Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vládu rozhádala levná ropa. Pelikán připomněl Mládkovi drahé letní plány

Autor: zst, ČTK - 
14. ledna 2016
15:25

Ropa prolomila hranici 30 dolarů (800 korun) za barel, tak levná byla naposledy v dubnu 2004. A Česko díky tomu může ušetřit miliardy korun. Poukázal na to i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který si zároveň rýpl do ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD). Ten chtěl podle něj loni v létě nakupovat ropu téměř za dvojnásobek současných cen. Mládek se ale brání, že hnutí ANO ohrozilo bezpečnost státu.

Češi ušetří na benzinu i naftě. Cena severomořské ropy Brent totiž na několik hodin v noci na čtvrtek klesla pod magickou hranici v přepočtu 800 korun za barel.

V úterý se pod tuto hranici přechodně dostala i americká lehká ropa WTI. Ceny tlačí dolů obavy ohledně vývoje čínské ekonomiky i fakt, že producenti vytěží dlouhodobě více ropy, než se jí spotřebuje. Od počátku roku ropa ztrácí asi 20 procent.

Pelikán: Mládek chtěl nakupovat zbytečně draze

Česko chtělo v létě podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) nakoupit ropu za jednu miliardu korun. V té době stála 50 dolarů za barel, tedy zhruba 1300 korun. Ministr tvrdí, že díky předvídavosti ministrů hnutí ANO, ušetřila země 400 milionů korun.

„MPO chtělo v létě ropu za miliardu za 50 USD/barel, že je to jedinečná příležitost. Nebýt ANO, prodělali jsme 400 milionů,“ napsal Pelikán na sociální síti a rýpl si tak do ministra průmyslu a obchodu Mládka.

Na svém si ministr trval i po kritice jednoho z uživatelů, který ironicky poznamenal, že ministři ANO musí být skvělí analytici. „Tomu tak všichni věříme,“ dodal. Pelikán se následně jal vysvětlovat důvody svého tvrzení.

Mládek: Máme umět nakupovat, když je ropa levná

„Na rozdíl od pana kolegy Pelikána jsem jako ministr průmyslu a obchodu zodpovědný za energetickou bezpečnost ČR. Bezpečnost sice něco stojí, ale vždy výrazně méně, nežli škody, které nastanou v krizové situaci. Ta totiž hrozila a ministři ANO svým jednáním de facto vystavili naši zemi této reálné hrozbě, kdy při nedostatku pohonných hmot by zcela určitě výrazně stoupla cena benzinu i nafty a každý občan by to poté pocítil ve vlastní peněžence,“ reagoval pro Blesk.cz Jan Mládek (ČSSD).

„Naším záměrem rozhodně nebylo nakupovat ropu za 50 USD za barel, ale nízkosirnou ropu za cenu, která by vzešla z případného výběrového řízení. To, že SSHR (Správa státních hmotných rezerv - pozn. red.) nemá dodnes mandát nakupovat ropu při nízké ceně, způsobuje ještě větší škody, a očekávám, že ministři ANO předloží návrh, který umožní SSHR nakoupit strategické zásoby ropy při nízkých cenách,“ neodpustil si ani Mládek vrátit úder. Podobně se pak vyjádřil i na Twitteru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 14. ledna 2016 20:01 )

Naštěstí benzína nafta je u každé benziky běžně dostání. Ne jako za zločinných komunistů na příděl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa