Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vězni mají dostat přidáno. 3D modelář si vydělá i devět tisíc, jiní polovinu

Autor: Václav Lang - 
21. ledna 2016
06:15

Vězeňské zaměstnání je pro odsouzené vítaným zpestřením v době, kdy si odpykávají svůj trest. Navíc si tak mohou i slušně přivydělat. Hrubá základní mzda činí 4500 korun, za některé odborné práce vězni dostávají až dvojnásobek. Rada vlády pro lidská práva nyní žádá zvýšení odměn.

Vězni se mohou během výkonu trestu zapojit do řady různých zaměstnání. „Podílejí se například na demontáži elektroodpadu, či naopak kompletují elektrická zařízení, vyrábějí suroviny pro bižuterii (korálky), kompletují tiskoviny, bonboniéry, opravují oděvy,“ vyjmenoval pro Blesk.cz mluvčí generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Robert Blanda.

Odměny vězňů za tuto práci určuje zákon, který je dělí do tří skupin: za nekvalifikovanou práci dostávají vězni 4500 korun, za práci, pro kterou je zapotřebí odborná kvalifikace nebo vyučení v oboru, 6750 korun. Za zvláště náročné a specializované práce vyžadující vyšší než střední vzdělání náleží vězňům 9000 korun.

Pracující vězni na Pankráci Pracující vězni na Pankráci | AHA - Alexandr Malachovský

Takových ale mnoho není. Například v pankrácké vazební věznici jde o jediného člověka z několika set vězňů. „Modeluje výrobky v 3D programech a podílí se na vývoji dalšího zařízení,“ přiblížil mluvčí věznice Jiří Dolejš. Většina vězňů si podle něj na Pankráci vydělá v řadovém zaměstnání 4500 korun, pouze 25 odsouzených pobírá 6750 korun.

Za pobyt ve vězení srážka až 1500 korun měsíčně

Pokud nicméně neodpracují 40 hodin týdně, základní složka jim klesne. Naopak může vzrůst o odměnu za práci přesčas nebo zvláštní ohodnocení. Vězni zároveň musí hradit náklady na výkon trestu ve výši 40 procent z čisté odměny, maximálně 1500 korun za měsíc.

„Nelze-li tyto náklady srazit z odměny za práci, může věznice k jejich úhradě použít peněžní prostředky, které má odsouzený uloženy ve věznici,“ uvedl Blanda. Za zbylé peníze si mohou vězni nakoupit ve vězeňské kantýně potraviny, hygienické potřeby nebo cigarety.

Uvnitř vazební věznice na Pankráci Uvnitř vazební věznice na Pankráci | AHA - Alexandr Malachovský

Jaké práce jsou k mání? Například pankrácká věznice disponuje kovovýrobní dílnou, kde pracují svářeči, zámečníci, skladníci a podobně, nebo tiskárnou, v níž vězni pracují jako tiskaři, vazači či řezači.

„V rámci vnitřního provozu věznice také zaměstnává vězněné osoby na prádelně, kde pereme i pro další věznice, truhlárně, kde se vyrábí nábytek, v nemocnici s poliklinikou, kde vězni provádějí práci sanitářů, sálových sanitářů, v ústavní a zaměstnanecké kuchyni, realizujeme práci pro údržbáře, kotelníky, takzvané cestáře, kteří se starají o úklid, a podobně,“ upřesnil Dolejš.

Vězni mohou za určitých podmínek pracovat také mimo areál věznice. V takovém případě musí odsouzený splňovat příslušná kritéria a musí jej doporučit komise složená z odborných pracovníků věznice.

Vězni mají dostat přidáno

Rada vlády pro lidská práva nyní přišla s návrhem na zlepšení situace ve vězeňství. Kromě zlepšení podmínek pro následné začleňování do společnosti zahrnuje také zvýšení odměn zaměstnaných vězňů.

Pracující vězni na Pankráci Pracující vězni na Pankráci | AHA - Alexandr Malachovský

Podle Elišky Hodysové z rady by vyšší odměny mohly vést ke snížení recidivy. „Nedostatečná výše odměny za práci negativně ovlivňuje možnosti odsouzených hradit škody způsobené trestnou činností a jiné související pohledávky. Vysoká zadluženost vězeňské populace má pak logicky velmi negativní dopad na resocializaci vězňů po propuštění na svobodu,“ řekla pro Blesk.cz Hodysová.

Upozornila navíc, že se s platy vězňů nehýbalo už 15 let, zatímco průměrná i minimální měsíční mzda průběžně rostou. V podnětu, který nyní čeká na projednání vládou, rada neuvádí konkrétní částku, o kterou by se měly odměny zvýšit.

Věznice Ruzyně Věznice Ruzyně | Blesk - Zbyněk Pecák

S přidáním souhlasí i Vězeňská služba ČR. „Návrh na zvýšení odměn za práci vězeňská služba podle náměstka pro vzdělávání a odborné zacházení generálního ředitele VS ČR Pavla Horáka vítá, neboť je v souladu s představenou koncepcí vězeňství do roku 2025 a je jednou z priorit vězeňské služby,“ vzkázal mluvčí generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Robert Blanda.

Podívejte se, jak to vypadá uvnitř známých českých věznic:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cb.radio ( 6. července 2016 12:58 )

jojo.Potvrzuji,ze neni tak jednoduche ziskat ve vykonu praci.Vse kolem sou je keci

gabreta ( 21. ledna 2016 14:43 )

Půjčit si pár milionů, užít dovolených v nejdražší cizině v 60 letech jí přestat platit a pak do basy. Nádherný zážitky a na důchod žádný starosti, jak s almužnou vyjít a kdy přijdu o byt!!!

misu ( 21. ledna 2016 10:43 )

Díky tomuto článku to vypadá, že vězni se mají lépe, než nezaměstnaní, důchodci atd. Není to pravda. Většina odsouzených (uvádí se, že až 67%) práci vůbec nedostane a náklady na uvěznění, právníky atd musí splácet po propuštění.

moiaza ( 21. ledna 2016 08:52 )

 Kdybych neměl rád přírodu, děti, vnoučata a pod. nechal bych se zavřít. Měl bych se jako prase v žitě. Nemusel bych pracovat, platit za elektřinu, topení, stravu atd. Nyní mi z důchodu stahují přes 7 tisíc. Nikdo se mě na nic neptá. Dovedete si představit tu párádu. Stát by mě živila šatil úplně zdrama. Ani se nedivím, že ty naše věznice jsou totálně plné. A kdybych se jmenoval třeba Janoušek, nebo byl členem některé z mafie, byl by to život přímo královský.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa