Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sobotka: Za Klause se kradlo, ať mlčí. Marksová: A jeho sestra také prchala

Autor: Jaroslav Šimáček - 
3. ledna 2016
18:10

Nesmiřitelné kritice podrobil Václav Klaus na začátku nového roku vládu Bohuslava Sobotky (ČSSD). Když mluvil o migrační krizi, postěžoval si na to, že lidé málo protestují proti počínání vlády. Ministra Dienstbiera pak označil za „fanatického promigranta“, do jednoho „pytle“ s ním hodil i ministryni Marksovou (oba ČSSD). Ta mu ale společně s premiérem Sobotkou tvrdě vrátila úder. Poukázala na to, že za totality prchala i Klausova sestra Alena. A ve Švýcarsku jí také pomohli.

Václav Klaus pálil v Partii na FTV Prima i po odvysílání pořadu ostrými. Varoval před migrační „tsunami“ i počínáním české vlády. Postěžoval si, že lidé neprotestují proti její údajné pasivitě v uprchlické otázce. „Nad pasivitou pana premiéra oni bohužel neprotestují a myslím, že by bylo namístě, aby protestovali,“ míní Klaus.

Klaus se jmenovitě pustil i do některých členů Sobotkova kabinetu – za obhajování prouprchlických postojů. „Fanatičtí promigranti, takoví ti páni Dienstbierové a další lidé, považují každého, kdo si nemyslí, že má říkat ‚Herzlich Willkommen‘ (Srdečně vás vítáme – pozn. red.) jako paní Merkelová, tak ho považují za opočlověka málem, který je egoistický, nedostatečně do dálky se dívající, sobecký a tak dále,“ zlobil se Klaus a později k ministru Dienstbierovi přidal i jeho vládní kolegyni Marksovou.

„Tady jde o to, jestli si necháme rozvrátit jedinečnou evropskou kulturu, tradici, civilizaci, způsob života hordami lidí, kteří přijdou z jiných kontinentů,“ pokračoval exprezident.

„Migrovat je výjimka lidská, je to výjimka lidského rodu. To není normální, teď se tady debata vede o tom, že je přeci normální, aby sem chodili migranti. Já si myslím, že migrovat ze své vlastní země je v podstatě nenormálnost, částečně nenormálnost toho, že ta země nefunguje dobře, ale velmi často nenormálnost, že člověk v té zemi selhal, moc se mu nedaří a myslí, že někde jinde jablíčka visí strašně nízko na tom stromě a že si je mohu velmi snadno utrhnout bez práce apod,“ dodal Klaus.

Video Klaus: Tsunami uprchlíků ještě přijde. A na islám nejsem expert. - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Marksová: Klaus asi neumí číst. A pomáhat je samozřejmé

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) se ohradila proti Klausově vládní kritice a zaslala Blesk.cz obsáhlé vyjádření: „Nevím, kde pan Klaus přišel ke svým názorům – asi neumí pořádně číst. Naše vláda se chová zcela racionálně. Od samého počátku říkáme, že EU musí především zajistit ochranu vnějších hranic a odmítáme povinné kvóty. Zároveň požadujeme, aby byli imigranti při vstupu do schengenského prostoru důsledně bezpečnostně prověřeni. Tyto názory začínají zastávat i staré členské státy.“

Marksová vzpomenula, že stejně jako dnešní uprchlíci i část Klausovy rodiny také v minulosti prchala před válkou. Jeho sestra Alena se usadila ve Švýcarsku.

„Považuji za samozřejmé pomáhat lidem prchajícím před válkou. To by určitě ocenila i sestra pana Klause, která po roce 1968 emigrovala i s manželem do Švýcarska – a Švýcaři se asi neptali, proč nezůstala bojovat proti ruským okupantům,“ zmínila ministryně.

„U nás chce teď zůstat asi 120 osob. My musíme zajistit, aby se tito lidé skutečně integrovali. Považuji za zásadní poučit se z chyb západní Evropy, která na integraci rezignovala. Pro mě je například naprosto nepřijatelné tolerovat pohled na ženy jako na lidi s menšími právy, než mají muži. Za to naše prababičky nebojovaly,“ dodala Marksová.

Sobotka o Klausovi: Za něj se to tu rozkradlo

Exprezident pořádně naštval i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Vláda totiž podle Klause svými zásahy ničí také podnikání a ekonomiku. Mluvil o přílišné regulaci, dokonce o komunistickém plánování v jiném hávu. Ohradil se v té souvislosti i proti Andrejem Babišem prosazované elektronické evidenci tržeb. 

„Myslím si, že jistý plusový ekonomický vývoj bude pokračovat i v dalším roce, ale určitě to není zásluha té konkrétní vlády,“ míní Klaus, který kritizoval také přibývání úřadů, úředníků a razítek, které je na vše nutné mít. Podle Klause „žijeme v přeregulovaném světě, který je diktován shora státem a jeho úředníky na všech rovinách veřejné správy natolik, že už to není příliš vzdáleno od toho plánování komunistické ekonomiky“.

"Václav Klaus dnes na Primě kritizoval vládu. Přemýšlím, proč raději nemlčí. Není totiž tím, kdo by mohl dávat rady. Dob...

Zveřejnil(a) Bohuslav Sobotka dne 3. leden 2016

Těžko pak Klaus hledal, za co vládu pochválit. Ocenil kabinet sice za schopnost otevřít se i na trhy na východě, ale to bylo málo. Píchl totiž hned několikrát do vosího hnízda a reakce premiéra Sobotky na sebe nenechala dlouho čekat.

„Václav Klaus dnes na Primě kritizoval vládu. Přemýšlím, proč raději nemlčí. Není totiž tím, kdo by mohl dávat rady. Dobře si pamatuju, jak to tady za něj vypadalo. Za jeho vlády se zhaslo a v divoké privatizaci se doslova rozkradly stovky státních firem,“ kontroval Sobotka na Facebooku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa