Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ať nesmí na koupaliště, vybídl Okamura. Sněmovna kvůli uprchlíkům vřela

Autor: Jaroslav Šimáček - 
21. ledna 2016
11:22

„Jsme uprostřed největší vlny uprchlíků od konce 2. světové války... Nemůžeme se tvářit, že se nás migrační krize netýká,“ upozornil premiér Sobotka (ČSSD) poslance na neutuchající příchod dalších lidí do Evropy, který nezastavila ani zima. Sobotka ve sněmovně zahájil debatu o uprchlících, kteří podle něj nejsou organizovanou armádou, jak tvrdí prezident Zeman. Z Blízkého východu jich jsou však na cestě další miliony. „Je to invaze,“ bouřil při následné debatě poslanec Marek Černoch (Úsvit).

Premiér Bohuslav Sobotka naposledy ve sněmovně vystupoval k tématu migrace v říjnu 2015, před poslance proto ve čtvrtek vyrazil s informacemi za posledních několik měsíců. Upozornil, že do Evropy nadále proudí davy lidí. „Zatím došlo jen k velmi malému snížení počtu těchto lidí i navzdory příchodu zimy,“ řekl Sobotka.

Jeho vystoupení si nenechali ujít vicepremiér Andrej Babiš (ANO) ani ministři Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek (ČSSD). Pozornost mu zpočátku příliš nevěnovali a za Sobotkovými zády čile diskutovali. Na rozdíl od obvyklých interpelací však tentokrát Sobotkův kabinet dorazil ve větším počtu členů, než je obvyklé.

Ochrana hranic. Ale hlavně těch vnějších

Sobotka opět připomenul principy řešení migrační krize, za kterými si nadále stojí. „Migraci může zvládnout jenom evropská spolupráce, ne izolované kroky jednotlivých států,“ zopakoval Sobotka, podle kterého je vystoupení z EU jako možné řešení pouze iluzí toho, že bychom se zbavili migrační krize. Problém musí být nadále řešen na celoevropské úrovni, společné evropské řešení preferuje vláda před uzavíráním hranic jednotlivých států, upozornil Sobotka. S tím, že je však ČR připravena posílit ochranu hranic Policií ČR.

Premiér proto kritizoval nekoordinovanou reakci některých států, které se snaží vlastními silami problém řešit. Podle Sobotky nyní musí na hranicích EU, především v Itálii a Řecku, začít fungovat slibované hotspoty. A upozornil na návrh na zřízení společné evropské pobřežní a pohraniční stráže a návratového úřadu, jenž by vracel uprchlíky, kteří pronikli hlouběji do EU. Zesílení ochrany a ostrahy vnější hranice EU je podle Sobotky nyní zásadní.

Sobotka: Uprchlíci nejsou organizovaná armáda

„Uprchlíci nejsou organizovaná armáda, v migrační vlně se směšují uprchlíci před válkou v Sýrii, v Iráku s ekonomickými migranty, kteří přicházejí ze zemí, kde válka není,“ pokračoval Sobotka, podle kterého Evropa nadále doplácí na to, že roky ignorovala konflikt v Sýrii i problémy v Iráku po pádu režimu Saddáma Husajna. 

Zopakoval i to, že Evropa musí pomoci lidem, kteří utíkají před válkou. Ale také zemím jako Turecko, Jordánsko či Libanon. „Je potřeba podpořit země, které se dnes starají o stovky tisíc, miliony uprchlíků,“ míní český premiér a upozornil na to, že do Evropy budou chtít odejít další miliony lidí z Blízkého východu. Jen v Turecku se podle jeho informací aktuálně nachází 2–2,5 milionu syrských uprchlíků. V Česku však byl v roce 2015 udělen azyl sedmi desítkám osob, což nadále dokládá, že jsme jen přestupní stanicí a uprchlíci míří jinam.

Sobotka opět připomenul, že „ČR není cílovou zemí migrační vlny“ a ležíme na okraji migračních tras. Upozornil také na českou pomoc v přesídlovacím programu. „Má přinést pomoc těžce nemocným dětem v několika syrských rodinách,“ uvedl Sobotka a zmínil i českou pomoc iráckým křesťanům. Česko podle něj zvládlo počáteční přeplněnost některých detenčních zařízení. Napjatou situaci označil za minulost.

Česko se podle Sobotky zavázalo v rámci relokace přijmout celkem 2691 osob, nyní se na to musí připravit. Vedle toho mluvil Sobotka i o tom, že se vláda v nejbližší době bude zabývat tzv. protiteroristickým balíčkem a nově navrhuje stanovit čtyři stupně teroristického ohrožení. 

I když následně chtěli poslanci slyšet také od ministrů Sobotkovy vlády názory na migrační krizi, debatu provázelo tolik faktických poznámek opozice, že se k řeči ministři vlastně nedostali. S výjimkou šéfa zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

Okamura je pro uprchlické zákazy na koupalištích

Ostré útoky na Sobotkovu vládu začal Tomio Okamura (SPD). Spustil kanon svých argumentů proti „přijmutí tisíců nezákonných imigrantů do ČR“. Podle Okamury hrozí zvýšená kriminalita i nezaměstnanost. Ptal se Sobotky, kterou lokalitu v Česku považuje za vhodnou pro přijímání migrantů. Pojem „uprchlík“ označil za zavádějící a mluvil o ilegálních, nezákonných imigrantech. Později pak mluvil i o zákazech vstupu migrantům na koupaliště, které se v západní Evropě objevily.

„Považujte zákaz pro arabské a africké migranty za diskriminační? Podpoříte podobná opatření vůči nepřizpůsobivým i u nás? Já bych byl samozřejmě rád,“ poznamenal Okamura, podle kterého Sobotkova vláda nejedná ve prospěch občanů ČR, ale ve prospěch EU. 

Černoch: Je to invaze

Poslanec Karel Fiedler (Úsvit) upozorňoval, že „imigranti z Německa se mohou dostat volně k nám“, jeho kolega Marek Černoch navázal s požadavkem striktní kontroly hranic ČR. „Migrační krize je invaze, má všechny parametry invaze, a pokud s touto invazí nezačneme teď hned bojovat, dopadne to s celou Evropou, nejen ČR, velmi špatně,“ nesouhlasil se Sobotkou.

Ze Sobotkova vystoupení mu vyznělo, že vláda bude následovat politiku německé kancléřky Angely Merkel. „Přijde mi nefér dávat někomu zdarma bydlení. Kolik lidí u nás má zdarma bydlení?“ pokračoval místopředseda Úsvitu. Černoch se také pozastavil i nad tím, že ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier podle něj „bagatelizoval“ sexuálně motivované útoky, které se na Silvestra odehrály v Kolíně nad Rýnem.

Na to později zareagoval ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) alespoň na sociální síti: "Násilí na ženách je nepřijatelné vždy, ať je pachatelem kdokoliv. Je třeba jej vyšetřovat a trestat. Říkám to opakovaně. Poslanec Marek Černoch v Poslanecké sněmoévně lhal."

"Násilí na ženách je nepřijatelné vždy, ať je pachatelem kdokoliv. Je třeba jej vyšetřovat a trestat. Říkám to opakovaně. Poslanec Marek Černoch v Poslanecké sněmovně lhal." —Jiří Dienstbier

Zveřejnil(a) Jiří Dienstbier dne 21. leden 2016

Objevily se i četné útoky na samotného premiéra Sobotku. „Vy už mluvíte jako bruselský politik, to je absolutně o ničem. Jestli věříte tomu, co jste říkal, je mi vás upřímně líto,“ reagoval na informace od Sobotky poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM). Jeho stranický šéf Vojtěch Filip Sobotkovi vytkl, že vláda neřeší příčiny krize, zejména syrského problému, a české zapojení do této věci, ale že řeší pouze následky.

Schwarzenberg: Je třeba plán, jak jejich děti učit česky

„Je to krize a musíme přejít ke krizovému řízení,“ vyzývala místopředsedkyně Helena Langšádlová (TOP 09) především k rychlému jednání, prý „opravdu nemáme čas“. „Nápady, které jsou sice dobré, se ale nerealizují v dostatečné rychlosti,“ pokračovala. „Postrádám plán, jak tyto lidi integrovat, jak jejich děti naučit česky. Pokud je budeme držet v táboře, vytvoříme si problémy do budoucnosti,“ navázal čestný předseda topky Karel Schwarzenberg.

Zaorálek: Sýrie je srdce temnoty. Česko se tam angažuje

„Připadá mi naprosto nehorázné, nepřesné a zavrženíhodné, když tady musím poslouchat o tom, jak tato vláda nic nedělá,“ kontroval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a prozradil, že ve čtvrtek jednal se zástupci Červeného kříže o humanitární pomoci v Sýrii, kde by se Česko mohlo stát jediným distributorem pomoci za celou EU, protože tam má stále ještě zastupitelský úřad. „Sýrie, to je dnes srdce temnoty, Sýrie je dnes jeden z největších problémů... a je to něco, v čem se ČR plně angažuje,“ upozornil Zaorálek. 

„Tady jsme na jedné lodi, nejde o to, kdo vyhraje. Buď všichni přežijeme, nebo ne. Velmi si vážím vlády, toho, co dělá,“ spustila pořádně nahlas poslankyně Ivana Dobešová (za ANO). Během svého křičení do mikrofonu však často čelila napomínání „šššš“ z poslaneckých lavic.

„Sociální demokracie byla proti tomu, aby byl tento bod zařazen, a teď už všichni víme proč,“ komentoval útoky opozičních politiků předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Následně se vyrazil obhájit sám Sobotka. Uváděl, že vláda je aktivní. „Příčiny migrace jsou dnes ve zhroucených státech, jako je Irák, Sýrie, která se úplně rozpadla, Libye. Samozřejmě že v rámci mezinárodního společenství se ČR snaží pomoci, aby se situace stabilizovala. Jsem velice rád, že patříme mezi země, které se aktivně zapojují do bojů proti Islámskému státu. ČR je jedna z posledních zemí, která má ambasádu v Sýrii, a jsme připraveni ji nabídnout při humanitární pomoci,“ uvedl Sobotka.

Řetězení faktických poznámek během čtvrteční debaty podle jeho názoru nemá obdoby. „Pokud hledáte hlavního viníka, pane premiére, podívejte se do zrcadla,“ neodpustil si ještě jeden útok Zbyněk Stanjura (ODS).

mandat ( 23. ledna 2016 12:22 )

V Nemecku bylo jen za jeden den pres 7 50 trestnich oznameni za sexualni obtezovani v bazenech.Jak by se vam libilo, kdyby na vasi 12 letou dceru vlezlo 6 Afgancu, vytahovali si sve udy a nabizelo ji sex.Nebo onanovani na kazdem kroku.Migranti zaplnuji bazeny svymi fekaliemi a serma plavou vsude.Jeste se nesmi zapominat na to, ze maji svrab, syfilis, aids ,parazity a jine infekce.Tohle se nesmi podcenovat.

ollo ( 21. ledna 2016 21:33 )

6.2.2016 ve 14.00 Na Můstku, Václavské náměstí, Okanura,Brichta, Pegida, přijďte si poslechnout, co můžeme udělat a tyhle vládní makarády neberte vážně.

eda22 ( 21. ledna 2016 17:12 )

V ČR je denně nahlášeno nějakých 20 znásilnění. To zjevně čtenáři Blesku neřeší.

eda22 ( 21. ledna 2016 17:09 )

Okamurovci a Bártovi černochovci jsou opravdu odporná sebranka, která sází jen na nejtupější voliče. Máme tady 71 uprchlíků. To je všechno. Před pár lety se jich přes slovensko-českou hranici valily tisíce denně a každému to bylo fuk.

malejavelkej ( 21. ledna 2016 15:19 )

Pořád je kecy co by se mělo a nedělá se nic! Na co máme čekat, až nás všechny vybijí? Jen se podívejte, jak se na nás chystají:https://www.facebook.com/stopimigraci/videos/916121041810668/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa