Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poslední federální premiér: Česká politika je zklamáním, odráží ovšem společnost

Autor: zst, ČTK - 
24. prosince 2015
11:44

Vývoj české politické scény za posledních několik let je zklamáním pro posledního předsedu federální vlády Jana Stráského. Podle něj vítězí u politiků osobní ambice nad obecným prospěchem. Poslední československý premiér Stráský slaví letos na Štědrý den 75. narozeniny, o návratu do aktivní politiky i vzhledem ke svému věku už neuvažuje.

"Teď se mi zdá, že se politici rodí hned s tím, že z toho chtějí mít nějaký výnos. A v té politice je to pak poznat," řekl Stráský. Dodal však, že se brání jakémukoliv pesimismu v pohledu na českou životní úroveň. Nespokojeným lidem říká, ať si uvědomí, že kdyby se měli skutečně špatně, těžko by v obchodních domech narážel na davy tlačící přeplněné nákupní vozíky.

"Ovšem pokud vezmu morální stránku společnosti, jsem zklamaný. A z toho pak pramení i otázka politické úrovně, o které jsem hovořil," uvedl muž, jenž kromě funkce předsedy federální vlády v roce 1992 zastával mimo jiné i pozice ministra zdravotnictví nebo dopravy.

Stál u kuponové privatizace. "Jiná varianta nebyla," říká

Stráský patřil mezi politiky, kteří vedli Československo a následně po rozdělení i Českou republiku. Podílel se na ekonomické transformaci země po roce 1989. Poznamenal, že i s odstupem 25 let stojí za kuponovou privatizací, která převáděla státní majetek do soukromého sektoru. "Jiná varianta ani nebyla, pokud jsme nechtěli, aby všechno hned skončilo v rukách zahraničních investorů," uvedl.

Dodal ale, že negativní stránkou tohoto procesu byl vznik investičních fondů. Pomocí nich pak mohl jeden člověk ovládnout relativně rozsáhlý majetek. "Říkám si, jestli jsme tímto nenechali prostor pro to, aby se pak leccos skutečně dostalo do zahraničí," řekl.

V aktivní politice strávil přibližně 10 let. Když se nyní ohlédne zpátky, připouští, že on i jeho tehdejší kolegové z ministerských pozic nebo parlamentních lavic byli v určitých věcech naivní. "Myslel jsem, že lidi jsou lepší. Oni nečekali na to, až budou mít nové zákony. Oni čekali na to, jak budou moci ty zákony obejít," řekl.

Vztahy s Klausem se zlepšily. Zemana hodnotit nechce

S řadou bývalých ministrů je dodnes v kontaktu. Před pár lety se v určitých věcech neshodl například s Václavem Klausem, s nímž se znal ještě přes listopadem 1989. "Ale nyní jsou naše vztahy opět dobré a věřím, že tomu tak zůstane," uvedl.

Stejně jako se před převratem poznal s Klausem, byl už i tehdy v kontaktu se současným prezidentem Milošem Zemanem. Jeho současné působení na Pražském hradě nechtěl příliš hodnotit. "V některých výrocích si sice počíná možná trochu neobratně, ale on se chová stejně jako předtím, než byl prezident. A lidé si ho sami zvolili. Navíc má podle mě v řadě věcí pravdu," řekl Stráský.

Ročně si vášnivý turista "šlápne" alespoň 600 kilometrů

Nyní politiku sleduje zpovzdálí, žije v Libínském sedle na Prachaticku a hlavním koníčkem pro něj je turistika. V posledních dvou letech ho omezovaly zdravotní problémy, ale nyní už se výletům může opět věnovat naplno.

"Není to i vzhledem k věku jako dřív, ale stále za rok těch 600 kilometrů nachodím. V minulosti jsme asi pětkrát vyrazili z Libínského sedla pěšky do Prahy. Ta trasa měří přibližně 175 kilometrů, šli jsme ji bez přestávky a zvládli jsme to i za 36 hodin. Na takové věci si už teď netroufnu, ale turistika mě pořád baví," řekl Stráský.

jarypadlo ( 25. prosince 2015 14:46 )

Bývalý ministře dopravy /a železnic nebo čeho/ a potom ministře zdravotnictví,drž,mlč a zalez.Mohli by po tobě lítat vejce,rajčata a možná i exkrementy.Možná i kameny.

ivoadler ( 25. prosince 2015 12:39 )

Ideologie se nedá zakázat. To je jako zakázat myšlení. Jestli komunisti spáchali zločiny, tak přestaň žvanit a podej trestní oznámení.

tgbg ( 25. prosince 2015 10:55 )

 Česká politika je zklamáním a velkým. Stále je legální a o mnoha věcích rozhoduje komunistická hydra. Komunisti nikdy nebyli za své zločiny a kolaboraci s ruskými okupanty odsouzeni. Fašisti jsou zakázáni a komunisti-stejná verbež ne!!!

Ruudazvostravy ( 24. prosince 2015 20:37 )

Ja lydički,jedině Hawl na Hrat a pak na fšecko z vejški nas*rat.

moiaza ( 24. prosince 2015 19:02 )

 Když byl u vesla, choval se stejně jako se chová každý politik. Hrabat, hrabat, hrabat. Někteří politici jsou všichni stejni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud