Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ukrajinci kritizovali v televizi českého prezidenta. Zeman prý slouží Kremlu

Autor: kle - 
8. ledna 2016
21:50

Prezident Miloš Zeman a jeho proruské postoje byly hlavním tématem dokumentu Čeští přátelé Kremlu. Ukrajinský dokument natočila novinářka Olga Malčevská, protože podle svých slov „nedokázala pochopit, proč to dělá“. Snímek v pátek večer odvysílala televizní stanice Ukraine Today. Sám Zeman ani jeho mluvčí Jiří Ovčáček šanci na reakci v dokumentu nedostali.

Autorka v dokumentu analyzuje působení ruské propagandy v Česku a roli v tom sehrává podle Malčevské také prezident republiky Miloš Zeman.

„Když jsem přijela do České republiky, viděla jsem jediného prezidenta v Evropské unii, který otevřeně podporuje Kreml a jeho anexi Krymu. Pro mě jako pro novinářku to byla výzva, protože jsem sama nedokázala pochopit, proč to dělá,“ řekla režisérka v pořadu Viewpoint.

„Miloš Zeman je bystrý člověk. Má silnou osobnost, která ho nutí získávat si pozornost lidí a přimět je, aby ho milovali. Aby toho docílil, hledá slabá místa ve společnosti a manipuluje jí,“ prohlásila dále Malčevská.

Zeman podle ní není ovlivňován přímo Kremlem, ale je obklopen lidmi a soukromými společnostmi s ruským kapitálem a vlivem.

Obdobně podle režisérky funguje i propaganda z Kremlu. „(Někteří) lidé nechtějí pochopit, že demokracie jejich problémy nevyřeší, ale že si své problémy musí vyřešit sami. Pochopitelně je pro ně ale mnohem jednodušší věřit někomu jako je Putin, kdo řekne, že je zde jednoduché řešení jejich problémů a on jim ho může ukázat,“ domnívá se.

Dokument naznačuje propojení Miloše Zemana s vlivnými lidmi z byznysu. Autorka se pokoušela například zjistit, kdo platil prezidentův výlet na Rhodos. Dvakrát se pokusila prezidenta zeptat na veřejném setkání s občany – ve Stráži pod Ralskem a v Mimoni. Ani v jednom případě jí prý Zeman nerozuměl. Později hradní mluvčí Jiří Ovčáček odpověděl, že náklady hradili pořadatelé fóra „Dialog civilizací“.

V dokumentu mluví i Zdeněk Zbytek, bývalý velitel ze zásahu v listopadu 1989. Dokument jej představuje jako Zemanova přítele, který zaměstnával prezidentovu manželku a který obchoduje zejména s Ruskem a dalšími východními zeměmi.

Dalším člověkem, který má na Zemana vliv, je prý Vladimir Jakunin, bývalý šéf ruských železnic, důvěrník Vladimira Putina a po 22 let člen KGB. K dalším jménům patří Martin Nejedlý, šéf zkrachovalé společnosti Lukoil Aviation Czech.

Právě Lukoil podle dokumentu masivně sponzoroval Zemanovu prezidentskou kampaň. Na natáčení se podílelo několik Čechů, například Martin C. Putna, který prohlásil, že Miloš Zeman je lhář.

Z dokumentu:

tgbg ( 9. ledna 2016 15:48 )

 Hradní ochlasta-bývalý komouš slouží bývalému komunistovi-dnes ultrafašistovi Putlerovi. Rusko je dnes učebnicovým příkladem fašizmu. Proč teda proti němu bojovali? Á oni rusáci byli s Němci napřed spojenci!!!!

oldedek ( 9. ledna 2016 14:34 )

Míla je zatím mladej a dost hloupej až vyroste, určitě dostane rozum - zatím ty události kde se zavraždili tisíce lidí považuje jen tak za malou chřipku ...   Von má zatím jen malou debilitu - až vyroste, bude mít určitě velkou !!!

ambree ( 9. ledna 2016 13:41 )

 A co je jí potom?! Ať se stará o oligarchy u ní doma a na nás se ani nedívá. My (většina národa) jsme s ním spokojeni a dělá to dobře.

japos22 ( 9. ledna 2016 11:47 )

Kritizovali i BBC a další, ti chudáci už neví kudy kam

laifu ( 9. ledna 2016 10:10 )

Starejte se o Vaší rozkradenou ukrajinu a ne o našeho presidenta

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa