Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řidičák pryč, na místě a nejmíň na měsíc. Riskéry na přejezdech čeká nový bič

Autor: Václav Lang - 
1. ledna 2016
20:35

Co chvíli jsme svědky tragických srážek aut s vlaky, které by se nemusely stát. Jen kdyby řidiči nebyli drzí a dodržovali předpisy. Jak ale donutit neukázněné motoristy, aby si počkali někdy i pár vteřin, než projíždějící vlak zmizí z dohledu, a neriskovali přejíždění kolejí navzdory výstražné signalizaci? Politici to teď chtějí zkusit razantním zpřísněním trestu.

Při loňském vlakovém neštěstí ve Studénce jako by celé republice přeběhl mráz po zádech. Děsivý pohled na rozervané vagóny a zakrvácené zraněné ještě umocňoval fakt, že nic takového by se nemuselo stát, nebýt zbytečného hazardu polského řidiče. Ten nevydržel čekat, než vlak překoná železniční přejezd, a přes výstrahu mu vjel do cesty. Výsledkem byli tři mrtví a několik těžce zraněných.

Kdo si tehdy myslel, že se po takových obrázcích řidiči poučí, byl na omylu. Už krátce po tragédii zachytily kamery na totožném místě další takové hazardéry. A nehod, při kterých vlak na přejezdu „nabere“ nedočkavé řidiče, přibývá. V polovině prosince takto narazil vlak do kamionu, jen o pár dní později na stejném přejezdu rozmetal vlak osobní auto.

Jak se ale ukázalo, ani léčba šokem nezabrala. Politici se proto rozhodli vzít odpovědnost na sebe a zakročit tak, že dají policistům možnost odebrat za podobné prohřešky viníkům rovnou řidičák. Stávající úprava totiž takovou možnost připouští až tehdy, když se takového přestupku dopustí během jednoho roku opakovaně.

Řidičák odebrat už napoprvé

„Malé viny je potřeba trestat hned. To je preventivní a výchovné. Pokuta pět tisíc korun není skutečně nic ve srovnání s nebezpečím a ohrožením životů a majetku osob, které takovým jednáním hrozí. Proto navrhuji, aby se za přestupek vjíždění na železniční přejezd v době, kdy je to zakázáno, udělil vedle pokuty také zákaz činnosti od jednoho měsíce do šesti měsíců,“ hájil na podzim svůj návrh lidovecký poslanec Petr Kudela.

U svých kolegů uspěl, jeho pozměňovací návrh prošel závěrečným čtením ve sněmovně a čeká na projednání Senátem. Stále však zůstává otázka, zda takové zpřísnění může přispět ke snížení počtu tragických nehod. Kudela má o tom jasno: „Zadržení řidičského průkazu na jeden měsíc nikoho existenčně neohrozí. A myslím si, že bude nesmírně výchovné.“

keep.smiling ( 2. ledna 2016 01:52 )

ano, máš pravdu. Většina nehod je zaviněna právě těmi bezohlednými a vše si dovolujícími řidiči. Já bych jim sebrala řidičák na deset let a těm, co zaviní svou bezohlednou jízdou smrt, už bych jim ho nikdy nevrátila.

keep.smiling ( 2. ledna 2016 01:50 )

pche... Zde, kde máme chalupu, by se vyplatilo policii se alespoň na jeden den nenápadně postavit opodál k přejezdu. Ačkoli tam je stopka, přesto téměř žádné auto nezastaví, některá ani svou rychlost nesníží!. Myslíme si, že by policie za vybrané pokuty zde mohla žít celý měsíc!! A přitom cca před 6 lety zde vlak jedno auto pěkně dlouhá "táhl" za sebou.

mstitel09 ( 1. ledna 2016 22:46 )

sebrat řidičák na jeden měsíc ? To si mislím je trochu málo .Vždyť tady jde o obecné ohrožení a to se snad odměňuje jimak alespoň 3 roky když člověk pozoruje dnešní dopravu tak se mu dělá špatně do auta vleze normální člověk a vzápětí je zněj obludné hovado.předjíží na dvojité čáře ,vnepřehledné zatáčce a kevšemu tak pomalu že při nárazu se tachometr zastaví daleko za stovkou.a takovým řidičům je to třeba vzít doživotně a bez nároku na odvolání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa