Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman: Uprchlický komiks je idiotský projekt. Zaorálka zaskočil smlouvou s Nory

Autor: zst - 
24. ledna 2016
16:50

Prezident Miloš Zeman se ostře opřel do projektu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva, který podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) přeložil tři roky starý komiks o uprchlících. Ten se následně objevil na českých školách. Valachová se od něj distancovala. Po jeho dalším výroku v Partii na Primě byl pak nesvůj ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Je to další idiotský projekt Vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Oceňuji paní ministryni Valachovou, která prohlásila, že nebude podporovat distribuci těchto komiksů do českých škol. Je to stejně naivní jako bolševická propaganda, která sice neměla formu komiksu, ale byla v podstatě stejně stupidní,“ řekl Zeman v diskuzním pořadu televize Prima Partie.

Podle české hlavy státu může být dokonce potenciálně nebezpečný. „Zjednodušuje situaci, a když se to dítě potom dostane do reálného kontaktu s uprchlíky, tak se chová podle této příručky a může ho to zavést do slepé uličky. Stejně jako ženy v Kolíně a dalších německých městech,“ dodal Zeman.

Komiksový příběh vypráví o Hamídovi, který se vydává na cestu z Afghánistánu do Švédska. Třináctiminutový film pak dětem vypráví příběh kurdské dívky Šádí, kterou do Švédska poslala její matka.

Kvůli norským dětem Zeman připravil „prezidentskou smlouvu“

Před několika dny se prezident Miloš Zeman zapojil také do případu dalšího odebraného dítěte v Norsku, když se sešel s poslankyní Jitku Chalánkovou (TOP 09). Devítiměsíční holčička je těžce nemocná a Barnevernet ji chce odebrat české matce a norskému otci kvůli údajně nedostatečně vyvinutému kontaktu.

Chalánková prý prezidentovi poskytla další podrobnosti o všech českých případech v Norsku. „Když jsme dva roky nebyli úspěšní, tak potřebujeme drastičtější opatření,“ řekl na Primě Zeman a představil tři konkrétní kroky.

„To první už jsem navrhl – odvolání našeho velvyslance z Norska na konzultace,“ poznamenal prezident. Aktivnější by měla být podle něj také české vláda. „Může intervenovat u agentur pro lidská práva u OSN, v Evropském parlamentu, v Radě Evropy a nic z toho zatím nedělá,“ popíchla hlava státu kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Třetí možnost je podle Zemana provokativní a je tvůrčím výkladem Ústavy. „Zjistili jsme, že prezident může sjednávat mezinárodní smlouvy, mám na stole už připravený návrh,“ řekl prezident a dodal, že by podle ní měly být děti s českým občanstvím vydávány svým rodičům.

Zaorálek: O navrzích prezidenta se dozvídám z médií

Návrh smlouvy s Norskem zaskočil ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). „K vyjádření prezidenta na téma smlouvy s Norskem: 1) Prezident mě se svým nápadem ještě bohužel neseznámil. Dozvídám se o něm z médií,“ uvedl ministr na Twitteru, aby dodal: „Ke smlouvě jsou zapotřebí vždy dvě strany – v tomto případě nejen česká, ale i norská.“

Video se připravuje ...
Další videa