Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Cameron oťukával se Zemanem změny v unii, prezident mu popřál úspěch

Autor: bru/ČTK - 
22. ledna 2016
17:54

Prezident Miloš Zeman plně podporuje reformní snahy britského premiéra Davida Camerona. Předsedovi britské vlády to Zeman řekl na Pražském hradě. Podle Zemana bude prosazení změn ve fungování Evropské unie, zejména v otázce subsidiarity, tedy zachování rozhodovacích procesů na národní úrovni, velmi těžkým bojem s byrokraty EU. Šéfovi britských konzervativců v prosazování reformy Zeman popřál úspěch. Cameron mu za to poděkoval.

Cameron zamířil na Pražský hrad ze Strakovy akademie, kde mu premiér Bohuslav Sobotka sdělil, že Česko je připraveno udělat maximum pro to, aby Británie zůstala v Evropské unii. Česko je podle Sobotky připraveno o návrzích Británie dále diskutovat.

Británii čeká referendum o setrvání v Evropské unii a Cameron se nyní s evropskými státy snaží vyjednat podmínky reformy týkající se čtyř základních okruhů – konkurenceschopnosti, suverenity, volného pohybu osob a rovného postavení členských států. Česko nemá zásadní problém s trojicí požadavků, odmítá ale možný nerovný přístup k přidělování sociálních dávek.

Na návštěvu Prahy si Cameron vyčlenil dnešní odpoledne. Během cesty z Úřadu vlády na Hrad se zastavil na Klárově, kde společně se Sobotkou u Památníku padlých československých letců v letech 1939–1945 položili věnec. Na Pražském hradě se setká také s ministrem financí a vicepremiérem Andrejem Babišem. V plánu má Cameron zřejmě ještě schůzku s představiteli opoziční ODS, která je partnerem britských konzervativců na úrovni EU.

David Cameron v Praze:

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa