Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chovanec složil hackerům Sobotkova mailu kompliment. A ministři se „posekali“

Milan Chovanec dokonce kvůli kauze pošta požádal premiéra o svolání Bezpečnostní rady státu.
Milan Chovanec dokonce kvůli kauze pošta požádal premiéra o svolání Bezpečnostní rady státu.  (Autor: Martin Pekárek)
Autor: ČTK, zst - 
7. ledna 2016
16:50

Ministr vnitra Milan Chovanec nemá pro svého premiéra Bohuslava Sobotku (oba ČSSD) dobrou zprávu. Chovanec pochybuje, že se podaří dopadnout hackery stojící za útokem na e-mailovou schránku předsedy vlády. Počínání útočníků označil za „velmi sofistikované“. Vydíratelný podle něj ale premiér zřejmě nebude, protože policie už vyšetřuje předchozí odcizení účtu na sociální síti. Na Twitteru se pak pohádali ministři ANO s vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL) o tom, komu věc slouží.

Premiér by podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) neměl být kvůli tomuto případu někým vydíratelný. Případ vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který se mimo jiné zabývá kriminalitou na internetu.

Podle Chovance má každý politik právo na soukromou e-mailovou schránku. „Z toho, co bylo zveřejněno, jsem nenašel nic, kdy by pan premiér cokoli spáchal. Je to prostě vlomení se do soukromí člověka a jako takové jej odsuzuji,“ řekl ministr. Uvedl, že premiér v rozhodujících věcech komunikoval na zabezpečených sítích a přenosech.

Ministr připomněl, že první útok na Sobotkovu internetovou komunikaci byl veden loni 23. prosince na účtu sociální sítě. „Předpokládám, že policie už 23. prosince zabezpečila veškeré informace, které tam (v e-mailu) byly dosažitelné. Z tohoto důvodu předpokládám, že obsah mailové schránky je policii znám a tudíž pan premiér nemůže být vydíratelný někým, kdo by držel nějaké informace proti němu, protože žádné takové neexistují,“ řekl Chovanec.

Desítky pracovních i soukromých zpráv ze Sobotkova e-mailového účtu zveřejnil extremistický web. Jeho internetové stránky jsou umístěny v USA, což může mít podle odborníků za cíl ztížit dohledání jeho provozovatelů. Server neovlivni.cz ve středu uvedl, že jednou z hlavních policejních verzí je ta, že hackerský útok byl proveden na objednávku.

Přestřelka Stropnického, Bělobrádka a Pelikána

Spekulace o tom, kdo by mohl stát za hackerskými útoky, nezachytil, zdá se, ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Na Twitteru napsal, že je důležité zabývat se právě tím, komu posloužily. „Všude se to hemží úvahami, jak to měl či neměl premiér s maily. Nečetl jsem ale žádnou, která by se zabývala tím, komu tato aféra slouží,“ napsal.

A netrvalo dlouho a kromě řady občanů to schytal také od předsedy lidovců Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), který bez okolků ukázal prstem právě na hnutí, které Stropnický ve vládě zastupuje. „Já ano. A jedna možnost je, že to slouží koaličnímu partnerovi,“ udeřil. Jenže to popudilo dalšího z ministrů, šéfa resortu spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Zeptal se, zda měl Bělobrádek na mysli KDU. Ten opáčil, že KDU-ČSL – s úsměvem. Tomu dal Pelikán už jen palec nahoru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

milofr ( 7. ledna 2016 18:33 )

rumungro: a tím slušným politikem u nás myslíš koho asi tak z těch gaunerů, já tam zatim žádného od roku 89 nepoznal.

rumungro ( 7. ledna 2016 18:11 )

Myslí si snad některý naivka,že budou zveřejněny kompromitující maily,použitelny k vydírání?Snad jen ten,kdo uvěří Chovancovi.Tyto už zveřejněny mají posloužit jako výhružka.V každym případě by se slušný politik odporoučel.Tady navíc takový pokrytec,který dělá z národa neinteligentní hlupáky.

frantaklika ( 7. ledna 2016 17:36 )

na co jsou všechny bezpečnostní prověrky, když nakonec sám premiér komunikuje přes freemail. Není pravda, že se nic nestalo, protože nesděloval zásadní, tajné věci. První co hackeři v jeho soukromé schránce hledali byly data (indicie), které by jim mohly pomoci prolomit ostatní komunikační kanály. Takže pochybyl, ostatně jako ve všem co dělá. Je to slabý premiér.

moiaza ( 7. ledna 2016 16:46 )

Vždy mě rozesměji pesimisté, co nadávají na komunisty a STB. STB sledovala a donášela. Byli to estebáci. Dnes estebáky nemáme, ale máme BIS. Což je totéž. Jenže i Bis je zbytečná. Dnes máme takovou techniku, že jsme sledování na každém kroku. A kdo jen trošku této technice rozumí, zjistí si o vás cokoliv. Kdekterý vandrák vám odposlouchává telefón, napíchnout štěnici je dětskou hračkou. Každý vlastník mobilu je ihned identifikován. Kamery v každém městečku a každé dědině. Bez špehů si ani neulevíte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa