Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komárka dopálila viróza. Ve sněmovně kvůli Sobotkovým mailům chyběl klíčový muž

Autor: val, ČTK - 
13. ledna 2016
11:50

Ve středu nedorazil na mimořádnou schůzi volebního výboru předseda Rady Českého rozhlasu (ČRo) Petr Šafařík, který má prý virózu. Schůze byla přitom svolaná kvůli jeho údajné e-mailové korespondenci s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Jde o zprávy zveřejněné skupinou hackerů, kteří jsou v hledáčku policie. Poslanci nakonec neschválili program schůze. Šafaříkova absence dopálila šéfa volebního výboru Martina Komárka (ANO).

V údajných e-mailech Šafařík píše Sobotkovi o dění v Radě ČRo, o průběhu volby prozatímního ředitele ČRo a následně i o volbě řádného generálního ředitele místo Petera Duhana, který loni v říjnu odstoupil.

Z účasti na schůzi se na poslední chvíli omluvil kvůli nemoci, čímž rozlítil předsedu výboru Martina Komárka (ANO). „Chování pana Šafaříka je nemožné, skrývá se a neřekne jednoznačně, že ty maily psal, nebo nepsal. Já po něm tuto odpověď budu vyžadovat,“ uvedl.

Skolila ho viróza

Výbor se měl podle něj zabývat alespoň názory radních ČRo, kteří na jednání výboru přišli. Dodal, že kvůli uniklým e-mailům hrozí podezření, že bude nadcházející volba generálního ředitele ČRo zpolitizovaná.

Komárek na následné tiskové konferenci řekl, že bude interpelovat premiéra Sobotku ve věci Šafaříkova chování, i když, jak dodal, nechce premiéra do této věci zatahovat. Zopakoval, že chce od Šafaříka slyšet, zda e-maily byly autentické. Šafařík ho prý v úterý večer informoval, že má virózu. „Jak víme, viróza je oblíbená politická nemoc, možná se pan Šafařík obával, že nás svým neduhem nakazí,“ poznamenal s tím, že tuto obavu považuje za zbytečnou.

Řekl také, že výbor program schůze neschválil hlasy poslanců ČSSD s výjimkou Vítězslava Jandáka, TOP 09, ODS a KSČM. „Vznikla nám zajímavá koalice, kterou obvykle (předseda ANO) Andrej Babiš – já ho nechci citovat servilně, ale teď ho citovat musím – označuje za Matrix. Čili Matrix zafungoval,“ řekl Komárek.

Někteří poslanci, jako jsou Miroslava Němcová (ODS), Jan Birke nebo Jan Chvojka (oba ČSSD), se odmítli zabývat ukradenými informacemi. Birke uvedl, že je kvůli zveřejněným e-mailům pozvaný na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), protože zřejmě unikly i jeho e-maily Sobotkovi.

Šafařík byl v době, ze které údajná e-mailová komunikace pochází, nejprve řadovým členem rozhlasové rady a pak jejím předsedou. Šafařík tvrdí, že e-maily s jeho jménem nejsou autentické. Podle některých poslanců by měl šéf rady v případě pravosti e-mailů odstoupit.

Desítky pracovních i soukromých zpráv ze Sobotkova e-mailového účtu zveřejnil extremistický web. Internetové stránky jsou umístěny v USA, což může mít podle odborníků za cíl ztížit dohledání jeho provozovatelů. Případ vyšetřuje ÚOOZ.

prdyvrdy ( 13. ledna 2016 12:29 )

Hoši by se měli informovat u odborníků než rozjedou své kontaktové aktivity. Jsou to prostě trubky, tak snad se poučí. Jen nevím proč by měl někdo odstupovat z funkce. Tady se rozkradly miliardy a nikdo neodstoupil, tak proč za takovou pí---inu má někdo odstupovat. Nechápu to

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa