Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Muslimy integrovat nelze,“ řekl Zeman. Britové nám rázného prezidenta závidí

Autor: simao, kat, ČTK - 
18. ledna 2016
17:50

Prezident Miloš Zeman znovu plní světová média. V pořadu Blesku S prezidentem v Lánech se totiž pozastavil i nad uprchlickou krizí. Při reakci na silvestrovské sexuálně motivované útoky v Kolíně o muslimech prohlásil, že jejich integrace je prakticky nemožná. Jeho slova se poté rozletěla do světa. A zaujala i v britských diskusích a na sociálních sítích.

Od Ruska po Británii. Jedna věta, kterou v neděli v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech pronesl Miloš Zeman, se dostala do řady světových médií. „Zkušenost ze západoevropských zemí ukazuje, že integrace muslimské komunity prakticky není možná,“ pronesl prezident.

Hlava státu reagovala na sexuální útoky na ženy, které proběhly na Silvestra v několika německých městech, zejména v Kolíně nad Rýnem.

Zeman při tom citoval pasáže ze svaté knihy muslimů Koránu, které upírají ženám práva. „Říká, že muž má právo ženu bít. To je jedna se súr... Dále: Když žena svědčí před soudem, její svědectví má poloviční váhu než svědectví mužského svědka. To je také islám. No a z toho vyplývá, že ti uprchlíci, převážně tedy islámského náboženství, se chovali k německým ženám podobně, jako byli zvyklí ve svých zemích, uvedl Zeman.

„Ať mají tuto kulturu ve své zemi a ať ji nepřenášejí do Evropy,“ dodal Zeman a zopakoval, že integrovat se podle něho u nás mohou pouze kultury podobné. Jako pozitivní příklady uvedl Vietnamce a Ukrajince.

Zaujal i v britských diskusích. Jeho slova se totiž objevila na Guardianu i Daily Mailu, čile se pod odkazy na články diskutovalo i na sociálních sítích. A řada diskutujících se Zemanovým vyjádřením souhlasila.

„Kéž by byl Cameron jako Zeman

Mohutného sdílení na Facebooku se dočkal článek o Zemanovi od Daily Mailu. „Perfektně řečeno, pane! Kéž by byl David Cameron stejně tak upřímný,“ napsal pod ním uživatel s nickem Evans_48. Právě Cameronova vláda se o integraci muslimů dlouhodobě snaží. Nejnovějším počinem je nařízení zřídit fond, který bude financovat kurzy angličtiny pro muslimské ženy. Vláda totiž odhaduje, že na 190 tisíc muslimských žen v Británii anglicky mluví jen málo nebo vůbec.

Zemanova slova o muslimech vyvolala vášnivé reakce i ve Velké Británii. Zemanova slova o muslimech vyvolala vášnivé reakce i ve Velké Británii. | Reprofoto Daily Mail

V minulosti si podle britského premiéra Camerona lidé mysleli, že je nejlepší nechat imigranty žít odděleně po jejich vlastním způsobu. Myslím, že to je úplně špatně, uvedl nyní Cameron v televizi BBC.

Ať už se přitom za britskými přezdívkami skrývá kdokoli, Zemanova slova vzbudila rozruch. „Některým se nemusí líbit, co říká, ale něco na tom je. Lidé mění na uprchlíky názor, ale co mohli čekat poté, co předvedli v Kolíně nad Rýnem?“ dodával Mad John. 

„Prezident Zeman uhodil hřebík na hlavičku. Každému, kdo mu nevěří, bych doporučil třídenní výlet do Marseille. Kdysi to bylo jedno z nejkrásnějších měst Francie, teď je ale kvůli uprchlíkům k nepoznání. A stačilo tři až čtyři sta lidí z Afriky, aby ho navždy změnili,“ napsal Don Canard.

Video Zeman: Uprchlická vlna nás zasáhne nejpozději na jaře - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Má takovou pravdu! Politici ve Finsku a skoro polovina Finů stále vítají všechny uprchlíky. A ty z nás, kdo říkají, že bychom měli být opatrnější, hned označují za rasisty. Média se snaží zakrýt pravdu, mlčí o napadání, znásilňování… Kryjí uprchlíky. Kdo nám ale pomůže? Následujte Českou republiku! Má dobrého prezidenta!“ dodal Finnishcitizen. Právě ve Finsku totiž panují obavy z dalšího přílivu migrantů. Stále populárnější je mezi uprchlíky „polární“ trasa do Skandinávie přes Rusko. Cílem imigrantů je především Švédsko, přísná opatření však zavádí i další země. 

Souhlasné reakce k Zemanovu vyjádření si taktéž na sociální síti pochvaloval i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Britům je prostě pražská kavárna cizí. Oceňují názory pana prezidenta,“ napsal na sociální síti.

Odpor proti Zemanovi: Je snad kamarád Donalda Trumpa? 

Miloš Zeman rozděluje společnost v Česku a projevilo se to i ve zmíněné diskusi u článku Daily Mailu. Našli se i odpůrci Zemana z tábora britských „sluníčkářů“. „Je to rasistické prohlášení od rasisty. Osobně mám mnoho přátel mezi muslimy a nejsou vůbec takoví, jak je popisuje,“ reagovala třeba uživatelka Kristina Poulsen.

Zemanova slova o muslimech vyvolala vášnivé reakce i ve Velké Británii. Zemanova slova o muslimech vyvolala vášnivé reakce i ve Velké Británii. | Reprofoto Daily Mail

„Zeman je ‚znepokojen‘, protože migranti do Evropy budou soutěžit s východoevropany (Čechy) ohledně pracovních nabídek v západní Evropě,“ reagoval Iqu.

Našly se i ohlasy, které se Zemanem nesouhlasily ohledně samotné integrace migrantů. „Vzdělání je to, co migranti potřebují, a EU by se měla konečně pokusit začlenit je řádně do Evropy,“ uvedl JKM_Tweeter. „To je směšné. Jsem muslim a každý, koho znám, je v pohodě integrován do společnosti. Média z nás dělají nějaké druhy mimozemšťanů,“ dodal Controversial.

„Je snad kamarád Donalda Trumpa? Pokusme se mu zakázat příjezd k nám (do naší země),“ dodal Hollycat s narážkou na prezidentského kandidáta z USA, známého svými kontroverzními protiimigrantskými výroky.

Video Zeman o útocích uprchlíků: Mám strach o dceru Kačenku - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa