Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Takhle jsem funkci nechtěl, byl jako starší brácha, říká nástupce Ransdorfa

Autor: Zuzana Štíchová - 
23. ledna 2016
05:00

Vzdělaný, „svůj“, intelektuál – tak vzpomínají politici po náhlém úmrtí komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa. Pro jeho nástupce v europarlamentu Jaromíra Kohlíčka byl prý dokonce jako starší bratr. S řadou členů vlastní strany si ale Ransdorf nerozuměl, nejednou si vjeli do vlasů i s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem.

„Tímto způsobem jsem se do Evropského parlamentu v roli europoslance dostat nechtěl. Ta léta blízké spolupráce s Mílou jsou nezapomenutelná a nikdy to už nebude takové. Stále tomu nevěřím,“ truchlil nad ztrátou blízkého kolegy méně známý komunistický politik Jaromír Kohlíček. Právě on ale Miloslava Ransdorfa v Evropském parlamentu nahradí.

„Mílu jsem měl velmi rád, pokládal jsem ho za staršího bráchu, ač byl starší o pouhých 8 dní. Je mi smutno,“ dodal Kohlíček na sociální síti. Ten v Evropském parlamentu zasedal od roku 2004 deset let. V posledních volbách ho ale Miloslav Ransdorf díky většímu počtu preferenčních hlasů přeskočil.

Filipe, skonči, vyzýval svého předsedu Ransdorf před smrtí

„Neupírám mu politickou obratnost, ale myslím si, že ano. Rozhodnou delegáti sjezdu,“ odpověděl europoslanec Ransdorf na dotaz novinářů, zda v KSČM nastal čas na nového předsedu. Jeho výrok není starý ani dva měsíce.

„Co se týče jeho postojů k předsedovi strany, musím říct, že jsou velmi zvláštní,“ popsala tehdy vztah Vojtěcha Filipa a Miloslava Ransdorfa komunistická europoslankyně Kateřina Konečná.

Sám Ransdorf pak nepřímo potvrdil, že kamarádi se stranickým předsedou zrovna nejsou. „Nemohu hovořit o neshodách, mohu jen říci, že naše komunikace je bohužel velmi úsporná,“ uvedl Ransdorf.

Komunistický šéf ale vzájemné rozbroje bral zřejmě jinak, nebo zkrátka po Ransdorfově smrti otočil. Označil ho totiž za přítele. „Vyjádřil jsem rodině a dalším blízkým Miloslava Ransdorfa upřímnou soustrast s tím, že KSČM i celá levicová scéna ztratila jeho smrtí výrazného intelektuála nejen v České republice, ale v celé Evropě. Já jsem ho znal od roku 1990. Myslím, že jsme byli přátelé, často jsme spolu diskutovali,“ prohlásil Vojtěch Filip.

Ransdorfovy rozdílné názory přiznává i strana

Odlišností europoslance od většiny ve straně se netajil ani Ústřední výbor KSČM. „Miloslav Ransdorf si vždy za svými názory stál, i když mnohokrát proti většině,“ stojí v prohlášení k jeho smrti.

Že Ransdorf neměl ve straně na růžích ustláno ukázaly naplno třetí eurovolby v roce 2014, ve kterých KSČM postavila populárního i kontroverzního Ransdorfa až na čtvrté místo. Strana by tak musela získat kolem 15 % hlasů, aby Ransdorf svůj post v Bruselu obhájil. Nestalo se, přesto si ho voliči vybrali jako třetího ke Kateřině Konečné a Jiřímu Maštálkovi. Smůlu měl pak právě Kohlíček, a to i přesto, že byl na kandidátce výš.

ČTĚTE VÍCE: Vše o Miloslavu Ransdorfovi

villi ( 24. ledna 2016 19:19 )

USA VYSÁVÁ CELÝ SVĚT !!!SOUČASNÝ SYSTÉM VRAŽDÍ V ČELE S ODS,TOP 09,USA A NĚMECKEM VÍCE LIDÍ NEŽ V OBOU SVĚTOVÝCH VÁLKÁCH !!!!

henryj ( 23. ledna 2016 17:17 )

Jaromír Kohlíček???? Další z pitchusů,kteří to taky myslí upřímně.V celé politice se nenajde jeden,který by to nechtěl dělat a za ty peníze.To flákání se,je na nich vidět!!!Kde by se mohli potloukat a chlastat v pracovním zařazení??? OVADA hnusná farizejská

montevideo ( 23. ledna 2016 16:59 )

O jeho inteligenci a obrovském všeobecném přehledu nemůže být pochyb. Na druhé straně to byl trochu naivní popleta. To švýcarské zadržení ho zabilo.

montevideo ( 23. ledna 2016 15:10 )

Trochu nevkusné, nemyslíš?

montevideo ( 23. ledna 2016 14:35 )

Tobě asi opravdu hráblo. To, co tady plácáš za hlouposti, už tu dlouho nebylo .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa