Miloš Zeman v rámci své další „inspekční cesty“ tentokrát na Moravě zavítal do společnosti Zetor Tractors a s úsměvem využil příležitosti, která se mu naskytla – posedět za volantem traktoru. Snímkem prezidenta v traktoru se pak na sociální síti pochlubil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident jubilejní vyrobený traktor podepsal, po návštěvě následoval oběd s významnými krajskými podnikateli. Návštěvu Zemana v Zetoru si pak pochvaloval i hejtman Michal Hašek. „Podpořili jsme tradiční česko(slovenskou) značku a nabídli pomoc na národní i regionální úrovni při zahraničních návštěvách. Zetor je v některých státech světa už desítky let slovem, které se používá obecně namísto slova traktor,“ upozornil.

Se zaměstnanci Zetoru Zeman debatoval mj. i o migraci. „Většinou se jedná o muslimy. A já jsem rozhodně proti zahalování žen. Připravili bychom se tak o mnoho krásných zážitků,“ pronesl podle Brněnského deníku Zeman.

Dnešní program pana prezidenta jsme zahájili návštěvou brněnského Zetoru. Podpořili jsme tradiční česko(slovenskou) znač...

Zveřejnil(a) Michal Hašek dne 26. leden 2016

Migrační krize je přitom tématem, které se Zemanem zavítá všude. Již v pondělí Zeman při setkání s občany upozorňoval, že jediným řešením uprchlické krize je deportace ekonomických migrantů a těch, kdo šíří nenávist.

„Jsem přesvědčen o tom, že příští rok se migrační vlna přelije přes naše území. Spouštěčem budou restriktivní opatření Bavorska a Rakouska,“ upozorňoval prezident. „Než je pouštět dovnitř, je daleko lepší důsledná ochrana našich hranic kombinovanými hlídkami armády a policie s využitím myšlenky aktivních záloh,“ dodal. 

Zeman se ostatně na jižní Moravě chystá i přímo na hranice s Rakouskem, aby se setkal s příslušníky policie a dalších záchranných složek.

První dáma sekernicí

S prezidentem vyrazila na Moravu i první dáma Ivana Zemanová. Ta však má vlastní program. V pondělí zavítala do Fakultní nemocnice Brno či do vily Tugendhat, v úterý do Kostnice u sv. Jakuba, katakomb ve Valtickém podzemí či společnosti Sonnentor Čejkovice na prohlídku zpracování biočajů a biokoření.

Moje paní v první den návštěvy Jihomoravského kraje zavítala do Fakultní nemocnice Brno.

Zveřejnil(a) Miloš Zeman - prezident České republiky dne 25. leden 2016

Ivanu Zemanovou doprovází na její samostatné cestě po kraji hejtmanova manželka Veronika Hašková.

Ve Valtickém podzemí se pak Ivana Zemanová věnovala ochutnávce vína. Největší zážitek ale přišel ve chvíli, kdy jí sklepmistr předvedl sabráž šavlí. Následně pak první dáma sama uťala hrdlo sektu sekerou! Za to ji Valtičtí hned pasovali do řádu sabrážistů.

Fotogalerie
19 fotografií