Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Islamofoba Konvičku „vylili“ z Facebooku. Jeho smazání komentují odborníci

Autor: Václav Lang - 
13. ledna 2016
18:29

Smazání nebo zablokování facebookových stránek, jako se to stalo iniciativě Islám v ČR nechceme, reprezentované kontroverzním docentem a islamofobem Martinem Konvičkou, je běžná a nijak výjimečná záležitost. Odborníci na sociální sítě, které Blesk.cz oslovil, tvrdí, že Facebook je soukromá záležitost, která si může dělat, co chce.

„Facebook je čistě soukromá společnost, která si může dělat, co chce. Navíc se neřídí českým právem, je běžné, že i české právní požadavky zcela ignoruje,“ uvedl pro Blesk.cz specialista na sociální sítě Daniel Dočekal.

Podobně hovoří i Josef Šlerka, vedoucí studijního oboru nová média na Karlově univerzitě. „Facebook je soukromý majetek Marka Zuckerberga a platí tam takové to ‚můj dům, můj hrad‘,“ reagoval pro Blesk.cz.

Dodal, že stránka tímto sleduje svůj vlastní obchodní účel, jelikož chce, aby ji lidé navštěvovali co nejvíce. „FB chce vytvořit místo, kde se lidi cítí dobře. To nejde s nenávistnými komentáři dohromady. Proto taky doteď nevzniklo tlačítko dislike (nelíbí se),“ uvedl.

„Záleží, jak se kdo vyspí

Z Facebooku počátkem týdne zmizela stránka iniciativy Islám v České republice nechceme, která měla kolem 160 tisíc fanoušků. Sociální síť tento krok nevysvětlila.

Podle Šlerky administrátoři zřejmě aplikovali zákaz tzv. hate speech, tedy nenávistných výroků. „To je nejpravděpodobnější. Samozřejmě mohlo dojít ještě k něčemu jinému, na té stránce se často objevovaly sexuálně ofenzivní komentáře,“ odhadl.

Důležité je, že Facebook nepřistupuje k jednotlivým stránkám stejně. Podle Dočekala neexistují jednotná pravidla pro mazání účtů.

„Účty jsou blokovány na základě nahlašování, v řadě případů to ani nevidí člověk, když už vidí, tak stejně nerozumí tomu, co je tam napsané. Facebook není v Česku, nemá české zastoupení, nerozumí česky. Blokování je věc zcela náhodná, závislá na náhodě a na tom, jak se někdo vyspí,“ uvedl Dočekal a poukázal na to, že náhradní stránku, kterou si zmíněná iniciativa vzápětí vytvořila, už instituce smazat odmítá, třebaže má prakticky stejný název.

Podobné případy jsou ale podle obou odborníků zcela běžné. „Když to trošku přeženu, tak je to jak na běžícím páse. Není to věc, která by byla nějak výjimečná, a i v Čechách se to stává, to není nic překvapivého,“ řekl Šlerka.

„Poškození“ ale v takových případech nemají moc možností, jak se bránit. Mohou maximálně pokusit Facebook požádat o obnovení stránky, příliš nadějné to ale není.

„Facebook nekomunikuje, nemá žádné kontaktní adresy, žádné telefony, pouze automatizované formuláře, kde běžná délka odpovědí je něco kolo tří měsíců. Pokud tedy vůbec odpoví, ve většině případů vůbec neodpovídají,“ podotkl Dočekal.

Přitom podobné počínání může být kontraproduktivní a nahrát autorům smazané stránky. „Iniciativě IVČRN to umožní vydávat se za mučedníky a populisticky vykřikovat něco o cenzuře. Dokud se k extremismu bude tolerantně stavět sám český stát, v některých případech ho dokonce podporovat, viz prezident a Konvička na jednom pódiu, tak je to celé dost beznadějné,“ řekl Dočekal.

Stejného názoru je i Šlerka: „Myslím si, že problém nezmizí tím, že se stránka zruší. Vynoří se někde jinde. Společnost by se měla spíš snažit debatu kultivovat než spoléhat na zákazy.“

keep.smiling ( 14. ledna 2016 09:14 )

my se podvujeme nad cenzurou...jenže ta byla i v zemích, kde je údajně odjakživa svoboda, nejen v tom západním Německu, nebo dokonce v USA. Sice lidí i tam občas remcali co se jim líbí nebo ne, (to je údajně ta svoboda slova), a to dost hlasitě, ale noviny si vždy psali jen to, co jim bylo povoleno!! Nebo co dovolil jejich vlastník! Média, ta státní (téměř v každé zemi jsou), byla vždy všude poplatná politickému vedení!!

japos22 ( 13. ledna 2016 23:32 )

Hele Sobotko, my nejsme sekta, my jsme všichni Islamofobové a ty máš zařídit, za co jsi placený

zigzag ( 13. ledna 2016 20:34 )

dobrej napad. Proti slunickarum se musi bojovat

ronyz ( 13. ledna 2016 20:34 )

tak ted si bezte jeste koupit hrnce za 60 litru

newworldorder ( 13. ledna 2016 20:31 )

A co takhle hromadně nahlasit FB stánku blesku jako závadnou...Ved neumí česky za louži...?Taky vypnou? Alahu agbar

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa