Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Vánoční Zeman“ opět proslavil Česko. Jeho „invaze uprchlíků“ obletěla svět

Autor: zst - 
27. prosince 2015
16:21

O vánočním projevu českého prezidenta Miloše Zemana se píše i v zahraničí. Všimli si ho Němci, Slováci, Švédové, ale také Britové či saúdskoarabská televize. Nejcitovanější pasáží je část o uprchlících, které označil Zeman za invazní armádu. „Tahle země není pro všechny,“ zmínil také německý Die Welt.

Český prezident je znám svými protimigrantskými postoji. V listopadu se zúčastnil protiislámské manifestace v Praze společně s pravicovými extremisty a paravojenskou jednotkou,“ připomíná svým čtenářům německý deník Deutsche Welle.

„Někdy se cítím jako Kassandra, která varuje Trójany, aby toho koně do města nevozili,“ citují v Německu Zemana v článku s titulkem „Český prezident Zeman označil vlnu migrantů za organizovanou armádu“.

Jiný německý deník Die Welt Zemanovi věnoval dokonce celé video s hlavním citátem: „Tahle země není pro každého.“

Britové připomínají komunistickou minulost Česka a nechuť ke kvótám

Britský deník The Guardian vypíchl z celého Zemanova proslovu větu o mladých mužích, kteří místo, aby bránili vlast, prchají společně s dětmi a starými lidmi, kteří si jediní zaslouží soucit.

"71letý prezident přirovnal situaci migrantů k Čechům, kteří utíkali ze země za nacistické okupace v letech 1939 až 1945," poznamenává Guardian, který připomněl další Zemanovy výroky. Například netaktní slova směrem k Řecku, která skončila odvoláním řeckého velvyslance zpět do Athén.

"Jak Česká republika, tak Slovensko, bývalé komunistické země, které vstoupily do Evropské unie v roce 2004, odmítly systém kvót na přerozdělování uprchlíků uprostřed migrační krize," dodává deník.

Podívejte se na projev:

Video Vánoční poselství Miloše Zemana: „Tahle země není pro všechny!“ - TV Nova
Video se připravuje ...

Jiný list The Telegraph cituje Zemanova slova o invazní armádě. "Jen několik uprchlíků si zvolilo zůstat v České republice, členské zemi NATO o 10,5 milionu lidí. Přesto je podle posledních průzkumů 70 % Čechů proti příchodu migrantů do země," napsal také Telegraph.

Video se připravuje ...
Další videa