Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Novoroční projevy: Diktátor Kim šil do Soulu, Porošenko do »agresivního« Ruska

Autor: ČTK, simao - 
1. ledna 2016
12:25

Zatímco český prezident Miloš Zeman tradici novoroční projevů zrušil a přesunul svoji řeč na 26. prosince, ve světě se ještě drží. Ke svému lidu promluvil i diktátor z KLDR Kim Čong-un. Nebylo překvapením, že tepal Jižní Koreu a její prezidentku. To prezident Ukrajiny Petro Porošenko se pustil pro změnu do Putinova Ruska. Kritizoval jej za údajnou ekonomickou agresi.

Rok 2015 byl opět ve znamení rostoucího napětí mezi KLDR a Jižní Koreou. Kdo za to může? Severokorejský vůdce Kim Čong-un má jasno, ve svém novoročním projevu svalil vinu na souseda – a obvinil Soul, že má na svědomí zvýšení nedůvěry mezi oběma korejskými státy.

„Jižní Korea usiluje jednostranně o sjednocení (Korejského poloostrova) a zvýšila nedůvěru a konflikt mezi námi,“ tvrdil Kim, na nějž reagovala Jižní Korea naopak tím, že je otevřená mezikorejskému dialogu.

Předtočený vůdcův projev s nahraným potleskem

Kimův projev, vysílaný samozřejmě severokorejskou státní televizí a sledovaný takřka povinně, trval půl hodiny. Byl však patrně natočený předem. Záběry na Kima stojícího v dřevem obložené místnosti před rudou vlajkou se symbolem vládní strany byly prokládány fotografiemi z továren a zemědělských farem. Televize do něj na několika místech vložila nahraný potlesk.

Přesto jde o posun. Kimův zesnulý otec Kim Čong-il k veřejnosti z televize prakticky nepromlouval. Jeho projev odvysílali jen jednou a k lidu promlouval hlavně v podobě úvodníků ve státním tisku. Kim mladší se ale rozhodl, že se bude na veřejnost obracet osobně.

Analytikové tvrdí, že se stylem projevů snaží napodobovat svého děda, zakladatele KLDR Kim Ir-sena. Kim i tentokrát slíbil oživení skomírající ekonomiky a zvýšení životní úrovně. Podobná slova však od svých vysokých představitelů slýchají Severokorejci celá desetiletí. A zemi přitom dál trápí chudoba i hladomory.

Porošenko: Rusko proti nám vede hybridní válku

Kolem ekonomiky se zčásti točil i projev ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Ten uvedl, že se Rusko snaží Ukrajinu „hospodářsky udusit“ zavedením zákazu dovozu ukrajinských potravin. „Rozhodnutí Moskvy uzavřít trhy pro ukrajinské zboží, silná ekonomická agrese, je další součástí hybridní války proti nám. Nemohli nás dobýt útokem, tak se snaží udusit nás ekonomicky a rozvrátit sociálně. Ale nic z toho se jim nepovede,“ vzkázal Porošenko.

A vybízel opět k tomu, aby si Ukrajina především „široce otevřela dveře do Evropy“, držela si evropské spojence a přitahovala evropské investice. Vedle toho Porošenko také poděkoval ukrajinským vojákům, kteří místo u sváteční tabule tráví Nový rok ve studených zákopech. „Hrdinům sláva! Ať žije nový rok! Ať přinese mír, štěstí a dostatek! Sláva Ukrajině!“ zvolal prezident, který nadále nesouhlasí s ruskou anexí Krymu a Rusy obviňuje i z rozpoutání bojů na východě země. 

Polák Duda popřel nedemokratické postupy

V Polsku na sklonku roku 2015 planuly vášně kvůli údajné snaze vlády a prezidenta Andrzeje Dudy nedemokraticky ovládnout ústavní soud dosazením spřízněných soudců.

Na bouření opozice reagoval Duda právě ve svém novoročním projevu. Popřel, že by se něco takového dělo, a apeloval na národní jednotu. „Nejvyšší moc v našem státu patří lidu,“ zdůraznil Duda v narážce i na výsledky říjnových parlamentních voleb, které přinesly Polsku první vládu jedné strany od pádu komunismu. „Proto si myslím, že právo by mělo vycházet z občanů a mělo by být především pro občany,“ dodal.

V Polsku se letos chystají i velké oslavy – 1050 let od přijetí křesťanství. Poláky charakterizoval Duda jako „národ milující svobodu, bojovný, hrdý a současně tolerantní vůči jiným národům a vyznáním“. 

Ruudazvostravy ( 1. ledna 2016 15:22 )

 Tendle Kymčok je fut formát.Jesy se nase*re,tak votstartuje tu atombombu a to teprf bude mazec a f ÚSlandu potečou sra*čki s mrakodrapů a aš picne Vobavovi do tý Býlí chaloupki,tak z něj bude f tu ránu blonďák.

dietr ( 1. ledna 2016 14:34 )

 Poláky charakterizoval Duda jako tolerantní vůči jiným národům a vyznáním“. Cha cha, už jste někdy viděli vietnamce na polském tržišti? já taky ne, poláci by ho utloukli zaživa

bullshit ( 1. ledna 2016 14:24 )

Ten KIM, to je ale tlama, lid hladoví a on sám časem asi praskne. Čím dříve, tím lépe.

ivoadler ( 1. ledna 2016 14:03 )

Ať je to, jak je to, Ukrajina bude muset Rusko víc respektovat. Nevím, co si slibuje od vyostřování konfliktu. Nevím, jaké cíle sledovali ukrajinští fašisté vyhozením do vzduchu stožárů elektrického vedení, které dodávají elektřinu na Krym. V posledních dnech zase přerušili dodávku proudu. Chtějí tím snad Rusko porazit?  

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa