Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

České školy změnil útok ve Žďáru: Hlídaný vchod, videotelefon, kamery

Autor: Zuzana Štíchová - 
12. ledna 2016
05:00

Zatímco reforma psychiatrické péče, kterou v pondělí představil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a která souvisí s rok a půl starým smrtelným útokem psychicky nemocné ženy ve Žďáru, je teprve v „plenkách“, zlepšování bezpečnosti na školách už se podařilo zrealizovat. Jaká?

Kdo a proč do školy chodí, zaměstnat vrátného, zabezpečit okna a dveře a navíc upravit zeleň kolem školy tak, aby bylo místo přehledné – to je jen několik opatření, které ministerstvo školství doporučilo českým školám po tragickém útoku ve Žďáru. A i když jde spíše o manuál pod názvem Minimální standard bezpečnosti, ministerstvo žádá po školách jeho dodržování.

„Od výše uvedeného minimálního standardu by se měla škola odchýlit jen v nezbytně nutných a odůvodněných případech, budou-li to vyžadovat místní podmínky. V případě jakýchkoli odchylek je však třeba přijmout taková opatření, aby byla bezpečnost a ochrana zdraví žáků i zaměstnanců zajištěna jinými konkrétními způsoby,“ píše se v materiálu.

Školy tak musely zabezpečit okna, dveře, řada jich zaměstnala další pracovníky – ať už na vrátnici, nebo jako učitele. Ti musí totiž pečlivěji dozorovat nad žáky i na chodbách, a to až do té doby, než opustí areál školy. Měnily se také zámky za bezpečnější varianty, opravovaly či stavěly ploty, nebo se dokonce prováděly drobné terénní úpravy.

Škola má provedenu úpravu zeleně pro zvýšení přehlednosti prostor v okolí přístupových cest i další okolní terénní úpravy,“ uvádí ministerstvo jeden z bodů minimálních standardů bezpečnosti.

Doporučení pro školy vzniklo na základě požadavku české vlády a také výsledků rychlého průzkumu České školní inspekce, který proběhl krátce po útoku na podzim 2014.

Plošný monitoring zajištění základní bezpečnosti, který byl proveden po žďárské tragédii, nebyl žádnou hloubkovou kontrolou bezpečnosti, ale rychlým monitoringem co největšího počtu subjektů z pohledu základního zabezpečení,“ okomentoval výjimečný stav náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Kontroly jsou pravidelné, nastupuje druhá fáze

Teď už je bezpečnost na školách opět standardní součástí inspekčních kontrol. „Každá škola projde komplexní inspekční činností minimálně 1x za 6 let,“ dodává Andrys s tím, že se inspekce poprvé v historii letos zaměřuje také na vzdělávání žáků v oblasti bezpečnosti a řešení krizových situací.

„Problematika bezpečnosti bývá často zužována na to formální zabezpečení. Ale ty děti by se měly naučit chápat, že ten svět není bezpečný, aby věděly, jak mají reagovat. Tato problematika je rozprostřena mezi různé vyučovací předměty, částečně se jedná o občanskou výchovu, částečně je to dřívější branná výchova, něco spadá i do tělocviku,“ popisuje Andrys oblast, na kterou Česká školní inspekce letos cílí.

Ve vzdělávacích plánech jednotlivých stupňů škol už jsou dokonce obsaženy i rady, jak se chovat, pokud se do školy dostane útočník. „Přesně to tam je, ale záleží také na invenci učitelů,“ říká náměstek ústředního školního inspektora. Kontroloři budou mimo jiné během letošního roku zjišťovat, jak právě k tomuto tématu školy přistupují. Případné úpravy této oblasti vzdělávání skončí až na Bezpečnostní radě státu, která řeší ochranu obyvatelstva.

Ministerstvo rozdělilo 6 milionů korun

Po žďárské tragédii vznikl na ministerstvu školství speciální fond, ze kterého mohly školy čerpat peníze na další zabezpečení. O celkem 6 milionů korun požádalo 3000 škol. Peníze proto rychle zmizely.

Nejvíce peněz šlo na zabezpečení vstupních dveří, videotelefony, kamerové systémy k hlavním vchodům do budov,“ informovalo Blesk.cz ministerstvo školství. „Seškrtány byly pouze výdaje na administraci projektu, ne na technické zabezpečení – to bylo uhrazeno 100 % ve všech vítězných projektech,“ odpovědělo na dotaz, proč některé školy nedostaly prostředky v plné výši. Další peníze prý rezort zatím vyčlenit neplánuje.

Škola nemá být nedobytná pevnost

Podle odborníků i Unie školských asociací jsou české školy zabezpečeny standardně a další peníze investované do bezpečnostních opatření by nutně nemusely znamenat vylepšení aktuálního stavu.

„Zabránit účinně tomu, aby nějaký šílenec nezaútočil, by stálo třeba 60 miliard. A pak jsou i obchoďáky, nemocnice, náměstí,  nádraží, hřiště, kde jsou také mladí lidé,“ myslí si Václav Klaus ml. (ODS), bývalý ředitel jednoho z pražských gymnázií. „Školy nemají být nedobytné pevnosti,“ dodává.

Podobný názor má i předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček. „Škola ve Žďáru byla před tou tragickou událostí zabezpečena maximálním možným způsobem,“ připomíná.

„Nedovedu si představit, co by nám v téhle oblasti ještě více pomohlo. Maximálně peníze na další bezpečnostní systémy, ale určitě ze škol nechceme udělat uzavřenou pevnost typu parlamentu, kde procházíte bezpečnostním rámem,“ dodává Zajíček, který je zároveň ředitelem Masarykovy střední školy chemické v Praze.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moiaza ( 12. ledna 2016 11:58 )

Když jsem chodil do školy, žádné kamery neexistovaly. Rodiče o nás nevěděli často dlouhé hodiny. Věčně jsme běhali venku a neustále hráli nějaké hry. Ze školy jsme zásadně chodili pěšky. Nevzpomínám si, že rodiče by měli někdy o mě strach, že mě někdo přepadně, oloupí, znásilní, nebo unese. Drogy byly pro nás absolutně neznámá věc. Havloidní kapitalismus změnil naší společnost k nepoznání. Strach, obavy, honba za bohatstvím, drogy a pod. Měl jsem krásné mládí.

santikxauz ( 12. ledna 2016 05:41 )

To všechno tady před rokem 1989 nemuselo být,kdopak asi za to může?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa