Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman odsoudil chování Kramného. Zkritizoval sluníčkáře i norské „gangstery“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. ledna 2016
13:00

Zásadními a ryze aktuálními tématy se v 5. díle pořadu S prezidentem v Lánech zabýval Miloš Zeman. Jak rozsudkem nad Petrem Kramným, jehož chování po smrti jeho manželky a dcery v Egyptě odsoudil, tak kauzou norské sociálky Barnevernet, kterou označil za "gangstery". Řeč se samozřejmě stočila i k uprchlické krizi.

Petr Kramný dostal u ostravského soudu nepravomocně 28 let natvrdo, prezidenta Zemana verdikt soudkyně Gilové nepřekvapil. "Víte, mě tam překvapily všeho všudy dvě věci. Zaprvé výrazný rozpor mezi odbornými posudky na straně obhajoby a žaloby," zmínil Zeman první záležitost a upozornil na to, že se posudky diametrálně lišily. Nehodnotil však, která ze stran pochybila. 

Za podivné však označil i chování Petra Kramného v Egyptě po smrti své rodiny. "On totiž, když zjistil smrt své ženy a své malé dcery, volal pojišťovně. A já si myslím, že když máte mrtvé vlastní dítě, malou holčičku, voláte doktora, voláte policii, voláte bůhvíkam... Rodinu… A rozhodně poslední, co by vás napadlo, je právě ta pojišťovna. Tenhleten možná drobný detail mě přiměl k tomu, že mi rozsudek soudu nepřipadá nijak překvapivý," upozornil Zeman.

Video S prezidentem v Lánech - Kramný - Blesk TV
Video se připravuje ...

Norský sociální systém před rokem v pořadu S prezidentem v Lánech přirovnal Zeman k Lebensbornu, nacistické převýchově dětí. „On je to v podstatě únos dětí, druh gangsterismu,“ komentoval nyní Zeman počínání Barnevernetu, proti kterému v sobotu v Praze protestovala zhruba pětistovka lidí.

„Byly tady pokusy posílat protestní nóty a podobně. Tyto pokusy selhaly. Takže musíme přitvrdit,“ míní Zeman. On sám se tvrdě vymezuje vůči norské velvyslankyni v Praze. Nepozval ji 28. října ve státní svátek na Pražský hrad a chystá další krok. „Příště nebude pozvána ani na setkání prezidenta s velvyslanci,“ prozradil Zeman.

Video S prezidentem v Lánech - Norsko - Blesk TV
Video se připravuje ...

V tureckém Istanbulu nedávno došlo k dalšímu teroristickému útoku. Koupil by si nyní Zeman zájezd do Turecka? "Já jezdím zásadně na Vysočinu kromě služebních cest do zahraničí a do Turecka se na služební cestu v dohledné době nechystám," poznamenal Zeman.

Džihádisté z Islámského státu přitom o víkendu opět rozpoutali krvavé běsnění, když zabili až 300 lidí, mezi nimi hlavně staré osoby, ženy a děti, a unesli více než 400 civilistů ze syrského města Dajr az-Zaur.

"Myslím si, že je to další důvod pro zničení Islámského státu a především pro zničení, odvažuji se říci zabití - proč to nenazvat pravým jménem - zabití jeho vůdců, protože jsou to právě oni, kdo nařizují tyto obrovské teroristické akce," míní Zeman.

Video S prezidentem v Lánech - terorismus - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jako každý otec má přitom Zeman strach i o svou dceru, která momentálně pracuje v Londýně, jak prezident prozradil v říjnovém 4. dílu pořadu. "Každý otec má strach o svoje dítě, tady nejde jen o strach z uprchlíků, to může být klidně strach z dopravní nehody nebo z čehokoli jiného," poznamenal. 

O uprchlících Zeman tentokrát prohlásil: "Takzvaní sluníčkáři je tady chtějí, pan Jiří Dienstbier nebo někteří další říkají, že jenom do Prahy by se jich vešlo 15 tisíc. Ale většina je nechce. A já v tomto případě patřím k té většině, protože si myslím, že nejrozumnější způsob je ty lidi zastavit hned na hranicích a z těch hranic je vrátit podle platných mezinárodních dohod."

Video S prezidentem v Lánech: Uprchlická vlna nás zasáhne nejpozději na jaře - Blesk TV
Video se připravuje ...

Prezident komentoval i silvestrovské události v Kolíně nad Rýnem, připisované především uprchlíkům - sexuálně motivované napadání a obtěžování žen. Zeman při tom citoval Korán. "Říká, že muž má právo ženu bít. To je jedna se súr... Dále: Když žena svědčí před soudem, její svědectví má poloviční váhu než svědectví mužského svědka. To je také islám. No a z toho vyplývá, že ti uprchlíci převážně tedy islámského náboženství se chovali v německým ženám podobně, jako byli zvyklí ve svých zemích," uvedl Zeman.

Video S prezidentem v Lánech - o silvestrovském násilí - Blesk TV
Video se připravuje ...

Při přímém přenosu z Masarykovy pracovny v Lánech se Zeman zabýval i řadou dalších aktuálních politických událostí a záležitostí. Včetně kongresu ODS, Babišovy snahy prosadit elektronickou evidenci tržeb, nadále chybějící bezpečnostní prověrkou na stupni přísně tajné svého kancléře Vratislava Mynáře či důchody horníků. Při té příležitosti se již tradičně navezl do uhlobarona a miliardáře Zdeňka Bakaly, kterého označil za "gaunera a podvodníka".

Zemanovi neunikla ani kauza pančovaného medu - aféra Včelpo, na kterou upozornil Blesk.

„V Lánech máme starého pana včelaře, který mi občas nosí poctivý med. Já mám včelaře z řady důvodů rád a vážím si jejich práce. Sám bych to nedokázal dělat, protože bych se bál poštípání. Pokud vím, med byl dovezen z Ukrajiny a pak přimíchán k českému medu. První opatření by byl tedy zákaz dovozu z Ukrajiny. Druhé opatření je daleko poctivější kontrola kvality medu,“ nastínil Zeman řešení v 5. díle pořadu S prezidentem v Lánech.

Zeman v pořadu hovořil jak o norské kauze, tak o problémech v Sýriipančovaném medu, uprchlických útocíchrozsudku nad Petrem Kramným či hornických platech 

Na celý záznam se můžete podívat ZDE. 

Video S prezidentem v Lánech - med - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 19. ledna 2016 08:46 )

Je to tak, všichni perfektně znají svoje práva, ale povinnosti jim jaksi nic neříkají

setroseuros ( 19. ledna 2016 06:33 )

no kdybych si treba zlomil na dovolene ruku tak jdu nejspys za delegatkou,at mi poradi kde je doktor ,pak za doktorem a nebudu hned volat pojistovnu kolik mi z toho kapne! On po celych 24 h co jim bylo spatne nezavolal nikoho, ,,nejsou dukazy!,, Dukaz vsak je, ze nepustil do pokoje v ten den uklizece!! procpak asi?!

pol510 ( 19. ledna 2016 02:07 )

má správne názory, nie ako pomätená slniečkárka Žilková, čo si zastáva islamských teroristov. by som ju zatvoril s 50-kou tých zverov na celú noc nech ju znásilňujú, keď sa jej to tak páči

jeffs ( 19. ledna 2016 00:43 )

klasika, zase se nějaký debil dostal na sesterně v Bohnicích k PC....

tymitaky ( 18. ledna 2016 20:19 )

Ty víš na jakou pojišťovnu volal?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa