Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovanec varuje před manipulací. Sobotkovy maily prý hackeři pozměnili

Autor: ČTK, zst - 
14. ledna 2016
16:05

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se opět vyjádřil ke kauze e-mailů premiéra Sobotky, zveřejněných extremistickým webem White Media. Podle něj se v nich objevily známky manipulace. Chovanec upozornil, že se na tom shodli analytici i nezávislí odborníci. Policie kvůli hackerským útokům prověřuje široký okruh lidí, dodal ministr.

Extremistický web v minulých dnech zveřejnil maily, které údajně patří premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Podle ministra vnitra Chovance se policie případem intenzivně zabývá. „Policie prověřuje poměrně široký okruh lidí, kteří mohli přijít do styku s e-maily, ať už někoho z poslanců nebo pana premiéra,“ uvedl Chovanec.

Doplnil, že měl možnost elektronickou korespondenci vidět. „Minimálně ta druhá várka, která byla vypuštěna do oběhu přes jeden ze serverů, z našeho pohledu jeví znaky manipulace,“ dodal Chovanec. Ministr nechtěl potvrdit, zda maily předsedovi vlády skutečně patří. „Existuje tady soubor, který má k dispozici policie, která tu věc šetří a z mého pohledu šetří velmi intenzivně,“ zdůraznil Chovanec.

Už koncem loňského roku však přišel premiér Sobotka na několik hodin o kontrolu také nad svým účtem na Twitteru.

Ministr Chovanec si myslí, že lidé, kteří za zveřejněním korespondence stojí, chtějí dosáhnout publicity. „Kdyby někdo chtěl být transparentní a odhalit pozadí politiky, tak zveřejní, co má, a nebude to dávkovat a nebude to upravovat,“ dodal Chovanec.

Česká policie hledá pomoc za oceánem

Extremistický web podle Chovance spadá do působnosti zákonů USA, které kladou velký důraz na zachování osobních svobod. Zřejmě tak bude složité se dostat k tomu, kdo na server přispívá, nebo web vypnout, i když je jeho obsah závadný.

Policie podle Chovance musí zjistit, komu vlastně web slouží. Podle něj je zajímavé, že se zatím pachatelé zaměřili jen na sociální demokracii, která měla v migrační otázce stejné postoje jako jiné politické strany.

„Bude potřeba došetřit, jestli se White Media opravdu dostala k informacím ze schránek těchto lidí nebo je někdo poskytl a pouze zametá stopy, aby tím zveřejněním odklonil pozornost od sebe samého,“ dodal Chovanec. Policie podle něj pracuje s několika různými verzemi.

Ministr se zároveň neobává výhrůžek extremistů, že dojde ke zveřejnění kompletního obsahu údajného e-mailu premiéra. Připomněl, že loni Česko nebo představitelé vlády čelili i jiným výhrůžkám týkajícím se eboly nebo rozesílání jedů. V těchto podobných případech prý Česku velmi pomáhají partneři z Izraele nebo americké FBI.

„I přes tuto pomoc nejsme schopni najít koncové zdrojové kódy a odhalit ten počítač, buď z nějaké internetové kavárny, nebo obýváku nějakého bytu, a nejsme schopni ty lidi najít, protože internet zajišťuje anonymitu,“ řekl Chovanec.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lipno ( 14. ledna 2016 19:46 )

Kdo má ty rajčata furt brát

axapes ( 14. ledna 2016 18:54 )

Kurvy prolhaný, sluníčkářský. Váš čas se chýlí ke konci, Evropa je už naštvaná, už jste minulostí.

lug70 ( 14. ledna 2016 18:29 )

Stará známá taktika politiků přichycených "na hruškách". Když neví jak vybruslit z nepříjemné šlamastyky, tak se oficiálně oznámí, že s kompromitujícími materiály bylo manipulováno anebo se prostě označí za falzifikáty. Samozřejmě s posvěcením různých paznalců aby to vypadalo hodnověrně.

mirkli ( 14. ledna 2016 17:04 )

Chovanec, bože jak hluboko jste klesl! Za místo ministra, se holt musí panáčkovat! Pane Sobotka ještě švestečky z vlastní zahrádky.

sosacek ( 14. ledna 2016 16:33 )

Pan Chovanec ať laskavě drží hubu, nikdo se ho na nic neptal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa