Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Včas sklapni a makej, posílíš demokracii. Vláda bojuje s pravicí

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
22. ledna 2016
09:57

ODS a TOP 09 se rozhodly, že demokracii nejlíp ochrání tím, když z provozu vyřadí základní demokratickou instituci – sněmovnu. Obstrukcemi, jimiž už delší dobu bojují proti zákonu o elektronické evidenci tržeb (EET) z dílny Andreje Babiše (ANO), navíc poslanci ničí vlastní reputaci. Tedy jestli to ještě vůbec jde: právě sněmovna má i díky jejich práci nejnižší důvěru lidí. Radši máme i uklízečky.

Ohledně EET a boje za právo na nekonečné obstrukce ovšem pravice tahá za kratší konec. Podle agentury STEM 75 procent lidí věří, že EET zlepší výběr daní, zatímco 60 procent chápe daňovou morálku v zemi jako kritickou. Navíc proti EET nejsou úplně ani sami podnikatelé: z čísel Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) vyplývá, že ji podporuje polovina majitelů hotelů, motelů a penzionů i 37 procent drobných podnikatelů.

Nejnižší podporu má EET mezi stánkaři, majiteli občerstvení a trhovci, kde také dochází k největším daňovým únikům. Jestli chtějí být ODS s TOP 09 jejich exkluzivními zástupci, pak vykročily správnou nohou. Sněmovními obstrukcemi ale pravice bojuje i proti sobě. Andrej Babiš ve volbách uspěl i tím, že není jako politici a přichází makat. Celkem správně pochopil, že málokterý volič touží chápat, že poslanci za jeho peníze zachraňují demokracii tím, že si v práci čtou Káju Maříka. Být jimi, čtu si aspoň Masaryka.

Málokdo se taky rozbrečí kvůli tomu, když u nás omezíme zbytečně dlouhé poslanecké řečnění, což pravice interpretuje jako omezování demokracie. Spousta lidí se totiž právem obává, že demokracie nejvíc trpí právě tehdy, když mnozí poslanci promluví. Každý, kdo kdy slyšel řečnit třeba Tomia Okamuru, si musí přát, aby poslanci byli ze zákona buď němí, anebo měli na své rétorické výlevy přesně omezený čas jako v televizních soutěžích.

A mimochodem: víte, kdo řekl 1. listopadu 2011 následující moudrou věc, když poslanecké řečnění neomezovala současná vláda, ale právě ODS s TOP 09, jejichž zákony tehdy pro změnu obstruovala ČSSD? „Kdo neumí za dvacet minut říct, co chce, tak už mu ani 21. minuta nestačí.“ Byl to současný šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Tehdy se ovšem ještě nebál o naši demokracii ani ústavu.

lukasnazdar ( 11. února 2016 10:11 )

Helehelenka ( 22. ledna 2016 11:27 )

Už aby ODS a TOP byly zase u vesla. Jinak republika brzy zkrachuje. Asi jako Řecko.

lukasnazdar ( 22. ledna 2016 11:20 )

áááááááááá nyná je u mikrofonu další zloděj z ODS - bývalý primátor Prahy. Myslí si, že když si dá motýlka, tak bude vypadat poctivěji. Zrušit podvodnou stranu ODS a bude u nás z poloviny klid.

maryfox ( 22. ledna 2016 11:17 )

ODS a TOP 09 jsou už jenom ubohé pseudopravice, otravující lidem život.

auslak ( 22. ledna 2016 11:11 )

ODS okamžitě k tomu udělá na ČT 24 dvacetiminutové vystoupení , kde mimo jiné přečte celý formulář daňového přiznání . . . a jinak samé kecy jak chrání lidi . . to jsme viděli jak je chránilo když vládli oni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa