Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prezidenta předvolali k soudu. Kvůli kauze Lidového domu

Autor: ČTK - 
26. ledna 2016
10:55

Prezident Miloš Zeman pokračuje ve své návštěvě Jihomoravského kraje, v Praze na něj ale nachystali nepříjemnost. Byl totiž předvolán k soudu. Jako svědek v souvislosti s kauzou Lidového domu a odměn za právní služby pro ČSSD.

Obvodní soud pro Prahu 1 předvolal prezidenta Miloše Zemana jako svědka ve sporu o odměnu za právní služby pro ČSSD v kauze Lidového domu. „Soud předvolal pana prezidenta Miloše Zemana jako svědka na jednání nařízené na den 1. února 2016,“ uvedla soudkyně Hana Marsová, která rozhoduje o žalobě bývalého notáře Václava Halbicha.

Někdejší předseda ČSSD Zeman by se měl vyjádřit ke smlouvě o právním zastoupení strany, kterou uzavřel s právníkem Zdeňkem Altnerem. Halbich totiž tvrdí, že ke kontraktu později přistoupil, a za svou práci se domáhá 17 milionů korun.

Prezident ale podle vyjádření hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka s účastí u soudu nepočítá. "Pana prezidenta bude u soudu na základě plné moci zastupovat ředitel odboru legislativy a práva Václav Pelikán," sdělil Ovčáček ČTK.

Vedle Zemana chce soud vyslechnout i Barboru Snopkovou, která se v dané době starala ČSSD o stranickou pokladnu. Někdejší poradkyně bývalého ministra financí Iva Svobody se měla dostavit už minule, nevyzvedla si ale obsílku.

Na předchozím jednání vypovídal jako svědek bývalý premiér a Zemanův nástupce v čele ČSSD Vladimír Špidla. Ten však do sporu světlo nevnesl. Upozornil na to, že od uzavření smlouvy uplynula řada let, jeho vzpomínky na záležitost jsou prý matné.

Kauza Lidový dům: Zeman prý poslal děkovný dopis

Halbich má podle svého tvrzení společně s Altnerem a dalším právníkem Zdeňkem Hájkem zásluhu na tom, že sociální demokracie vyhrála boj o své sídlo, Lidový dům. Zažaloval proto společnost Alba, které Altner v roce 2000 postoupil svou pohledávku vůči ČSSD.

Na straně žalovaných figuruje i samotná sociální demokracie. Bývalý notář předložil jako důkaz svých zásluh mimo jiné i děkovný dopis za právní služby, který mu v roce 2000 zaslal Zeman. Po úspěšném skončení procesu o Lidový dům vyvstal spor o to, jakým způsobem ČSSD předá právníkům odměnu a kdo je vlastně jejím věřitelem.

Nakonec strana poslala na Altnerův účet třetinu z odměny, kterou vyčíslila zhruba na 51 milionů korun. Další dvě třetiny dala do soudní úschovy. Soudy Halbichovu žalobu projednávají už od roku 2003. Původně ji zamítly, bývalého notáře se však zastal Ústavní soud.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa