Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Třetině kuřáků není ani 25 let. Odborník chce omezit prodej cigaret a zdražit

Za tři roky chce stát snížit počet kuřáků o osm procent. Jak? Zdražováním, novými krabičkami, ale i bezhotovostními peněženkami.
Za tři roky chce stát snížit počet kuřáků o osm procent. Jak? Zdražováním, novými krabičkami, ale i bezhotovostními peněženkami.  (Autor: Blesk - Lucie Zendlova)
Autor: David Klempíř - 
22. ledna 2016
13:15

Nové krabičky na cigarety už vyjíždějí z tiskáren. Zatím neobsahují varovné fotografie, ale odkaz na webovou stránku s pomocí těm, kteří se rozhodnou s kouřením přestat. V plánu jsou i bezhotovostní peněženky, aby se k cigaretám nedostaly děti. Vláda chce takto do tří let snížit počet uživatelů tabáku nad 15 let o osm procent. Pro Blesk.cz to řekl Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor.

Vláda plánuje snížit výskyt užívání tabákových výrobků do roku 2018 o 8 procent. Do roku 2025 by to mělo být již o plných 30 procent. Jak? Například zdražováním, ale nejen tím. „Cenotvorba ukazuje, že cena má velký vliv obzvláště u mladistvých. Až třetina trhu jsou mladí lidé do 24 let,“ upozorňuje Vobořil.

Video Studio Vobořil - cigarety - Blesk TV
Video se připravuje ...

Prvními z mnoha plánovaných aktivit, jak počet mladých kuřáků snížit, jsou nové krabičky od cigaret. „Na každé krabičce bude odkaz na webovou stránku, kam se mohou lidé podívat, když budou potřebovat pomoc. Takové krabičky se již tisknou,“ říká Vobořil. Sám nicméně uznává, že tento jednotlivý krok sám o sobě nepomůže. Proto zmiňuje tzv. bezhotovostní peněženku.

„Dnes mají děti dost peněz, aby si mohly pořídit, co chtějí. Nejen v kamenném obchodě, ale i přes internet. Nad tím bychom se měli zamyslet. Zaslechl jsem již návrhy na zavedení bezhotovostní peněženky,“ říká.

Na takovouto „peněženku“ by rodiče mohli dětem „dobíjet“ kredit. „Taková peněženka by dokázala zamezit, aby si na ni mohl člověk některé věci koupit,“ vysvětlil s tím, že by to jistě pomohlo i řetězcům. Pomoci by také mělo omezení reklamy na tabákové výrobky v místě prodeje.

Podívejte se také na duel o kouření mezi jeho zastáncem Jaroslavem Kuberou a odpůrkyní, lékařkou Evou Králíkovou.

 

 

djaba ( 23. ledna 2016 07:30 )

 Odborník na kouření nemůže být nekuřák . Naopak bych kuřivo výrazně zlevnil . Zejména nízkopříjmové vrstvy prostě kouřit budou i když na další potřeby nezbyde .Stát tak vědomě snižuje životní úroveň chudých ,prostě na vajgla bude v rozpočtu domácnosti vždy .Nekuřák to nemůže pochopit .

Helehelenka ( 22. ledna 2016 17:31 )

Já nevím, proč ti nekuřáci jsou vůčin nám kuřákům tak netolerantní. Já proti nim nic nemám. Vůbec mi nevadí, když mi při mém pokuřování jedí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa