Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sobotkovo heslo mělo 20 znaků. Policie píše o pomoc do USA

Autor: val, ČTK - 
11. ledna 2016
13:06

Heslo do soukromé e-mailové schránky premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), kterou napadli hackeři, nebylo banální, jak zpočátku někteří tvrdili. Podle časopisu Respekt bylo heslo dlouhé 20 znaků. Policie vyšetřuje několik verzí ohledně motivace a původu útočníků. Obrátila se kvůli tomu i na USA, kde je registrovaný web, jenž obsah údajné korespondence zveřejnil. 

Premiérovo přístupové heslo k účtu na Seznamu mělo údajně 20 znaků a obsahovalo kombinace čísel a malých a velkých písmen. Alespoň do této míry tedy splňovalo obecné rady IT odborníků pro nastavení silného hesla.

Nabourání Sobotkova účtu a zveřejnění jeho údajné pracovní korespondence už šetří policie. Podle časopisu pracuje jak s verzí, že šlo o práci neonacistů, kteří si údajnou premiérovi korespondenci vyvěsili jako první na webu, tak s variantou, že si podobný útok objednal někdo z jeho politických konkurentů s cílem premiéra oslabit. Vyšetřovatelé prý zkoumají i to, zda za celou akcí nestojí Rusko.

Spekuluje se, že hackeři, kteří v neděli zveřejnili druhou várku korespondence, mají v rukávu ještě další a citlivější údaje, kterými by mohli Sobotku vydírat. Ten si to však nepřipouští. „Za dva roky ve funkci jsem nikdy žádným e-mailem neposílal žádné informace, které by podléhaly jakémukoli stupni utajení,“ citoval Sobotku Respekt. „Nemám obavu z žádné korespondence, kterou jsem kdy prostřednictvím internetu vedl,“ dodal.

Policie žádá o pomoc až v USA

K případu se v pondělí vyjádřilo i ministerstvo vnitra, které zpochybnilo autenticitu zveřejněných dopisů. „Ministerstvo vnitra považuje zveřejněné materiály za pokus o hrubou manipulaci, jež má vzbudit dojem, že premiér obdržel na soukromou emailovou adresu utajovaný materiál,“ prohlásila mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková.

„Vedle zjevných technických úprav jde o zamlžování časových údajů, záměnu přiložených dokumentů a s tím související cílené vytváření neexistujícího kontextu. Ministerstvo vnitra disponuje v této věci dostatkem jednoznačných důkazů a již je předalo policii, jež v této věci vede intenzivní vyšetřování,“ dodala.

Úřad vlády se brání

Úřad vlády pochybení odmítá. Při práci s utajovanými materiály striktně dodržuje příslušný bezpečnostní režim, uvedl v pondělí v tiskové zprávě mluvčí vlády Martin Ayrer. Utajované materiály prý dostávají premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ostatní zaměstnanci vždy osobně proti podpisu. Úřad tak reaguje na tvrzení hackerů, že si premiér do své soukromé e-mailové schránky přeposlal dokument podléhající utajení. Sobotka to přes svého mluvčího už v neděli popřel.

"Úřad vlády ČR prohlašuje, že při nakládání s utajovanými materiály striktně dodržuje bezpečnostní režim, který je pro materiály takové povahy stanoven," stojí v dnešní zprávě. "Na e-mailovou adresu předsedy vlády Bohuslava Sobotky nebyl nikdy zaslán materiál v utajovaném režimu. Takový postup při nakládání s utajovanými informacemi není možný a vylučuje jej bezpečnostní režim, který je úřadem vlády ČR dodržován," píše se v tiskové zprávě dále.

Mluvčí vlády také uvedl, že utajované materiály jsou na úřadu vlády zasílány buď v listinné podobě nebo informačním systémem, který je certifikovaný pro daný stupeň utajení. Došlé utajované materiály jsou podle Ayrera vždy zaevidovány tajnou spisovnou a zaměstnancům předkládány proti podpisu.

Pomoc od USA?

Policie nyní zkouší získat přístup k samotnému neonacistickému webu, který obsah e-mailových schránek zveřejňuje a který byl založen v USA. Podle Respektu o něj detektivové žádali americké soudy v minulosti už čtyřikrát, ale neúspěšně. Důvodem je zřejmě širší chápání svobody slova.

Policie proto nyní požádala o právní pomoc popáté, tentokrát s argumentem, že dotyčný web porušuje kybernetickou bezpečnost, na což jsou Američané citlivější. Vážnosti situace navíc přispívá, že se terčem stal právě český premiér.

Ten přišel mezi Vánocemi a Silvestrem na několik hodin také o kontrolu nad svým účtem na sociální síti Twitter. Neonacisté na něj vyvěsili protiimigrantská hesla, Úřad vlády podal trestní oznámení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rumungro ( 12. ledna 2016 11:36 )

Že by Pentagon?

stacho ( 12. ledna 2016 11:14 )

Usekl hlavu koni na kterém jel...

kartona ( 11. ledna 2016 13:55 )

U seznamu nepotřebujete heslo; když ho nedáte, dají vám kontrolní otázku; mejčastější je jméno matky za svobodna. Kromě toho seznam napovídá formát názvu účtu ve tvaru jmínoPříjmení@seznam.cz.

75pedro ( 11. ledna 2016 11:00 )

Premierbohoussobotka

giorgio287 ( 11. ledna 2016 10:52 )

Dovedu si to "rafinované" heslo prudce inteligentního Bohouška živě představit: Password: BohuslavSobotkaCSSD001

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa