Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šarmantní Alex, „suchar“ Petr? Experti o šancích na comeback ODS

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    19. 1. 2016
    05:55

    ODS má kompletní vedení pro sněmovní volby v příštím roce. Podaří se comeback straně, která sice dříve dirigovala českou politiku, ale pak brousila o politické dno? Jak občanským demokratům pomůže nová 1. dáma z víkendového kongresu Alexandra Udženija? Dotáhne Petr Fiala stranu opět nad 20procentní hranici a je skutečně „suchar“, jak říká prezident Zeman? Kongres ODS rozebral Blesk.cz s dvojicí politologů.

  • 1.Vzestup královny Alexandry

    Alexandra Udženija se stala novým parťákem Petra Fialy ve vůdčím tandemu ODS. Pomůže to kdysi nejsilnější straně? „Je velmi ambiciózní politička a zřejmě by mohla stojaté vody ODS nějak rozčeřit,“ řekl Blesk.cz politolog Zdeněk Zbořil. Upozorňuje však na to, že Udženija nevyhrála volbu drtivě. Dostala hlasy od 239 z 471 delegátů, o čtyři více, než je nejtěsnější nadpoloviční většina. Zbytek pobralo duo Vystrčil–Zahradil.

     

    „Menší podpora jí může do budoucna přinést i potíže,“ míní politolog Zbořil. Co však může prospět ODS, je právě to, že je žena. „Je to typický jev posledních dvou tří let. Ženy dostávající se do vedení politických stran a vůbec politických funkcí – ANO jich tam má hned několik – to je systémová změna. Ukazuje se, že ‚protřelí kozáci‘ mužského rodu se nechovali vždy na úrovni svých funkcí. Od žen se očekává, že budou mnohem realističtější než pánové, kteří jsou příliš zahleděni do své vlastní slávy,“ upozornil Zbořil, podle kterého skutečně „ženy v politice mívají mnohem realističtější pohled“ a „jde jim spíše o konání politiky než o osobní ambice“.

     

    „ODS byla v minulosti tak trochu machistická strana, mužský prvek tam hrál do jisté míry důležitou roli, ženy se prosazovaly s velkými obtížemi i na nižších úrovních, byť ve straně jsou,“ dodává Zbořil. Udženija se dlouhodobě pohybuje v pražské politice, je místostarostkou Prahy 2. Politolog Josef Mlejnek z Institutu politologických studií na FSV UK v Praze však upozornil na jeden možný problém. Udženija se pohybuje delší dobu také v blízkosti pražského magistrátu, což by jí teoreticky mohlo uškodit. Dodnes se totiž řeší řada problémů spojených právě s vládou ODS nad Prahou. A stále hrozí, že z té doby vypadne ještě nějaký ten pověstný „kostlivec ze skříně“.

     

    „Alexandra Udženija ODS pomoci může, ale také nemusí. Určitě ji z ničeho neobviňuji, ale teoreticky se může stát, že pokud by na ni něco vyplavalo, může to ODS naopak uškodit,“ řekl Blesk.cz Mlejnek.

     

    27. kongres ODS: Alexandra Udženija 27. kongres ODS: Alexandra Udženija | ČTK

  • 2.Zbořil: Fiala není Topolánek

    Miloš Zeman v 5. dílu pořadu S prezidentem v Lánech uvedl, že Petr Fiala je „suchar“. Šéf ODS to označil za „hospodské řeči“ a Blesk.cz vzkázal: „Řeči o charismatu jsou komické. Mám ho na rozdávání a šetřím si ho pro své voliče.“

     

    „Je to jeden z oblíbených žertíků pana prezidenta,“ poznamenal k tomu Zbořil. „Přát si však v čele ODS Petra Fialu, to sice mohou členové ODS a voliči kongresu, ale myslím si, že soupeři z jiných politických stran z toho mají upřímnou radost. Obávám se, že pan Fiala je politik, který nikoli má, nebo nemá charisma, ale převedl bych to spíše do fráze, že asi těžko zvedne voliče ze židle, aby šli volit. Ve srovnání s Mirkem Topolánkem, který měl spoustu všelijakých vad a dělal i chyby, tak málo platné, byl to člověk, který uměl burcovat a mobilizovat. Nejenom členy strany, ale i voliče,“ dodal Blesk.cz Zbořil.

     

    Co na „suchara“ říká politolog Mlejnek? „Toto prezidentovo označení není nic nového. S tím se Petr Fiala potýká od začátku své politické kariéry, že je označován tímto způsobem. Je to sice přehnaná charakteristika od pana prezidenta, ale Petr Fiala svou původní profesí jako politolog, vědec, rektor univerzity je člověk, který je schopen oslovit spíše určitou výseč populace, vzdělanější část. A má problém s tím, aby oslovil některé jiné sociální skupiny vzdálenější od akademického prostředí,“ řekl Blesk.cz Mlejnek.

     

    „Na druhou stranu si strana musí stanovit, koho chce reprezentovat, na jaké voličské skupiny chce především cílit a ODS vždy byla stranou, kterou volili spíše lidé formálně vzdělanější, z měst, nebyla to strana, která by měla voliče na venkově či mezi lidmi s menším vzděláním. Fialův ‚přirozený handicap‘ nemusí být proto tak velká nevýhoda, pokud ODS nechce budovat stranu, která bude mít 40 procent a budou ji volit všechny možné pestré sociální skupiny,“ poznamenal Mlejnek s tím, že podle něj je Fiala se svým „handicapem“ schopný pracovat a alespoň z části jej nějakým způsobem kompenzovat.

     

    Video S prezidentem v Lánech - ODS - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 3.Opět jen jeden kandidát na šéfa

    Kromě vzestupu žen v čele ODS (kromě Alexandry Udženija se prosadila i Drahomíra Miklošová) zaujal i další moment – ať je Petr Fiala, jaký chce, protikandidáta zkrátka neměl. Opět se „vybíralo“ mezi jedním člověkem a spíše než o volbu šlo v ostravském hotelu Clarion o vyslovení důvěry v předsedu strany.

     

    „Je to nový jev české politiky. U pana Babiše to bylo vcelku pochopitelné, protože strana byla nová a jím založená, tak by asi bylo na pováženou, kdyby nebyl zvolen nebo měl protikandidáta. Tehdy z toho političtí komentátoři dělali závěry div ne o jakési fašizaci, směřování k autoritářské povaze strany. Pak se ukázalo, že volba byla logická,“ myslí si Zbořil. Pochopit ještě dokázal výměnu u Kalouska za Schwarzenberga u TOP 09. U ODS je ale situace trochu odlišná.

     

    „Strana stále doufá, že Petr Fiala přivede stranu k lepším výsledkům, než jaký byl ten poslední. Je pravda, že se mu podařilo zastavit propad a dosáhnout mírného zlepšení, manažersky stranu lépe zvládnout. Nedivím se, že dostal důvěru na další volební období a další protikandidát k němu nebyl. rozhodující bude výsledek v příštích parlamentních volbách. Pokud bude ODS aspoň relativně úspěšná,“ doplnil Zbořila Mlejnek. Z dnešního hlediska to však pro ODS bylo podle něj překonání 10procentní hranice a dosažení dvouciferného čísla. V tom případě by se pak ve funkci mohl udržet i Petr Fiala.

     

    27. kongres ODS: Petr Fiala vzkázal prezidentu Zemanovi, že má charismatu na rozdávání 27. kongres ODS: Petr Fiala vzkázal prezidentu Zemanovi, že má charismatu na rozdávání | ČTK

  • 4.Hod mincí: ODS, nebo TOP 09?

    Prezident Zeman v pořadu Blesk TV uvedl také to, že by si i přál, aby se ODS stala lídrem na pravici. Má pro to prý lepší předpoklady než TOP 09. „Zeman má pravdu. ODS má větší potenciál než TOP 09, protože, málo platné, pan Kalousek, který reprezentuje ideologii TOP 09, z ní přece jen udělal stranu, která má jediný program, „antibabišismus“. Zatímco ODS pracuje s širším, ale na můj vkus až příliš zideologizovaným politickým programem. Obávám se, že ten její odpor k Babišově elektronické evidenci tržeb (EET) ji může dostat do nepříznivého světla, což bude způsobeno tím, že si lidé budou spíše uvědomovat, že ODS není strana, která chce bránit malé živnostníky. To byla strana, a stále se mi zdá že je, která chce chránit lidi, jež nabyli velké majetky a dost často ne zrovna průhledným způsobem,“ míní Zbořil.

     

    „TOP 09 je v personální krizi, protože strana byla postavena na osobě Karla Schwarzenberga a současný předseda Miroslav Kalousek má u voličů kaňky z minulosti. To bude i do budoucna potenciální problém. Miroslav Kalousek je přijímaný dost problematicky i u potenciálních voličů TOP 09,“ dodává Mlejnek.

     

    Jak vidí šance ODS a topky? „Důležité je i to, jaký postoj strany zaujmou k evropské integraci a migrační krizi. Voliči TOP 09 jsou pravicoví voliči proevropští, voliči ODS pravicoví voliči s kritičtějším pohledem na EU. Je zcela možné, že se nic nezmění, že zde budou dvě menší, maximálně středně velké pravicové strany. Nemusí dojít k velkým přelivům mezi stranami, neboť jsou ODS i TOP 09 programově vymezeny dost ostře proti sobě v otázce EU,“ dodal Mlejnek.

     

    27. kongres ODS: Čestní hosté Petr Gazdík, Pavel Bělobrádek a Miroslav Kalousek 27. kongres ODS: Čestní hosté Petr Gazdík, Pavel Bělobrádek a Miroslav Kalousek | ČTK

  • 5.Mlejnek: Babiš jako největší soupeř ODS

    Politolog Mlejnek přitom zhodnotil i obecné šance na to, kde a jak nabrat voliče. Upozornil na to, že část z těch, kteří ODS zavrhli, odešla do tábora Andreje Babiše. Nediví se tomu. Zároveň se ODS tak trochu vymstilo vlastní přesvědčení. „Andrej Babiš je úspěšný podnikatel. ODS od začátku, od svého založení, předkládá voličům představu, že nejlepší bude, když u nás bude fungovat tržní ekonomika a bude zde hodně úspěšných podnikatelů, kteří budou dávat lidem práci atd.,“ říká Mlejnek. 

     

    „Andrej Babiš má také zčásti pravicovou rétoriku a přetáhl část voličů ODS kvůli tomu, že dlouhodobě ukazoval na ODS, že je to strana zkorumpovaná. Dosadil do toho i morální aspekt. Babiš je tak největší soupeř pro ODS, a pokud ta chce nabrat nové voliče, největší potenciální kořist je u voličů ANO, resp. se bude muset snažit přetáhnout ztracené voliče od ANO zpátky. A to bude mít dost těžké,“ pokračuje politolog.

     

    Proč si to myslí? „Pokud bude hospodářský růst pokračovat, bude to mít ODS těžké,“ varuje Mlejnek. „Pokud se bude ekonomice dařit, Andrej Babiš bude moci vystupovat jako někdo, kdo to nějak zařídil. Byť samozřejmě to, jestli je, nebo není hospodářský růst, vůbec nemusí být důsledkem práce vlády, ale vlivem globálních ekonomických cyklů. Buď máte jako politik štěstí, že jste na vlně a můžete se tvářit jako vítěz, ale když dopadne globální krize, můžete často dělat cokoli a stejně si nepomůžete,“ dodává.

     

    Petr Fiala a Alexandra Udženija (ODS) vs. Andrej Babiš (ANO) Petr Fiala a Alexandra Udženija (ODS) vs. Andrej Babiš (ANO) | Facebook, Foto Blesk - Ladislav Křivan

dr.x.crement ( 19. ledna 2016 10:50 )

Tož řekl,že Evropa je položena na židovsko-křesťanských základech.Mysle tím,že z národní židovské víry vznikla víra mezinárodní křesťanská etc.Desatero by nám stačilo jako základ,bohužel se nedodržuje.

dr.x.crement ( 19. ledna 2016 10:45 )

Komóšu sklapni!Tož mi řekni,čím se živíš?A pravdu!

mrd.vola ( 19. ledna 2016 10:22 )

s velkýma zlodějskýma zkušenostma a tvrdým tahem na branku, teda - na banku

ivoadler ( 19. ledna 2016 09:05 )

Topolánek byl antikomunistický hulvát, navíc ani nebyl nijak zvlášť chytrý, ale byl to takovej bejk. Nečas - nemastný, neslaný. Fiala je tak do posluchárny, ale ne na náměstí. Svědčí o tom celé jeho vystupování. Udženija? Exot! Úplně jsem strnul, koho si ODS zvolila.

placenta ( 19. ledna 2016 09:04 )

to je sebranka zloděju

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa