Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Fiala: Klaus mladší je osobnost, Udženija pomůže, kmotři jsou minulost

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. ledna 2016
06:30

Šéf ODS Petr Fiala ve 2. části rozhovoru pro Blesk.cz zhodnotil nedávný stranický kongres, na kterém se rozhodlo, že ve vedení ODS usednou nově i dvě ženy. Fiala je za to rád. Nastínil, co od toho očekává, promluvil o ambicích ODS, zkritizoval Sobotkovu vládu, zdůraznil, že se ODS již odtrhla od kmotrovské minulosti, čehož on sám je zárukou. A promluvil také o návratu Václava Klause mladšího či spolupráci s policejním exprezidentem Martinem Červíčkem.

Na kongresu ODS se rozhodlo o tom, že vám záda bude nově krýt žena. Alexandra Udženija. Do vedení se dostala i starostka Drahomíra Miklošová. Jaký signál jste tím vyslali voličům?

Jednak to ukázalo, že ODS má hodně úspěšných političek na komunální úrovni, které jsou připraveny se účastnit i celostátní práce. Ukázalo to také jednoznačně vůli delegátů kongresu. Naštěstí u nás je to tak, a já jsem na to hrdý, že předseda neukáže, koho chce mít v čele politické strany, ale každá z osobností musí přesvědčit členy strany, delegáty. A to je dobře. Vyslali jsme také signál, že jsme moderní, konzervativní strana, že máme dost osobností na to, abychom vedení obnovili, oživili.

Co si od spolupráce s paní Udženija slibujete?

Já si od Alexandry Udženija slibuji, že do vedení přinese zkušenosti z pražské politiky, zkušenosti z komunální politiky, určité oživení a samozřejmě i něco, co bych označil jako ženskou emoci. A to myslím pozitivně. Jakkoli my jsme strana, která nedá na kvóty a neříká, že musí být někde takový počet žen a mužů, mladých, starých, usmívajících se, zasmušilých. Do čela vybíráme osobnosti bez ohledu na genderová nebo jiná kritéria. Ale jsem rád, že ve vedení jsou dokonce dvě ženy. Byl jsem to já, kdo řekl, že by něco takového přivítal.

Alexandra Udženija však musí také čelit útokům Andreje Babiše či ČSSD. Andrej Babiš prohlásil: „Padouch nebo hrdina, všichni jedna rodina.“ A jmenoval paní Udženija, jejího otce, Václava Klause či Romana Janouška. ČSSD se do ní navezla za slova: „Myslím, že pan Pavel Bém byl vizionář, který pro Prahu udělal mnoho dobrého, a to ukáže čas.“ Co na takové útoky říkáte?

Pánové Sobotka a Babiš jsou posedlí minulostí. Nenabízejí žádnou budoucnost a projídají naši přítomnost. Pořád se vracejí zpátky, co a kde v minulosti dělala ODS. Mě to naopak přesvědčuje o tom, že jsme vybrali dobře a že naši političtí soupeři začínají mít z ODS strach. A to správně, protože my, až se dostaneme do vlády, mnoho z toho, co dělá Sobotkova vláda, zrušíme a napravíme. Ale chápu, že místo aby se starali, co trápí české občany, jako je třeba řešení migrace a bezpečnost lidí, aby přestali útočit na naši individuální svobodu, tak se snižují k ubohým osobním útokům.

I na kongresu ODS jste říkal, že ODS je připravena vládnout. Premiér Sobotka na to reagoval slovy: „Když ODS vládla naposledy, tak to skončilo velkou katastrofou.“ A že ho vaše slova vyděsila. Co byste vzkázal premiéru Sobotkovi s odkazem na tato slova?

Ať je vyděšen, protože my jsme připraveni vládnout, a jakmile se dostaneme do vlády, tak lidem nabídneme úplně jinou politiku. Přestaneme útočit na individuální svobodu, když roste ekonomika. Snížíme a zjednodušíme daňový systém. Nabídneme perspektivu mladým lidem, podnikatelům. Všechno to, co Sobotkova vláda nedělá. My jsme jediná strana, která má konkrétní program, co dělat s migrační krizí. Nabízíme lidem i lepší zahraniční politiku.

Co se tady teď děje? Každý člen vlády říká třeba o kvótách úplně něco jiného. Jaký je postoj vlády k migraci? Nebudeme přijímat nikoho, jak říká pan Babiš, nebo budeme přijímat každého, jak říká pan Dienstbier? Co toto je za politiku? Já to považuji za extrémně nebezpečné a tohle se musí okamžitě napravit. Takže ano, ať se pan premiér Sobotka děsí.

A ještě jedna věc: Kdykoli dostane pan premiér otázku na něco konkrétního, co se týká jeho vlády, tak jediná jeho odpověď je: Topolánkova, Nečasova vláda udělaly to a to. Ale nedokáže říct, co dělá on a proč to dělá. A to si myslím, že jen potvrzuje má slova, že tato vláda žije minulostí a přítomností. A nestará se o budoucnost lidí.

Jak chcete lidi přesvědčit, že se ODS již odtrhla od minulosti spojené s kmotry?

Jsem přesvědčen, že jsme lidi už přesvědčili. A zárukou jsem samozřejmě já se svou minulostí a s tím, s čím jsem přišel do čela ODS. A já jsem jasně pojmenoval chyby už před dvěma lety, řekl jsem, že budeme dělat politiku jinou, a děláme politiku jinou. A to, že ODS dnes je se svou minulostí vyrovnaná a nijak nás nezatěžuje, to ukazuje i třeba způsob, jakým mluví občané se mnou, a způsob, jakým je ODS dnes vnímána ve společnosti. Mě se dnes všichni ptají na to, co nabízíme za politiku, co mi vadí na Sobotkově vládě, jaké jsou naše recepty, a nikdo se mě už neptá na minulost.

Přesto na vás občas někdo minulost vytáhne…

Lidé chápou, že ODS nějaké chyby udělala, my jsme se k tomu přihlásili, zaplatili jsme za to víc než jakákoli jiná politická strana voličskou přízní a teď děláme úplně jinou politiku. Ale chyby dělali i jiní. A vůbec se k tomu nepřihlásili. Chyby dělal třeba pan premiér Sobotka, když byl ministrem financí a zadlužil tuto zemi v době ekonomického růstu. I jiné strany mají také problémy s jednotlivci ve svých řadách. ODS je ta, která o tom mluvila, která řekla: Dobře tohle jsme udělali. Ale všimněte si toho, co jsme udělali za posledních 25 let pro tuhle společnost dobrého. Teď jsme zde jako sebevědomá politická strana, která má své věci v pořádku a je schopná oslovovat českou společnost. Já jsem na kongresu použil takové heslo: Dokázali jsme se změnit k lepšímu, dokážeme změnit k lepšímu ČR.

Co bylo nejzásadnější na posledním kongresu pro vás osobně?

Kongres ukázal vnitřní jednotu ODS. A to je důležité. Chcete-li oslovovat voliče – a my chceme oslovovat voliče –, musíte jim říkat jasné názory a musíte to říkat všichni. A ne že je strana rozhádaná. Tato strana je po dvou letech sjednocená a stojí za naším programem, stojí za svým vedením a to je velice důležité pro volební úspěch. Ale to nejdůležitější, co ten kongres ukázal, je, že my máme alternativu pro Sobotkovu a Babišovu vládu. Přesně víme, co chceme, nabízíme občanům dobrý program, bráníme jejich individuální svobodu, bráníme svobodu podnikání, máme ekonomický program. Jak snížit daně, které daně zrušit, jak zmenšit rozbujelý stát, počty úředníků tak, aby to všechno fungovalo. A jak hájit naše národní zájmy.

Nejen delegáty jste pobavil historkou ohledně toho, že i Vy si občas zajdete s přáteli do hospody. Popisoval jste omezení, které Sobotkova vláda občanům v současnosti přináší. Je to to hlavní, co současnému vládnímu kabinetu vytýkáte?

Vytýkám vládě v podstatě tři věci. Útok na individuální svobodu. Já tomu říkám cesta do socialistického pekla. A cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly, ale ve výsledku vede ke společnosti, ve které se nedá žít. Lidé si myslí, že je to drobnost, ale sečtěme si ty drobnosti. Nebudete smět kouřit v hospodě. Proč stát nařizuje soukromému provozovateli hospody a hostu, jak to tam má vypadat? Proč? To nemá žádnou logiku. A takových omezení je obrovské množství. Za chvíli vybudujeme společnost, ve které se jednou lidé probudí a zjistí, že nemohou vlastně nic dělat, protože všechno je spoutáno předpisy, pravidly a kontrolou státu. A to není nic, co chceme. Druhé, co vytýkám vládě, je, že projídá naši budoucnost a nestará se o ni. Třetí věc, a ta je také podstatná: tato vláda nehájí naše národní zájmy.

Proč bude těžké dát si s přáteli pivo? Poví krátký příběh "ze života".

Zveřejnil(a) Petr Fiala dne 16. leden 2016

Přesto, české ekonomice se nyní poměrně daří…

Teď se lidem dobře žije a to já sem strašně rád, protože ekonomika roste, zaměstnanost je. Vůbec to není zásluha Sobotkovy vlády. Ale Sobotkova vláda na to spoléhá a nic nedělá. To ale není dobrá politika. Dobrá politika má nějakou vizi, reaguje i na to, co přijde, snaží se zajistit to, aby se to dobře zvládlo. S tím souvisí migrace. Evropská civilizace stojí před největší výzvou za poslední desítky let, toto může zlikvidovat Evropu, kterou známe.

Jak vnímáte přestřelky mezi vládními koaličními partnery ČSSD a ANO?

Možná to bude znít překvapivě, ale tam, kde se to týká vnitřní politiky, mi to až tak nevadí. To je věc pana premiéra, ať si udělá pořádek. Ale tam, kde se to týká zahraniční politiky, a to jsou třeba kvóty, tak to považuji za bezpečnostní riziko pro ČR. Není možné, aby jednotliví členové vlády vydávali oficiální prohlášení, která jsou úplně v rozporu. Co si o nás mají myslet ostatní státy? Co je postoj České republiky? Jsme pro dobrovolné kvóty, nebo nejsme, budeme někoho přijímat, nebo nebudeme, jsme připraveni podávat žalobu, nebo ne? Jednotliví členové vlády nemohou vydávat takto rozporuplné signály.

Politolog Josef Mlejnek mě upozorňoval na to, že velkou část voličů ODS odloudilo Babišovo ANO. Jak chcete přetáhnout tyto voliče zpět?

Stalo se to v době politické krize v roce 2013. Tehdy hnutí ANO představovalo pro řadu lidí jakousi naději. Navíc lidi uvěřili tomu, že když byl Andrej Babiš podnikatel, že nejspíš bude dělat nějakou rozumnou ekonomickou politiku. Ale už teď řada lidí vidí, že to tak prostě není. Dostávám stále více reakcí od živnostníků a podnikatelů, kteří říkají: ‚My jsme si mysleli… Ale teď vidíme.‘ Co má skutečně ČSSD s Andrejem Babišem společné, je zájem o podporu velkých firem, ale nezájem až nepřátelský postoj k drobným a středním podnikatelům. Pro Andreje Babiše je to konkurence, pro Sobotkovu vládu jsou to takoví ti svobodní lidé, kteří něco vytvářejí a moc při tom od státu nepotřebují. Tito lidé si začínají uvědomovat, co Andrej Babiš proti nim dělá. A začínají se vracet k ODS.

Chystáte se na krajské volby, které přijdou jako první. Hledáte i osobnosti, které osloví voliče. Třeba policejního exprezidenta Martina Červíčka. Do strany se však vrací i Václav Klaus mladší. Má být další tváří, která v budoucnu přitáhne voliče?

Václav Klaus mladší s námi dlouhodobě spolupracuje. Jsem velmi rád, že ho mám v týmu expertů a že on mluví do naší školské politiky. Je to dobře. Ale není to proto, že je to Václav Klaus mladší, je to proto, že je to výrazná vyprofilovaná osobnost, která něco dokázala ve svém oboru. A to je hrozně důležité. Václav Klaus ml. byl jeden z neúspěšnějších ředitelů středních škol. Je to člověk s velkou autoritou mezi pedagogy a odborníky na vzdělávání, je to člověk, za kterým je velká práce, rozumí tomu a nebojí se mluvit o tom, kde jsou problémy, co je třeba dělat, nebojí se o tom mluvit na veřejnosti. Je to přesně typ osobnosti, které ODS potřebuje. S vyhraněným pravicovým názorem, s kompetencí a s tím, že za ním něco je.

A Martin Červíček?

Právě generál Červíček je přece signál určité změny ve vnímání ODS. Výrazná osobnost, bývalý policejní prezident, generál policie řekne: Já skončím u policie a půjdu kandidovat za ODS, protože tomu věřím. Pro nás je to i důležitý signál, že lidé, kteří jsou kompetentní ve věci, která je dnes skoro nejdůležitější, a to je bezpečnost, tak že se s námi spojují a chtějí s námi dělat politiku. Já myslím, že generál Červíček bude velké oživení nejenom na krajské úrovni, kde kandiduje v Královéhradeckém kraji, ale i pro celostátní politiku ODS.

Máte ještě nějaké další eso v rukávu?

Eso v rukávu nemám. V tuto chvíli jednáme s některými osobnostmi třeba o kandidatuře do Senátu, to nebudu prozrazovat dopředu. Neproběhly ani všechny nominace krajských lídrů, to nás čeká v příštích týdnech a měsících, ale my jsme třeba hodně v krajských volbách vsadili na úspěšné starosty. A to je také potřeba lidem říci. To jsou ti lidé, na jejichž práci se můžete konkrétně podívat. Ne že vám slibují nějaké vzdušné zámky nebo vyhráli nějaký vnitrostranický boj. To jsou lidé, kteří prokazatelně uspěli, a to ve velmi těžkých dobách, kdy třeba spousta voličů v minulých komunálních volbách měla problém volit ODS, ale u řady starostů viděla jejich práci a řekla si, tomuhle člověku znovu dáme důvěru. A to jsou ti, na které hodně budeme sázet v krajských volbách.

Miloš Zeman o vás v našem pořadu Blesk.cz „S prezidentem v Lánech“ prohlásil, že jste „suchar“. Co si o takové nálepce myslíte?

To je takové trochu hospodské nálepkování a myslím, že Miloš Zeman jej nemá zapotřebí. Ale dobře, moje charisma je v serióznosti, kompetenci, v tom, co lidem nabízím. A ne že jim vykládám vtipy. Vtipy má vykládat někdo jiný - a ne politik. Politik má nabízet řešení věcí, které trápí lidi. A to já dělám. Já se o své charisma vzhledem ke své minulosti, svým zkušenostem vůbec nebojím. A nevím, proč to má hodnotit prezident republiky. Předpokládám, že Miloš Zeman není můj volič. Tak ať se o mě nestará.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 24. ledna 2016 22:19 )

Klaus mladší je vzdělaný, je osobnost, ale je v té zlodějské straně jediný a to jí nemůže zachránit. Stále tam zůstavají ti, kteří souhlasili s církevními restitucemi, okrádání důchodců a matek s dětmi. Přihlíželi spolu s TOP 09 jak si za státní peníze vydržoval Nečas milenku a spousta jiných podvodů. Stále tam sedí jak žáby na prameni Němcová ,Benda, Stanjura, Vondra a statní dinosauři.

kaaalda ( 24. ledna 2016 10:26 )

Zklamání posledních desetiletí nám sděluje,kdo projídá současnost...tohle ale opravdu ale opravdu nepotřebujeme slyšet.Brzo budete chodit plkat tak maximálně do Vaškova institu,než z toho bude uzavřené oddělení...

labakan286 ( 23. ledna 2016 11:57 )

Fiala na hrad

labakan286 ( 23. ledna 2016 11:35 )

Fiala: Klaus mladší je osobnost, Udženija pomůže, kmotři jsou minulost Země je placatá sloni umějí létat a pravda a láska vítězí nad lží a nenávistí. Hahlelujáhhhhhhhhhhhhhhh

vladimir1950 ( 23. ledna 2016 11:34 )

K tomu, co je ODS, se bohužel blíží víc vyjádření Babiše, ikdyž ho taky nemusím. Rádi by dámy a páni chtěli, aby se zapomnělo, co byla ODS. A nejradši by, aby se zapomnělo na seniora Klause a jeho amnestii i na "kmotry", Němcovou a její přehnané ambice, Nečase a jeho církevní restituce. Ale distanc od těchto taky členů ODS nepomůže, stalo se, a to nikdo nezmění. Stálo to nás, obyčejné občany miliardy a ještě stát bude. Takže, milá ODS a též "soukmenovecká" TOP09, už nikdy! Never, never!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa