Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sliby chyby: Babiš nestihl online pokladny, Němeček může dál strašit urnou

Autor: Václav Lang - 
1. ledna 2016
06:10

Jako každoročně politici naslibovali hory doly, ale Nový rok je tady a kde nic, tu nic. Kuřákům v restauracích dosud neodzvonilo, podnikatelé nemusí skládat účty elektronické evidenci tržeb, domácí vězně nehlídají elektronické náramky, budoucí profesoři nevědí, z čí rukou přeberou jmenovací dekret, a zaměstnanci nedostávají za první tři dny nemoci ani korunu. Blesk.cz přináší přehled toho, co už mělo platit, ale neplatí.

Byla to jedna z priorit v oblasti zdravotnictví, mělo dojít k historickému rozseknutí dvou znesvářených názorových táborů, ale kde nic, tu nic, kouření v restauracích je stále možné. Nic naplat, že ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) vyhrožoval před poslanci pohřební urnou jako ukázkou toho, kam až může závislost na nikotinu dojít.

Přestože vznikly dokonce dvě podoby zákazu kouření v restauracích, teprve v prosinci se poslanci zákonem začali zabývat. A soudě podle toho, o jak kontroverzní téma se jedná, kolika oblastí se změny dotknou a kolik pozměňovacích návrhů už se chystá, uplyne zřejmě ještě dlouhá doba, než zákaz začne platit.

Stejné to je s nařízením Evropské unie, podle kterého mají být na krabičkách cigaret vyobrazené odpudivé obrázky orgánů poničených kouřením. Zákon sice v prosinci schválila vláda, musí ale ještě absolvovat projednávání ve sněmovně a Senátu, takže termín 20. května, který nadiktoval Brusel, se zdá být nedostižný.

Neslavně to vypadá se zavedením elektronické evidence tržeb, Babišovy pasti na nepoctivé podnikatele. Ministr financí pojal tuto „chorvatskou novinku“ za své hlavní téma, ale nedaří se mu ji prosadit přes odpor opozice. Zdržovací taktikou dosáhly ODS a TOP 09 toho, že se zákon nestačil schválit do konce roku, a není jasné, kdy by mohl začít platit. Opozice prohlašuje, že je připravena mu bránit do konce volebního období.

Nestihla se vyjednat ani výjimka ze služebního zákona, která by diplomatům, jimž je přes 70 let, umožnila dokončit funkční období. Aktuálně by se výjimka vztahovala na českou velvyslankyni na Slovensku Livii Klausovou a velvyslankyni v Sýrii Evu Filipi. Výjimka nyní čeká na schválení Senátem, ministerstvo zahraničí ale přišlo s řešením: obě velvyslankyně budou dočasně vázány dohodou o provedení práce. Jinak by musely po roce 2015 skončit.

Narychlo se musí napravovat také další paskvil. Novela zákona o veřejném zdraví, která začne v lednu platit, totiž nezletilým žákům zakáže pracovat s většinou chemikálií nebo kahany, které se používají při běžných cvičeních v laboratořích. Komplikaci se rozhodla vyřešit ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), která chce problém zkraje roku napravit vládním nařízením. I tak ale budou žáci určitou dobu bez praktik.

Ministerstvo školství dlouho otálelo i s definicí nezdravých jídel, která nesmějí být na školách k dostání. Třebaže od září platila novela, která zakazovala taková jídla prodávat, až na sklonku roku dodal rezort podrobné instrukce, co vše se podávat nesmí.

Stále se však školství nedaří vyřešit vlekoucí se problém kolem jmenování profesorů. Prezident Miloš Zeman v některých případech odmítá profesuru udělit, zároveň se ani nezúčastňuje přidělovacího ceremoniálu, takže sice jmenování podepisuje, ale jmenovací dekret za něj předává ministryně školství. Ta zase odmítá návrh, aby pravomoc zůstala prezidentovi, ale po dvou měsících jeho nečinnosti by profesura automaticky začala platit. Problematikou se má zabývat koaliční rada.

V nedohlednu se zdá být zrušení tzv. karenční doby, tedy prvních tří dnů nemoci, po které zaměstnanec nedostává náhradu mzdy. Přestože si tento cíl vláda vetkla do koaliční smlouvy, k jeho dosažení povede ještě dlouhá cesta. Nejen že se nedaří najít kompromis mezi sociálními partnery, ale neshodnou se ani jednotlivé vládní strany – proti jsou lidovci a hnutí ANO. Sociální demokraté nově spolu se znovuzavedením náhrad za první tři dny nemoci navrhují snížení odvodů firem na nemocenské pojištění.

Nikam se neposunula ani situace kolem nového provozovatele mýtného systému. Příprava soutěže se za celý rok nikam neposunula, takže systém bude další měsíce spravovat bez výběrového řízení společnost Kapsch. Podobně je na tom tendr na dodání elektronických náramků pro domácí vězně. Do soutěže se nepřihlásil jediný dodavatel.

Ve sněmovně stále leží vládní návrh na rozšíření pravomocí ombudsmanky, který měl platit od července, nebo vládní návrh ústavních změn omezujících pravomoci prezidenta. Nepodařilo se také schválit novelu zákona o daních z příjmů, která má od příštího roku zvýšit daňové slevy na děti.

pavel215-evzen-02 ( 1. ledna 2016 12:33 )

Tobě taky něco vyteklo, asi mozek.

pavel215-evzen-02 ( 1. ledna 2016 12:31 )

Proto je zapotřebí tak zvané obchodníky neustále kontrolovat a za podobné prohřešky citelně postihovat. klidně ať krachnou, vydrží ti poctvií a budou se mít díky krachlým podvodníkům ještě líp.

mirres ( 1. ledna 2016 11:56 )

A dvanácté Babiše: Blahoslavení chudí duchem. No ono mít nakoupená media, lékárny aj. a moci kontrolovat veškeré finanční toky v zemi. Taky bych národ oblboval.

mirres ( 1. ledna 2016 11:53 )

Hele a vy si fakt myslíte, že to Babiš s Vámi myslí dobře? No tak to nás normální potěš. Já vám napovím. Obchodník se zeptá: "Chcete to s dokladem? Já odpovím: "Ne". A mám to se slevou a možná i bez DPH. A jakej byl Babiš?

pepino.cz ( 1. ledna 2016 09:24 )

Pravda, Kalousek - nejhorší člověk - opilec a zloděj, který dokáže vytvořit velké zlo. Přesně jak řekl Babiš: jedenácté přikázání Kalouska je - NEPROKÁŽEŠ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa