Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko pomůže s hladovými dětmi v Sýrii. Má rozdělovat pomoc za celou EU

Autor: ČTK, simao - 
13. ledna 2016
18:27

Pátým rokem trpí Sýrie kvůli válce, která vzala lidem jejich bližní, domovy, ale i způsoby obživy a mnohdy co do úst. Reportáž z obléhaného syrského města Madájá, kde hladové děti jedly trávu, vyvolala pozdvižení a přivolala pomoc. V rozdělování pomoci z EU by přitom měla velmi důležitou roli hrát do budoucna Česká republika. Na přání šéfky evropské diplomacie Mogheriniové.

České velvyslanectví v Damašku by se totiž mohlo stát výhradním distributorem humanitární pomoci z EU pro Syřany.

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová o to prý požádala během své pondělní návštěvy v ČR ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), řekl ČTK diplomatický zdroj. Potvrdil tak informaci Newsweek Česko.

Ministerstvo zahraničí poté upřesnilo, že české velvyslanectví bylo pověřeno, aby zjistilo možnosti poskytování humanitární pomoci na území Sýrie. "Ambasáda v Damašku dostala za úkol sondovat možnosti poskytování humanitární pomoci v rámci Sýrie v nejohroženějších místech," řekla ČTK Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva.

Proč je přitom role Česka v Sýrii tak důležitá? ČR je totiž jedinou zemí EU, která své velvyslanectví v Damašku zachovala i po vypuknutí občanské války.

Valentová z ministerstva zahraničí však upozornila, že celý proces je teprve na začátku a není zcela jasné, že český úřad by byl jediným distributorem pomoci od států osmadvacítky. Jiná země EU ale už na území Sýrie své velvyslanectví zkrátka nemá.

Prouza: Velké ocenění českých aktivit

Český úřad na místě zastupuje i americkou diplomacii a velvyslankyně Eva Filipi platí za uznávanou odbornici na situaci v Sýrii. Státní tajemník pro EU Tomáš Prouza označil pověření ambasády za ocenění českého působení v Sýrii.

"Vyplácí se být aktivní a využívat to, co umíme. Velké ocenění našich aktivit v Sýrii" napsal na svůj Twitter.

Podle aktuálních informací OSN jsou na území Sýrie místa, kde lidé umírají hlady a nutně potřebují lékařskou pomoc. Kritická je situace ve městě Madájá, které půl roku obléhá syrská armáda. Humanitární pracovníci podle OSN zaznamenali případy hladovění i v šíitských enklávách Fúa a Kafrajá, kde je v obležení asi 20 000 lidí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa