Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Lidové písničky snad uniknou poplatkům. Senátor Valenta se radoval v kroji

Senátor Ivo Valenta (za Stranu soukromníků) se jako navrhovatel změny patřičně oblékl.
Senátor Ivo Valenta (za Stranu soukromníků) se jako navrhovatel změny patřičně oblékl.  (Autor: ČTK)
Autor: kle, ČTK - 
6. ledna 2016
18:55

Autorské poplatky za produkci folklorních písní, jejichž autor je neznámý, mají být podle Senátu zrušeny. „Lidová písnička si nezaslouží, aby na ní kdokoli parazitoval,“ uvedl ve vyšívané košili patřící ke slováckému kraji iniciátor novely Ivo Valenta (za Stranu soukromníků), senátor za Uherskohradišťsko – jinak také miliardář a král loterijního byznysu v Česku.

Novela má usnadnit život folklorním sdružením a pořadatelům kulturních a společenských akcí. Ti by nově nemuseli svůj program oznamovat autorskému svazu, pokud na nich budou hudebníci hrát jen skladby lidové hudby od neznámých autorů.

Soubory si ale budou muset dát pozor na svůj repertoár vzhledem k tomu, že i zdánlivě anonymní díla mají své autory a že autorskému právu podléhají upravené verze lidových písní, jak upozornil například senátor ODS Jiří Oberfalzer.

Senátní výbory doporučily v rámci novely sjednotit na 15 dnů lhůty pro oznámení těchto akcí a jejich programu. Nyní je třeba akci oznámit například Ochrannému svazu autorskému (OSA) nejpozději 20 dní předem a její program deset dní předem.

Autorské poplatky nejsou jednotné, liší se třeba podle počtu návštěvníků koncertu nebo charakteru akce. Například za pouliční hudební produkci stanoví sazebník OSA jednotnou autorskou odměnu ve výši 190 korun za den.

Návrh nyní posoudí vláda a sněmovna. Nový autorský zákon chystá i ministerstvo kultury. Senátoři ale věří, že jejich předloha by mohla být přijata dříve, než se ministerský návrh dostane do schvalovacího procesu.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

misha46 ( 6. ledna 2016 21:17 )

Jak tohoto šmejda může někdo volit. Šmejdi ano.. ale slušný člověk přece ví, co je to ve skutečnosti zač a o co ve skutečnosti jde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa