Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odchod z EU nezpůsobí kolaps, hřímal Brichta. Okamura přesto s návrhem narazil

Autor: ČTK, val - 
12. ledna 2016
20:26

Tomio Okamura se radoval, leč marně. Konečně se dostalo na projednávání jeho návrhu na vyhlášení referenda o vystoupení Česka z EU. Jenže Sněmovní petiční výbor v úterý nepodpořil tenhle požadavek Okamurova opozičního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Nepomohlo ani přimlouvání zpěváka Aleše Brichty, inženýra ekonomie, jak sám sebe během lobbování za Okamurův návrh nazval.

Brichta se zúčastnil projednávání návrhu na půdě Poslanecké sněmovny. Tvrdil, že by odchod z EU rozhodně nevyústil v ekonomický kolaps. „To je samozřejmě nesmysl. Já jsem inženýr ekonomie,“ říkal Brichta dle serveru iDnes.cz. Podle Brichty může být 100 argumentů pro i 100 argumentů proti vystoupení z Unie, ale některé argumenty proti mu zkrátka nesedí. "Občané nejsou pitomci," dodal Brichta.

„Evropská unie se od našeho vstupu radiálně změnila a nenaplnila naše očekávání," argumentoval předseda SPD Tomio Okamura. Mluvil o „diktátech Bruselu“, konci českého cukrovarnictví, korupci při čerpání evropských dotací i nynější migrační vlně, kterou unie podle něho vyvolala. „Naše váha v Evropské unii je téměř nulová,“ soudí Okamura.

Členové výboru, kteří v debatě vystoupili, se k požadavku SPD postavili vesměs záporně. Martin Komárek (ANO) sice podotkl, že proti všelidovému hlasování nic nemá, takové rozhodnutí by ale bylo podle něho národní sebevraždou. „Zájem České republiky je v setrvání v Evropské unii, neexistuje funkční alternativa,“ zdůraznila poslankyně TOP 09 Markéta Adamová, podle níž je záležitost dlouhodobým populistickým bojem SPD.

Ústavní zákon o referendu o vystoupení Česka z unie předložil už dříve opoziční Úsvit. Vláda k němu dala záporné stanovisko, vyčlenění země z EU by bylo podle kabinetu proti jejím zájmům. Zákonodárci se k projednávání normy dosud nedostali.

„Zákon neznamená, že vystupujeme z Evropské unie,“ podotkl dnes poslanec z klubu Úsvitu Karel Fiedler. Jako jediný z přítomných členů výboru podpořil návrh, aby se zákonodárci vyhlášením referenda zabývali. Doporučení vládě, aby se všelidové hlasování konalo ještě letos, nezískalo ani jeden hlas.

balaton ( 14. ledna 2016 22:32 )

byl jsem ve sportovní hale,když Gott slavil 60 a umělci se pak trousili z haly ven-největší arogantní blbec byl právě Brichta a druhá namyšlená kráva pak byla Holanová

tgbg ( 13. ledna 2016 09:45 )

Japonec a zkrachovalý šumař. To je teda dvojka.

anka ( 12. ledna 2016 21:53 )

 Diky za to, ze CR je soucasti EU, kam patri se vsim vsudy.

7481 ( 12. ledna 2016 21:52 )

Každopádně panu Okamurovi a panu Brichtovi věřím.EU je na nic a Zaorálek lže jestli tvrdí,že bez EU nepřežijeme.Já si myslím,že Zaorálek nepřežije a Sobotka také nepřežije.A co se týče úprchlíků tak to nejsou úprchlíci a naše budoucí kati.Proto buďme ve střehu nevěřte těmto lidem.Těm jde jenom o peníze.Až to jednou pochopí,tak už bude pozdě.

egyptanka ( 12. ledna 2016 21:50 )

Máte pravdu. A odpověděl jste si sám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa