Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šéfovi ODS našli ženy. Suchar prý není, má charismatu na rozdávání

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. ledna 2016
16:10

Hlavní závěr z víkendového sněmu ODS? Má v čele nový tandem. K předsedovi ODS Petru Fialovi našli ženu coby první místopředsedkyni. Tenhle post zcela nově zastává Alexandra Udženija, která doteď v předsednictvu strany nefigurovala. Stejně jako další zvolená žena Drahomíra Miklošová. Fiala se vedle toho ohradil proti tvrzení prezidenta Zemana, že je spíš „suchar než charismatik“. 

Předsednictvo ODS je kompletní. Šéfem zůstal Petr Fiala, dostal hlas od 93 % delegátů, protikandidáta neměl. Vzkázal, že strana je opět připravená vládnout, a varoval před tím, že nás Bohuslav Sobotka (ČSSD) s Andrejem Babišem (ANO) táhnou do "socialistického pekla".

První místopředsedkyní se stala Alexandra Udženija, která na hlavu porazila dvojici senátor Vystrčil - stávající stranická dvojka Jan Zahradil. Europoslanec z předsednictva zcela vypadl. 

Řadovými místopředsedy jsou Martin Kupka, Evžen Tošenovský, Miloš Vystrčil a druhá růže mezi modrým trním Drahomíra Miklošová. To vše bylo jasné již po sobotních hlasováních, v neděli se pak v ostravském hotelu Clarion pokračovalo. Volila se nová výkonná rada, do které se dostal třeba exministr Martin Kuba.

Zeman o Fialovi: Suchar. Poctivý suchar

Nad kongresem ODS se pozastavil i prezident Zeman. A to během hodinového, živě vysílaného pořadu S prezidentem v Lánech, který má za sebou již pátý díl. "No, charismatický. On mi jednou, před rokem nebo dvěma věnoval svou knihu, kterou jsem si se zájmem přečetl... V této chvíli bych o něm řekl, že je spíše suchar než charismatik. Ale poctivý suchar je pořád lepší než charismatik, který je lump," prohlásil Zeman o univerzitním profesorovi Fialovi.

Reakce z ODS na sebe nenechala dlouho čekat. "Nebudu komentovat hospodské řeči, ať je říká kdokoli. Řeči o charismatu jsou komické. Mám ho na rozdávání a šetřím si ho pro své voliče," vzkázal Blesk.cz Fiala přes SMS při cestě z Ostravy.

O prezidentu Zemanovi mluvil Fiala i na samotném kongresu. Vytkl mu řadu věcí. "Miloš Zeman si dělá, co chce, přibližuje nás Putinovu Rusku, rehabilituje komunistickou éru, nejmenuje profesory," bouřil Fiala. "Bohužel ho nelze podceňovat. Miloš Zeman je jeden z mála politiků, který uvažuje strategicky. Je to silný soupeř," dodal.

Zeman v pořadu Blesk TV reagoval na ambice ODS. "Každá strana je připravena vládnout, i ta nejmenší, pane redaktore. Protože každá strana má naději, že se jednou k moci dostane," poznamenal prezident při rozhovoru. "Já bych si dokonce i přál, aby ODS se postupně stávala poctivou pravicí, která potlačí své kmotrovské dědictví, a rozhodně bych jí dával větší šanci než například TOP 09, což je podnik dvou lidí, z nichž jednoho vyhodili od lidovců a druhého ze Strany zelených," opřel se Zeman pro změnu do dua Kalousek-Schwarzenberg.

Video S prezidentem v Lánech - ODS - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

I profesor Fiala zajde s kamarády do hospody

Sám Fiala se mýtus o sucharovi snažil během víkendu nabourat. Svůj kandidátský projev v sobotu zahájil historkou, která souvisela právě s hospodou. Skrývala se za ní kritika Sobotkovy vlády a omezení, která pro občany nachystala. "Představme si, že budu chtít jít večer do hospody s přáteli na pivo. Ano, i já občas něco takového udělám," říkal Fiala za úsměvů delegátů sjezdu.

Proč bude těžké dát si s přáteli pivo? Poví krátký příběh "ze života".

Zveřejnil(a) Petr Fiala dne 16. leden 2016

Kamera ČT chvilku poté zachytila smějící se Alexandru Udženija, která ještě netušila (byť nepochybně doufala), že se zanedlouho stane první ženou a novou královnou ODS.

Fiala i další členové ODS si zvolení nikoli jedné, ale rovnou dvou žen do předsednictva pochvalovali. "A pak že to nejde bez kvót! Dvě ženy ve vedení ODS," uvedl na Twitteru šéf pražské ODS Filip Humplík. Vedle místostarostky Prahy 2 a dcery srbského podnikatele Branka Peciče Alexandry Udženija (rozené Pecičové) měl na mysli starostku Obrnic Miklošovou.

Miklošová je původní profesí ekonomka a pracovala na různých pozicích na městském úřadě v Litvínově. V roce 2006 se stala místostarostkou a poté v roce 2010 starostkou Obrnic, za své působení v čele obce s početnou romskou menšinou dostala v roce 2013 výroční cenu Rady Evropy za boj se sociálním vyloučením.

placenta ( 18. ledna 2016 09:36 )

ten vondra je ale držka

salto ( 18. ledna 2016 08:51 )

Doufám, že Fialův projev (téměř o ničem, ale to nic bylo probráno zprava, zleva, shora dolů a naopak) byla pohřební píseň celé zlodějské ODS.

aaobcanka ( 18. ledna 2016 08:32 )

Fiala = asexuální leklá ryba

zrustePN ( 17. ledna 2016 20:05 )

Tu pražskou srbskou "vichřici" z MHMP a ODS tomu pravičákovi, sucharovi Fialovi přejeme.

mirkazam ( 17. ledna 2016 17:25 )

balika..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa