Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Halík s Dukou řešili Alláha i strach z islámu. A střet dvou kultur

Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. ledna 2016
14:05

Tomáš Halík a Dominik Duka se v roce 2015 několikrát střetli, nyní si však u sklenice vína v pražském Arcibiskupském paláci notovali. Řešili totiž otázky víry – a to i v souvislosti s uprchlickou krizí. Pozastavili se nad strachem z islámu a islámských teroristů. V souvislosti s rokem 2016 pak Halík varoval nejen před hysterií kolem uprchlíků, ale i „putinovskými choutkami“.

Halík a Duka se na Nový rok usadili k debatě u jednoho stolu nazvané „Společný výslech“, kterou přenášela Česká televize. „To, co se nepovedlo za dobu totality – nás společně předvést k výslechu, tak se daří v tomto domě,“ uvedl Duka svého letošního hosta. V předchozích letech takto debatoval s Václavem Klausem či astronomem Jiřím Grygarem.

Setkání Halíka s Dukou bylo očekávané i z toho důvodu, že se v roce 2015 několikrát názorově střetli. Ať už kvůli průvodu homosexuálů Prague Pride nebo kvůli Dukově mši v Lánech, kdy se kardinál v listopadu pomodlil za prezidenta Zemana a jeho zdraví. Halík následně Duku nazval „ozdobným oleandrem moci“ s narážkou na dekorativní keř.

Na začátku roku 2016 však odložili oba duchovní střety stranou. „Mnozí se nás snažili postavit proti sobě a teď jsou strašně zklamáni, že si tady celou dobu naprosto notujeme,“ uvedl Halík na půdě pražského Arcibiskupského paláce. 

Témata, která je loni rozdělila, neřešili. O Zemanovi tak nepadlo ani slovo. Řeč se však stočila na střetávání křesťanství, západní civilizace a islámského světa. „Doufám, že se podaří maximálně potlačit Islámský stát a teroristické skupiny, čelit putinovským choutkám, že se nedůvěra v EU a česká hysterie kolem uprchlíků ukáží jako méně vážné, než aktuálně vypadají,“ uvedl ostatně ve svém přání pro rok 2016 Tomáš Halík v sobotní MF Dnes.

„Když hovoříme o současných problémech, které nás děsí, terorismus nebo Islámský stát, pak se dostáváme do určité pozice, kterou známe i v naší evropské kultuře. Ať jsou to nacistické jednotky, ať jsou to komunistické jednotky,“ upozornil na ČT2 kardinál Duka.

Islámský stát sice vyrostl v kultuře islámu, ale „setkáváme se zde s fanatismem, který nemá ryzí náboženské kořeny, ale je to smíšenina postojů, terorismu a násilností, které váží, spojují toto hnutí s nacismem, bolševismem a s japonskými kamikadze.“

„Je to vlastně moderní jev, kdy náboženství se stalo nástrojem pro obhajobu skupinové identity,“ navázal Halík a hledal při tom kořeny toho, proč islamisté nenávidí Západ.

Strach na obou stranách

Halík v tom vidí i kulturní boj. Upozornil na to, že nejen my máme strach, ten se totiž rozšířil i arabským světem. „Mnoho zemí v tzv. třetím světě, a týká se to hodně arabských zemí, mají děs před tou globální revolucí, tomu čemu říkáme globalizace. Oni říkají: To je westernifikace, pozápadnění. Bojí se toho. Proč se toho bojí? Třeba o Americe ví většina lidí z těch hororových filmů plných násilí, to je jejich představa o Americe,“ uvedl Halík.

„Kdo byl v Americe, tak ví, že je to naprostá hloupost. Ty hollywoodské filmy jsou pohádky. A my zase víme jenom ty záběry muslimských teroristů, to je také podobně zjednodušený obraz a skrze ty zjednodušené obrazy se lidi navzájem nenávidí. Proto se vůči tomu chtějí bránit, nejednou si vezmou islám, který už nehraje tu roli jako pro mnoho generací jejich předků, že je to určitá škola. Každé náboženství je určitá škola, která učí žít spravedlivě s druhými lidmi,“ dodal Halík.

Duka: Základní problém je, že Alláh vždy vítězí 

Spolu s Dukou řešili i problém Koránu. „Je možné vytrhnout strašné citáty z Koránu a strašit jimi a já podobně mohu vytrhnout strašné citáty z Bible,“ uvedl Halík. Tady však Duka přece jen oponoval. „Korán není schopen plně přijmout princip demokracie. V koránu se nesetkáváme s pojetím Boha, které je identické s naším pojetím. Proto základní problém je, že vždy vítězí Alláh, který je mocný,“ uvedl Duka.

„Když oni k nám přicházejí, tak jejich kultura je stavěna na jiném základu. Islám nemá kněze, obětníka, islám má soudce. Já jsem dobrý, když plním příkazy. Pro křesťanství jaká je norma? Zlaté Ježíšovo pravidlo nám říká, že úplně jiná: Cokoli chceš, aby jiní činili tobě, ty čiň jim,“ pokračoval Duka.

„Proto tedy musíme pochopit i strach lidí před cizí kulturou. Protože proč my teď se tak odvoláváme na křesťansko židovské základy? My si to uvědomuje teprve v této konfrontaci. Lidé, kteří dvacet, třicet let se nikdy nehlásili ke křesťanství, říkají: ‚Ale to není možné, my jsme přece křesťanská kultura’,“ dodal Duka.

„Právě tito lidé zapomínají, že Ježíš otvírá pojem bližního a otvírá ho vlastně univerzálním směrem dokonce i k těm nepřátelům,“ reagoval Halík a upozornil na křesťanské zásady pomoci lidem v nouzi.

zelena.karkulka ( 4. ledna 2016 00:40 )

 Dva satanisti a to ne obrazně,ale doslova

agenturab ( 3. ledna 2016 21:24 )

Salamander to vystihl dokonale. Církev, která má plnou hubu pokory, byla pokorná pouze za socialismu. O občanech tohoto státu se Duka vyjadřuje jako lůze - to je vrchol arogance moci namixovaná se středověkou omezeností. A proč ne, když jim to prochází - homosexuální a pedofilní kněze nechávají pracovat s mládeží a nikdo proti tomu nic nedělá ... jak to je možné, že mohou být rodiče tak naivní a nechají si kazit děti? Proč je aspoň oni nebrání?

gabreta ( 3. ledna 2016 01:52 )

Tak rozhovor těch dvou, to je námět na další díl filmu "Blbý a ještě blbější"!

eliska963852 ( 2. ledna 2016 21:52 )

Zajímavý rozhovor, nic pro lůzu.

Ruudazvostravy ( 2. ledna 2016 18:56 )

 Halýk bulýk a Duka,voba ho*una jako ruka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa