Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Jdeme po Babišově Čapím hnízdu,“ potvrdila kriminálka. Podvod s euromiliony?

Autor: mts - 
22. ledna 2016
07:59

Pražská hospodářská kriminálka začala vyšetřovat udělení zhruba 50milionové dotace luxusní farmě Čapí hnízdo, která patří do koncernu Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Jde tak o signál, že policie případ nebere na lehkou váhu. Informoval o tom deník Právo. Babiš už dříve řekl, že je projekt v pořádku a kontrolou prošel opakovaně.

„Úkony v trestním řízení byly zahájeny pro podezření ze spáchání trestného činu dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie,“ uvedla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Že policie nebere případ na lehkou váhu, dokládá podle Práva i fakt, že podle zákona začíná případy prověřovat, až když má důvodná podezření ze spáchání trestného činu.

Babiš: Je to v souladu se zákonem a podle pravidel EU

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš koncem prosince jakékoliv obvinění z podvodu odmítl. „O anonymním trestním oznámení vím jen z médií. Projekt Čapího hnízda byl realizován zcela v souladu se zákonem a podle dotačních pravidel. Navíc byl v minulosti už několikrát ze strany úřadů a EU kontrolován,“ řekl Babiš pro Blesk.cz.

Na údajný podvod upozornil anonym. Podle něj šlo ve skutečnosti o důmyslný podvod, který spočíval ve skrývání skutečného vlastníka farmy. Dle unijních pravidel totiž měly na dotace nárok jen menší a střední firmy, což Agrofert nemohl splňovat.

„Farma Čapí hnízdo neměla v roce 2007 až 2008 žádné zaměstnance ani obrat. Svým původem však patřila do koncernu Agrofert, jehož obrat mnohonásobně převyšoval nejvyšší povolený obrat miliardu korun,“ cituje Právo z trestního oznámení.

Podívejte se do Čapího hnízda Andreje Babiše:

frantaklika ( 26. února 2016 10:50 )

kdy mu Šlachta s Bradáčovou nechají rozrazit dveře, tak jako Nagyové? Že by na každého jiný metr?

jelinek1 ( 22. ledna 2016 10:15 )

Gros byl také úspěšný,Topolánek s Dalíkem jak by smet , Nečas /Drobil to samé o Sobotkovi ani nemluvím (OKD se 40 000 byty) ale všichni měli hlavní cíl jak toho co nejvíc nakrást na úkor naší společnosti . Je jím co závidět??

dzery ( 22. ledna 2016 10:02 )

Ovcím se nelze divit.

jelinek1 ( 22. ledna 2016 09:52 )

Jako by nám nestačila normalizace s Husákem nyní nás učí poctivosti s EET ten pravý kozel : nejbohatší zloděj Slovenska takhle seře Pán bůh (EU)na největší hromadu(cituji přísloví)když se obejdou pravidla či zákony.Ale vypadá to že aspoň ty boží mlýny melou pomalu ale jistě.A nejlepší je to že se k tomu sám před těmi velvyslanci přiznal jako nějaká blbka svým chlubením cože to za dílo on sám vybudoval. Jen mi je líto že mu lidi na ty jeho blaboly skáčí věří že to s námi myslí upřímně a křišťálově čistě to by neměl druhé jméno Bureš.Takhle se používají fondy EU FUJ!!!

verka1 ( 22. ledna 2016 09:31 )

Babišovi se nic nestane

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa