Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Kerrymu z osobního mailu nepíšu.“ Náměstkyně USA si rýpla do Sobotky i Hillary

Autor: tmp - 
26. ledna 2016
05:25

Kvůli programům na studium a práci v USA Česko navštívila americká náměstkyně ministra zahraničí Robin Lerner. V rozhovoru pro Blesk.cz prozradila o své spolupráci s ministrem zahraničí Johnem Kerrym a také o tom, jestli by ji někdy napadlo posílat pracovní zprávy soukromým e-mailem.

Jako o největším úspěchu se momentálně na ministerstvu zahraničí USA mluví o íránské dohodě, která je považována za nejvýznamnější gesto smíru mezi USA a Íránem od islámské revoluce v roce 1979. Pro Kerryho osobně je ale prý ještě větším úspěchem podpis klimatické dohody v Paříži: „John Kerry je ve svém srdci hluboký klimatický aktivista. Před tím, než jsem pro něj pracovala, jsem si ani neuvědomovala, jak moc mu záleží na klimatických změnách,“ vyprávěla Lerner, která s Kerrym pracovala v Senátu ještě před tím, než se stal ministrem zahraničí.

„Vzpomínám si, když jsme v roce 2010 měli v D.C. sněhovou bouři, které jsme říkali ‚Snowmaggedon‘ jako Armagedon, šlo o tři ohromné sněhové bouřky v řadě. John Kerry pracoval v tu dobu na zákonu o klimatu. Jasně si vybavuji, jak jsme se museli drásat přes hromady sněhu až do úřadu, abychom mohli na zákonu dál pracovat,“ řekla Lerner svůj největší zážitek s ministrem. „Říkal, že to prostě musíme zpracovat včas.“

S Kerrym už nepracuje náměstkyně tak těsně, jako když byli kolegové v Senátu. Proto mu ani moc často nepíše. „Musíte rozumět tomu, že ministerstvo zahraničí je velmi byrokratické oddělení, takže já moc nepíšu Johnu Kerrymu, většinou napíšu někomu pod ním, ale používáme e-maily, každý používá e-maily,“ narazila na nedávný skandál, kdy se přišlo na to, že bývalá ministryně zahraničí Hillary Clinton používala k pracovní komunikaci svůj osobní e-mail. „Nepoužívám svůj osobní e-mail na psaní Johnu Kerrymu na běžné bázi, vlastně nikdy,“ smála se náměstkyně.

V únoru to budou tři roky, co je John Kerry ministrem zahraničí. Ve vysoké politice se pohybuje od roku 1983, kdy byl dva roky guvernérem za Massachusetts, poté senátorem za stejný stát celých 28 let. V roce 2004 kandidoval za demokraty na prezidenta, porazil ho republikán George Bush.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jarka.skrb ( 26. ledna 2016 16:10 )

Pan president je normální a soudný chlap, který věci říká, tak jak jsou. Žádná falešná politická korektnost a proto se mi líbí. Mnohým se nelíbí jeho vystupování, ale mně je milejší klidně i s tou skleničkou a cigárem, než úlisný škleb ozubeného plešouna v kvádru. Btw. jak snadno lze prodat lež veřejnosti Tak si vyberte, o čem ten islám vlastně je. Neexistuje ani umírněný, umírněný muslim je nedůsledný muslim. Pro zajímavost: jak je dnes jednoduché prodávat lež veřejnosti https://www.youtube.com/watch?v=c9cDUpLYkkA Někdy mám pochyby, jestli amíci vůbec na tom měsíci byli

XLADI ( 26. ledna 2016 13:36 )

Proti Zemanovi je tzv. "inteligence" od jeho zvolení. Blbky a blbci vystupují na jeho vystoupeních s červenými kartami. On z nich má jen srandu a lidi to prokoukli . Očerňovat budou za pár měsíců tu jsou krajské volby a popravdě Bohouš jim svým chováním dost vychází vstříc.

XLADI ( 26. ledna 2016 06:34 )

Velmi mu záleží na životním prostředím, proto když někam cestuje letí extra velkým letadlem s pár lidma a před nimi letí další letadla s technikou. To co ty letadla sežerou za hodinu letu nevyprodukuje běžný člověk za několik let ale jim se bude hlídat čím topí a jestli mají vymetený komín

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa