Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemanův Peroutka u soudu: Vnučka novináře chce omluvu, Hrad otálí

Autor: Václav Lang - 
12. ledna 2016
17:29

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová se v úterý sešla u Obvodního soudu pro Prahu 1 se zástupci Pražského hradu u přípravného jednání. Ještě než začne samotný soud kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana na adresu Peroutky, měly se obě strany pokusit najít smír. Kaslová uvedla, že jí stačí omluva, na tu však Hrad zatím nepřistoupil.

Paní soudkyně nás i vybízela ke smíru. Ptala se, jestli trvám jako žalobkyně na soudním řízení. Na ničem podobném já netrvám, já trvám na jediné věci, a to je omluva,“ uvedla pro Blesk.cz Kaslová.

Protistraně specifikovali, jak má omluva vypadat, a poskytli jí jistou úlevu v tom, že nemusí striktně dodržovat slova omluvy, kterou navrhli. „Ale meritum věci musí být zachováno,“ podotkla.

Právní zástupce Kanceláře prezidenta republiky Marek Nespala si podle ní vyžádal třicetidenní odklad na probrání záležitosti s klientem.

„Ta věc je problematická z jednoho zásadního důvodu, a sice že výroky pronesl prezident republiky, který za své výroky není odpovědný. To znamená, že za ně nemůže být postižen,“ reagoval pro Blesk.cz Nespala s tím, že momentálně hledají cestu, jak dosáhnout smíru, aby byly všechny strany spokojeny. „Doposud jsme nenalezli patřičný konsenzus ohledně znění smíru a budeme na tom pracovat dál, máme na to 30 dní.“

Procesně se jedná o právní oříšek. Podle Nespaly v případě soudního jednání bude muset napřed vůbec vyjasnit, kdo za co odpovídá. Kaslová navíc ve sporu nežaluje Zemana, ale Českou republiku, zastoupenou Kanceláří prezidenta republiky. 

„Domněle poškozená se snaží domoci svého práva přes Kancelář prezidenta republiky, která ovšem tyto výroky nepronesla. Takže je to velký právní delikates a budeme obě dvě strany uplatňovat svá práva a soudy všech stupňů potom budou muset nějak spravedlivě rozhodnout,“ uzavřel Nespala.

Kaslová je k dosažení smíru skeptická. „Osobně se domnívám, že tam bohužel šance na nějaký smír před soudním jednáním není a soudní jednání, pokud nedojde k smíru, je nařízeno na začátek března,“ dodala.

Vnučka novináře a spisovatele Ferdinanda Peroutky se k žalobě rozhodla kvůli Zemanově vystoupení z loňského ledna. Tehdy hovořil o selhání intelektuálů v době druhé světové války a řekl, že Peroutka napsal oslavná článek na Adolfa Hitlera. Článek se dosud nepodařilo najít.

Co říká Terezie Kaslová na slova Miloše Zemana o jejím dědečkovi? Podívejte se na rozhovor:

Video Peroutkova vnučka: Ovčáček a Zeman kopají do mrtvoly mého dědy! -  David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

byvalyvoliccssd4 ( 12. ledna 2016 20:03 )

Je to srab.

kkkastr ( 12. ledna 2016 18:32 )

Havel je už mrtvej

dzery ( 12. ledna 2016 18:12 )

Prezident republiky Man není zodpovědný za své výroky..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa