Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dražší cigarety, bič na chodce a den volna navíc. Co se změní v roce 2016?

Krabička cigaret bude opět dál zdražovat.
Krabička cigaret bude opět dál zdražovat.  (Autor: Foto Blesk - Martin Pekárek)
Autor: Václav Lang - 
1. ledna 2016
05:00

Rok 2016 přinese řadu změn, které se promítnou do života běžných občanů. Zvýší se například minimální mzda, zpřístupněn bude stávající vojenský újezd Brdy a lidé si budou moci pořizovat značky na auto s libovolným nápisem. Přibude také jeden státní svátek, zdraží cigarety a na chodce čeká nová povinnost. Blesk.cz přináší podrobný přehled.

Co se týče financí, od ledna vzroste minimální mzda o 700 korun na 9900 korun. Důchodci navíc v únoru dostanou mimořádný příspěvek 1200 korun. Naopak zcela zanikne druhý důchodový pilíř, v němž si na penze naspořilo ve fondech asi 85 tisíc lidí. Vklady se jim vrátí.

Hlouběji do kapsy budou opět muset sáhnout kuřáci. Od ledna bude stát krabička cigaret o tři až čtyři koruny více, v následujících dvou letech budou zdražovat o korunu až dvě. Politici chtějí také prosadit úplný zákaz kouření v restauracích, do konce roku 2015 ale stihli jen první čtení zákona, k němuž se chystá mnoho pozměňovacích návrhů. Jak tento evergreen dopadne, bude jasné zřejmě v prvních měsících nového roku.

Další změna pro kuřáky bude mít estetickou podobu. Na obalech cigaret by se měly objevit odpudivé obrázky orgánů poškozených následky kouření. Tuto novinku koncem prosince schválila vláda, v roce 2016 bude muset ještě projít schvalovacím procesem v parlamentu.

Co se týče patologických jevů, utrum budou mít také gambleři. V hlavním městě zanikne přes 200 heren, zůstat bude moci jen stovka kasin. Samotný hazard podlehne vyššímu zdanění, odvody mají vzrůst ze současných 20 procent na 23 a 28 procent podle druhu hry. Denní poplatek za hrací automat se zvýší o 25 na 80 korun. Stát si od toho slibuje výběr dvou miliard korun ročně.

Novinky se dotknou také přírody, respektive turistů. Zrušen bude vojenský újezd Brdy a nahradí jej chráněná krajinná oblast. Pro veřejnost se v lednu otevře asi třetina bývalého armádního území.

Radost budou mít také zaměstnanci, kterým od roku 2016 přibude den volna navíc. Legislativním kolečkem velmi rychle a hladce prošel návrh, aby se velikonoční Velký pátek stal státním svátkem. Poprvé to bude 25. března.

Učitelé zase budou mít jistotu, že je školy nebudou smět přes letní prázdniny vyhodit, jak se tomu dosud dělo, když školy chtěly ušetřit.

Velké změny se dotknou motoristů. Lidé si nově budou moci volit, co chtějí mít na registrační značce vozidla. Za takovou nadstavbu si žadatel připlatí 5000 korun na jednu tabulku, u aut to tedy bude 10 tisíc, u motorek 5000. Úplně volné ruce ale řidiči při výběru mít nebudou, značky například nesmějí obsahovat speciální znaky, vulgarity či zkratky orgánů státní správy. O desítky procent zdraží technické kontroly, neboť vláda chce od stanic technických kontrol zavést některá nová opatření.

Chystají se také další novinky na vozovkách. Sněmovním třetím čtením prošla v prosinci novela silničního zákona, která například nařizuje chodcům, aby při pohybu na silnicích mimo obec za zhoršené viditelnosti nebo za tmy měli na sobě reflexní prvky. Stejná norma také zpřísňuje trest za projetí železničního přejezdu v době, kdy se to nesmí, dává obcím větší pravomoc zakázat vozítka Segway a zavádí novinky pro autoškoly. Tyto návrhy ale musí ještě potvrdit Senát a prezident.

pavel215-evzen-02 ( 1. ledna 2016 16:23 )

Hrát karty umí kdejaký ožralka, ale tím to taky končí.

valvasek ( 1. ledna 2016 16:17 )

jo ať stojí a potom neřvěte že Vám zvyší daně protože ty miliardy budou muset někde vzít a když je to tak škodlivé tak ať zruší výrobu cigaret,alibisti....

valvasek ( 1. ledna 2016 16:14 )

A co kdyby jsme zrušili ty smradlavý auta s kterými si vozite své ***e protože jste líní,otylí,alkoholici,drogově zavislí a blbci Nás stojí podstatně více peněz.Nevidím důvod proč bych měl jako podnikatel v pohostinství zakazovat kouřit ve své hospodě,když Ti to vadí tak tam nelez tomu se říká svoboda a demokracie a mimochodem nekouřím a pěkně mě sere kdejaké omezování a nařízování co můžu a nemůžu dělat...tož tak...

hana5 ( 1. ledna 2016 15:46 )

Jelikož si evidentně svého zdraví moc nevážíte, když si jej dobrovolně ničíte, tak nepředpokládám, že by to zrovna Vám mělo vadit, ne? Tohle není moralizování, ale prostá logika.

pavel215-evzen-02 ( 1. ledna 2016 14:03 )

Je to taková prostinká osůbka. Nevzdělaná alkoholička s pohnutým osudem páchnoucí po cigaretách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa