Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dětské holdování návykovým látkám ovlivňují hlavně rodiče, tvrdí Arnoštová

Autor: Václav Lang - 
19. ledna 2016
11:57

Ministerstvo zdravotnictví vytáhlo do boje s nelichotivými počty Čechů závislých na alkoholu, tabáku nebo jiných návykových látkách. Náměstkyně ministerstva zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) spolu s národním protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem představila akční plán, který má pomoci v příštích letech snížit počet závislých. V rozhovoru pro Blesk.cz přiblížila, co obsahuje. 

V současnosti denně kouří 23,5 % mladých, kterým je víc než 15 let, a 12,5 % denně pije alkohol. Alarmující je situace mezi dětmi, kdy 16 % patnáctiletých pravidelně kouří cigarety, téměř 20 % pravidelně pije alkohol a 24 % má zkušenost s užíváním konopí. S hazardním hraním má zkušenost třetina dospělé populace, v riziku problémového hráčství je 400 tisíc lidí a patologických hráčů je 100 tisíc. Zkušenosti s hraním má až 30 % mladistvých mezi 15 a 17 lety. Nejčastěji jde o online hraní, loterie a kurzové sázky.

Ministerstvo zdravotnictví chce tato čísla srazit. Do pěti let má podle plánů resortu klesnout o pět procent spotřeba alkoholu, kterého průměrný Čech vypije ročně 8 až 9 litrů. U osob starších 15 let se má snížit užívání tabákových výrobků o deset procent. Změnit by se měl také narůstající trend hazardního hraní mezi dětmi.

Lenka Teska Arnoštová a Jindřich Vobořil představili v pondělí ve Strakově akademii akční plán v oblasti alkoholu, tabáku a hazardu. Lenka Teska Arnoštová a Jindřich Vobořil představili v pondělí ve Strakově akademii akční plán v oblasti alkoholu, tabáku a hazardu. | www.vlada.cz

Náměstkyně ministerstva zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová uvedla v rozhovoru pro Blesk.cz, že je důležitá zejména prevence u mladistvých.

Arnoštová: Jedna koruna vynaložená na prevenci se vrátí třikrát

Mohla byste prosím zhodnotit, jak je na tom Česká republika, co se týče závislostí na alkoholu a tabáku?

Česká republika na tom není příliš dobře. Plníme první příčky, ovšem v negativním slova smyslu. Zejména u kouření. Kouří 31 procent populace, ale máme obrovské číslo u dětí, kdy 36,5 procenta žáků ve věku od 13 do 15 let kouří. Velmi katastrofální je situace u dívek, kdy kouří zhruba 43 procent z nich. Taktéž u alkoholu plníme přední příčky, alarmující čísla jsou u mladistvých (20 % 15letých pije pravidelně alkohol, 12,5 % starších 15 let pije alkohol denně, pozn. red.). Zejména pro nás jako ministerstvo zdravotnictví je důležité, abychom začali pracovat a brali jsme tato čísla v potaz, zejména u mladistvých, tedy tam, kde závislosti vznikají.

Náměstkyně ministerstva zdravotnictví a místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová Náměstkyně ministerstva zdravotnictví a místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová | Blesk - Ladislav Křivan

Jak toho chcete docílit? V pondělí jste na jednání vlády představila akční plán pro oblast alkoholu, tabáku a hazardu. Můžete jmenovat jeho hlavní pilíře?

Akční plán je hlavně o tom, že konečně začala spolupracovat mezi sebou jednotlivá ministerstva. Třeba bez spolupráce ministerstva školství a dalších resortů může sice zdravotnictví hlásat nějaká hesla a preventivní programy, ale jsou to spojené nádoby a je důležité, aby mezi sebou ministerstva spolupracovala.

Znovu chceme podpořit projekty týkající se prevence dětí ve školách. Uvažujeme o takových programech, kdy by ministerstvo zdravotnictví mohlo školství nabídnout odborníky, lékaře, aby pokud třeba učitel nebo metodik zjistí, že má dítě nějaký problém s drogami či alkoholem, poskytl co nejefektivnější odbornou pomoc. Samozřejmě ve spolupráci s rodiči. Nicméně bohužel zjišťujeme, že obrovský vliv na užívání návykových látek má zejména přístup rodičů.

Ministerstvo zdravotnictví nechce jenom vykřikovat: ‚Nedělejte to!‘, ale chceme řešit hlavně prevenci. Pokud vložíme jednu korunu do prevence, vrátí se nám pak třikrát. Takže chceme mluvit o prevenci a ve spolupráci s dalšími dotčenými resorty řešit problematiku komplexně.

Mluvila jste o rodičích, máte také nějaký plán, jak zapojit je, případně jak změnit způsob výchovy, který uplatňují?

Tam úplně nemůžeme, nicméně očekáváme, že právě s ministerstvem školství bychom se mohli podílet na společné metodice, již bychom chtěli vydat někdy po účinnosti protikuřáckého zákona, což zatím předpokládáme někdy v květnu letošního roku. Společná metodika by měla uvádět, jak by se měl chovat rodič, na co by si měl dávat pozor, jakou mohou zdravotnická zařízení poskytnout péči a co doporučují.

Řada opatření vyplývá právě ze zmíněného protikuřáckého zákona, který se ale dlouhou dobu nedaří schválit. Co když nakonec projde pouze v nějaké vykostěné podobě?

Může projít ve vykostěné formě, já jsem ale optimista, možná věčný. Pořád doufám v to, že si poslanci ve finální fázi rozhodování uvědomí, jak je potřebný, a uslyší hlasy občanů, kteří jednoznačně řekli, že se má zakázat kouření ve vnitřních prostorách a v těch dalších definovaných zákonem. A pokud projde ve vykostěné podobě, budeme bojovat dál. Nic nám nebrání, abychom i bez účinnosti zákona vydali zmíněnou metodiku.

V tiskové zprávě zmiňujete, že tabákové výrobky mají odlišná omezení od alkoholu. Patří tam zvyšující se cena, omezená reklama, na obaly se brzy budou umisťovat odpudivé obrázky zničených orgánů. Chystá se něco takového i u alkoholu?

To se možná musíte zeptat Evropské unie, jaká bude vize. Nicméně tato úprava, ona výstražná znamení, vychází z evropské směrnice, kterou my vlastně jen transponujeme do naší právní úpravy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa