Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman pohostil Štěcha s Hamáčkem, u novoročního oběda řešili i norské děti

Zeman, Štěch a Hamáček si dali kulajdu nebo vinnou klobásu.
Zeman, Štěch a Hamáček si dali kulajdu nebo vinnou klobásu.  (Autor: KPR - Hanka Brožková)
Autor: zst - 
21. ledna 2016
12:40

Na Hradě se k tradičnímu novoročnímu obědu sešli prezident Miloš Zeman a předsedové obou komor parlamentu. Hlava státu mluvila s Milanem Štěchem a Janem Hamáčkem (oba ČSSD) o legislativním plánu na letošní rok i o problematice odebírání dětí v Norsku. Zeman také prohlásil, že chce vystoupit ve sněmovně během debaty o referendu.

Témata, která politici u tradičního novoročního oběda probírali, nebyla dopředu stanovena. Předseda Senátu Milan Štěch před setkáním předpokládal, že řeč bude také o migrační krizi. „Já bych byl rád, kdybychom o ní hovořili tak, že budeme každý zejména sdělovat nejenom, co se může stát, ale jak tomu budeme čelit,“ řekl Štěch.

Pan prezident otevře také téma unesených dětí v Norsku,“ nastínil další téma Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident zároveň předsedovi sněmovny Hamáčkovi řekl, že chce vystoupit před poslanci během debaty o obecném referendu. Termín zatím není jasný.

Debatovat ale politici měli také o obstrukcích ve sněmovně, které opět na pátek kvůli projednávání zákona o elektronické evidenci tržeb plánuje opozice. Oběd trval asi hodinu a půl.

Kulajda, vinná klobása a víno

Jako předkrm nabídl Hamáčkovi se Štěchem prezident kozí sýr s fíky a pekanovými ořechy, následovala kulajda a vinná klobása s bramborovou kaší a okurkovým salátem.

Ke kávě a čaji se pak podával dortík s tající čokoládou a jahodovo-smetanovou omáčkou. Důležitá politická témata pak zapili politici bílým vínem z let 2008 a 2009.

V Senátu byl Zeman naposledy v květnu 2014

Trojice Zeman, Štěch a Hamáček se naposledy sešla loni v létě na zámku v Lánech, kde se mimo jiné shodla na tom, že by Česká národní banka měla zmírnit intervence vůči koruně. Do Senátu prezident zavítal naposledy předloni v květnu v souvislosti s volbou ústavních soudců. Poslance navštívil loni v červnu, aby mimo jiné podpořil přijetí zákona o prokazování původu majetku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

harmonie ( 5. března 2016 19:28 )

no to jo, no

okolonas ( 21. ledna 2016 20:08 )

Menu je podle zubních protéz

ivoadler ( 21. ledna 2016 18:57 )

Jídelníček mi nepřijde moc exkluzivní, ale je takový vlastenecký. To je od pana prezidenta hezké. Jinak témata rozhovoru byla dost banální. Pan prezident může kecat do všeho, jako my všichni, ale někdy mi to přijde kontraproduktivní. Udělal by líp, kdyby nekecal. Jedna malá klasika: Vitázková, šéfka ERÚ, snad předsedkyně, se brání tomu, aby podléhala služebnímu zákonu a tímto ministrovi vnitra. Ona chce podléhat jen zákonu. Dobrý - se mnou přijde zákon (Cola-loka). Jmenuje ji prezident. Takže podléhá jemu. To se Zemanovi líbí a tvrdí, že se na ní služební zákon nevztahuje. Čím víc takových soliterů, tím líp pro solitera Zemana.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa