Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman se mýlí, kontruje Babišův bruselský šéf. Belgie muslimy integrovala

Autor: Zuzana Štíchová - 
19. ledna 2016
14:30

Výrok prezidenta Miloše Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech o tom, že muslimy podle něj nelze integrovat do evropské společnosti, vzbudil rozruch po celé Evropě. Zatímco Britové nám prezidenta závidí, nespokojený je šéf čtvrté nejsilnější frakce v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt. V jeho rodné Belgii prý začlenění vyznavačů islámu proběhlo v pořádku.

Předseda evropské Aliance demokratů a liberálů (ALDE) a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt na sociální síti konkrétně poznamenal, že Zeman „ignoruje všechny muslimy, kteří jsou úspěšně integrováni v naší společnosti a kteří jsou sami o sobě úspěšní. Máme muslimské hasiče, výkonné ředitele, designery, učitele, sociální pracovníky, policisty, státní úředníky, architekty, majitele restaurací, obchodníky, právníky“.

The President of the Czech Republic has claimed Muslim integration in Western Europe is “practically impossible”.He...

Zveřejnil(a) Guy Verhofstadt dne 18. leden 2016

Verhofstadt reagoval na výroky českého prezidenta z pořadu S prezidentem v Lánech. Zeman v neděli v pořadu Blesk.cz doslova řekl, že „zkušenost ze západoevropských zemí ukazuje, že integrace muslimské komunity prakticky není možná“. Komentoval tak sérii sexuálně motivovaných útoků na stovky německých žen po celé zemi.

Jeden z nejvyšších bruselských politiků ale Zemanovi připomněl, že ne všichni muslimové stáli na straně útočníků. „Ano, muslimové jako Ahmad Mohammad z Allepa (město v Sýrii – pozn. red.) bránili ženy na Silvestra před kolínskými útočníky. Zeman se mýlí, protože mít jinou kulturu nebo náboženské přesvědčení nám nebrání sdílet stejné hodnoty a budovat jednotnou společnost,“ myslí si Verhofstadt.

Právě z Belgie ale podle dostupných informací plánovali islámští radikálové poslední sérii teroristických útoků na Paříž. V Bruselu i dalších belgických městech následně proběhla série razií. Teroristé měli v zemi základnu včetně skrýše se zbraněmi.

Šéf frakce dorazil i na sněm ANO

Šéf ALDE opakovaně během posledního roku navštívil Prahu na pozvání Andreje Babiše. Hnutí ANO je totiž aktuálně jedinou českou stranou, která do této evropské frakce vstoupila. Verhofstadt například bránil Babiše před srovnáváním s italským premiérem a přezdívkou „Babisconi“, jako čestný host se dokonce zúčastnil posledního sněmu Babišova hnutí.

Z českých stran byla dříve členem frakce ALDE například strana LIDEM, která se odštěpila z Věcí veřejných.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ohrazenice ( 26. dubna 2016 11:19 )

Už se nedivím že Brusel je rájem džihádu. Rozpustit EU co nejdříve.

petr1982 ( 19. ledna 2016 17:04 )

 Ano, jednoho z deseti, ktery ma zajem je mozne integrovat. Zbylych 9 bude krast, loupit, znasilnovat a parazitovat na ostatnich. Predevsim islam je nebezpecna ideologie. Takze chces se inregrovat? Ok, ale zakazat islam, mesity a prosteradla misto obleceni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa