Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„S Mrázkem mě nespojujte.“ Langer zažaloval exministra Bublana za výrok

Autor: val, ČTK - 
6. ledna 2016
12:29

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS) zažaloval svého předchůdce ve funkci Františka Bublana (za ČSSD). Vadí mu jeho údajné tvrzení, že se Langer stýkal s kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem. Žalobou na ochranu osobnosti se domáhá omluvy a půlmilionového finančního zadostiučinění. Senátor Bublan tvrdí, že výrok, který publikovala Česká pozice, nikdy nepronesl. Spor začal ve středu řešit soud.

Článek z října 2013, který je na serveru Česká pozice stále dostupný, je recenzí na film Příběh kmotra. Píše se v něm, že účastník předpremiéry Bublan postrádal ve snímku inspirovaném Mrázkovým životem silnější kritiku politiků, kteří figurovali v odposleších z okolí zavražděného podnikatele. „Trochu jsem čekal, že někteří politici budou více vypíchnuti. Protože vím, že například s tím ‚Íčkem‘ se třeba i scházel. Byla o tom ve filmu jen nepatrná zmínka,“ citoval server současného senátora Bublana a připomněl, že Íčko byla Langrova přezdívka.

Langer dorazil na středeční jednání Obvodního soudu pro Prahu 1 osobně. Jeho advokát Martin Elger soudci řekl, že klientovi nejde primárně o finanční kompenzaci, ale o vyvrácení nepravdy. Soudit se prý nechtěl a Bublanovi zaslal dva dopisy s výzvou k omluvě, které zůstaly bez odpovědi. Zdůraznil, že Bublan zmíněný výrok pronesl z pozice bývalého poslance, bývalého ministra vnitra a někdejšího ředitele rozvědky, což v očích čtenářů zvýšilo věrohodnost jeho tvrzení.

Bublan na jednání soudu nedorazil, místo sebe vyslal advokáta Dušana Diviše. Ten uvedl, že senátor je přesvědčen o tom, že žalovaný výrok nepronesl, a že se tedy nemá za co omlouvat. Upozornil také, že autor článku Ondřej Koutník nedělal s Bublanem standardní rozhovor, pouze zaznamenal, co politik údajně pronesl po filmové předpremiéře.

Samotný Koutník vypověděl, že po předpremiéře filmu se uskutečnila neformální debata, jejímž účastníkem byl i Bublan. Po více než dvou letech si však nedokázal vzpomenout na nic bližšího. „Byl to shluk lidí a byl tam hluk a přítmí. Ale rozhodně jsem si to nevymyslel. Pokud jsem to tak napsal, tak jsem to tak tehdy pochopil,“ řekl.

Langer se proti tvrzením, že měl styky s Mrázkem, brání už od roku 2008, kdy Mladá fronta Dnes publikovala sérii článků založených na přepisech údajných Mrázkových odposlechů. Soudy mu ve sporu s deníkem daly za pravdu, vydavatelství Mafra se mu bude muset za neprokázané spojení s podnikatelem omluvit. Projednávání Langrova sporu s Bublanem bude pokračovat v květnu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moiaza ( 6. ledna 2016 18:09 )

 Za kterou stranu kopal Ičko? Pokud se nemýlím, byla to ODS. Více netřeba slov. To hovoří za vše! Až se Ičko ztratí z tohoto světa, nikdo se už nedozví jméno Mrázkového vraha. Nikdo jiný to totíž už neví, nebo nesmí vědět.

ruprecht286 ( 6. ledna 2016 13:53 )

Všehoschopný drzoun jal se hájit svoji čest a zatím se pohupuje na patách ?! Že by byl držitelem Mrázkových složek s kompry ? Patří do líhně obdobně čestných lidí asi jako V.Klaus ODS, S.Gross ČSSD, Kolibřík s Mazánkem, M.Hašek s J.Tejcem ČSSD, Michal Kraus ČSSD, M. Kalousek (několikastraník), I. Rittig, šéfové českého fotbalu... a dalo by se pokračovat hodně dlouho. Prostě chlapík z ODS ! ČSSD se svými odborníky na veřejné rozpočty a čerpání Evropských fondů byla/je na tom obdobně v bleděoranžovém. V severních Čechách se takoví čestní lidé proslavili asi nejvíc. Doufám, že na to jejich voliči NEZAPOMENOU.

horak47 ( 6. ledna 2016 13:29 )

 Je divné že pan Langer na slovo íčko reaguje,jako b patřilo jemu.V jiné zemi by on a jemu podobní byli odsouzeni za rozkrádání státu,za zničené zemědělstí,rozkradené továrny,za prodané vodovody atd,atd.Místo toho se šklebí lidem do obličeje,podobně jako Klaus a další hospodáři a ekonomové,kteří náš stát tak hrozně zadlužili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa