Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko nechá v Bruselu ležet „pouhých“ deset miliard. Šlechtová si oddechla

Autor: zst - 
8. ledna 2016
13:08

Česká republika nedočerpá podle nejnovějšího odhadu ministerstva pro místní rozvoj za rok 2015 z evropských fondů méně než deset miliard korun. Novinářům to řekla ministryně Karla Šlechtová (za ANO). Odhad z poloviny loňského roku počítal s nevyčerpáním 36 miliard korun.

Maximálně deset miliard korun nestihne Česko vyčerpat z programů evropských dotací. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) předpokládá, že to může být i méně než osm miliard. Ještě v polovině loňského roku se přitom mluvilo až o 36 miliardách a za to peskoval vládu v nedávném prohlášení i prezident Miloš Zeman.

„Pan prezident je v názorech na čerpání evropských dotací velmi konzistentní. Když říká, že každá nedočerpaná miliarda znamená ušlý zisk, tak s ním nelze než souhlasit. A předpokládám, že ta částka 36 miliard korun, ze které vycházel, je právě náš odhad, který jsme sdělovali v polovině loňského roku,“ uvedla Šlechtová.

„Ovšem v tuto chvíli musím říci, že z dostupných informací, které jako národní orgán pro koordinaci máme, předpokládáme že výše nedočerpání za loňský rok bude pod deset miliard korun. A můj osobní tip je, že se dostaneme pod osm miliard,“ věří ministryně.

Na konci roku 2015 definitivně skončila možnost čerpání prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie za programové období 2007–2013. „Opravdu přesná čísla budeme vědět začátkem července. Všechny instituce odpovědné za plnění vypsaných programů budou dávat poslední souhrnné žádosti o platbu na ministerstvo financí do konce června,“ dodala Šlechtová.

Za celé programové období Česká republika podle Šlechtové nedočerpá zhruba 30 miliard korun. Celkově měla k dispozici přibližně 700 miliard korun.

wein ( 8. ledna 2016 13:44 )

 Ve splátkach od Šlechtove z jeji financi .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa