Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sněmovna spravedlnosti letos neposloužila. Dříve vydala Ratha nebo Pekárka

Nejvíce napilno s vydáváním spravedlnosti měli poslanci v roce 2012. Soudy dostaly Pekárka i Ratha.
Nejvíce napilno s vydáváním spravedlnosti měli poslanci v roce 2012. Soudy dostaly Pekárka i Ratha.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: zst - 
27. prosince 2015
13:00

Policie sice letos dolní komoru parlamentu požádala o vydání někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS), nakonec ale žádost stáhla. Mandátový a imunitní výbor před tím doporučil plénu Svobodu nevydat. Loni poslanci vydali Svobodu v kauze Opencard, nevydali už ovšem Zuzanu Kailovou (ČSSD), kterou policie chtěla obvinit jako ústeckou radní v souvislosti s projektem vítání občánků.

Vydání k trestnímu stíhání letos Poslanecká sněmovna řešit nemusela. Dříve než měla rozhodovat o dalším vydání pražského exprimátora Bohuslava Svobody (ODS), tentokrát kvůli údajnému porušení povinností při správě cizího majetku v souvislosti s pražským Dopravním podnikem, policie svou žádost stáhla.

Kailová se hájit nemusela, Babišův muž ano

Projekt vítání občánků v Ústí nad Labem měla před policií loni vysvětlovat poslankyně Zuzana Kailová (ČSSD). Podle policie umožnili tamní radní výdělek firmě, která vítání zajišťovala. Městu měla vzniknout škoda 1 milion korun.

Policie ale stíhala jen některé radní a sněmovně měla vysvětlit, proč chce zrovna Kailovou. Zřejmě ale vysvětlení nebylo dostatečné, protože sněmovna následně vydání zamítla.

O rok dříve, tedy v roce 2013, ale sněmovna vydala člena hnutí ANO a předsedu hnutí Severočeši.cz Bronislava Schwarze. 19. prosince jeho vydání posvětilo 137 poslanců. Coby člen vedení Městské policie Most měl Schwarz vtrhnout do bytu bez povolení a nechat lidi spoutat. Zásah souvisel se zatýkáním výrobců drog, v bytě se následně našla varna. Schwarz pochybení odmítl a soud ho později zprostil obžaloby.

Napilno bylo v roce 2012. Vysvětlovat musel Pekárek, Rath i Parkanová

Už v červnu poslanci poprvé vydali ke stíhání exhejtmana Davida Ratha (ČSSD). Toho zadržela policie v květnu se sedmi miliony v krabici od vína. Před soudem pak musel vysvětlovat zmanipulované výběrové řízení na rekonstrukci zámku v Buštěhradě, za které měl dostat úplatek.

Na další vyšetřování kývla sněmovna i v září, kdy šlo pro změnu o korupci při pořizování vybavení do některých regionálních nemocnic.

Za manipulaci s veřejnými zakázkami dostal Rath zatím nepravomocně trest 8,5 roku ve vězení a propadnutí 21 milionů korun. Obě strany se ale odvolaly.

V červenci poslanci nepodrželi ani bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09) kvůli předraženému nákupu armádních letadel CASA. Parkanová je obžalována, verdikt ještě nepadl.

Závěrem roku museli poslanci řešit žádost policie o vydání k trestnímu stíhání někoho z poslanců ještě jednou. Roman Pekárek (ODS) nepravomocně odsouzený za korupci se stal poslancem poté, co mandát složili tři rebelující poslanci ODS Šnajdr, Tluchoř a Fuksa.

Jako místostarosta Kolína umožnil Pekárek podnikateli Petru Ličkovi výrazně levnější nákup pozemků, než byla jejich hodnota. Pekárek na svůj post odmítl rezignovat i poté, co byl pravomocně odsouzen. Poslanecký plat mu tak běžel i ve vězení.

barracuda.sro ( 27. prosince 2015 13:52 )

 http://kucharovic.blog.idnes.cz/c/250993/Temna-minulost-Miroslava-Kalouska-neni-pro-slabsi-povahy. html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa