Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babišova „žena za pultem“ končí. Hornochovou nespasil ani boj za online pokladny

Autor: ČTK, zst - 
23. prosince 2015
11:45

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) jmenoval tým svých náměstků. Sekci daní a cel povede Alena Schillerová, která nahradila Simonu Hornochovou. Ta přitom ještě v úterý obhajovala ve sněmovně i v médiích další kritizovaný zákon ministerstva financí – kontrolní hlášení k DPH.

„Náměstkem sekce Právní byl jmenován Mgr. Ondřej Landa, náměstkem pro sekci Majetek státu byl jmenován JUDr. Ondřej Závodský, Ph.D., náměstkyní pro sekci Daně a cla bude JUDr. Alena Schillerová, Ph.D., náměstkem pro sekci Veřejné rozpočty Ing. Jan Gregor, náměstkyní pro sekci Mezinárodní vztahy JUDr. Ing. Lenka Jurošková, Ph.D., a náměstkem pro Informační a komunikační technologie Ing. Miroslav Hejna,“ píše Babišův rezort na svém webu.

V čele sekcí ministerstva tak až na Hornochovou zůstávají jejich dosavadní ředitelé. Hornochová se do výběrového řízení na funkci nepřihlásila, podle dřívějších informací na přání Andreje Babiše. Sama se prý hlásit chtěla. Na ministerstvu by ale měla zůstat jako poradkyně pro oblast daní. Její nástupkyně Schillerová dosud vedla odbor právní a daňového procesu na Generálním finančním ředitelství.

Šéfem sekce Finanční řízení a audit se stal už v listopadu Tomáš Vyhnánek, v této funkci působil dříve Lukáš Wagenknecht, kterého Babiš odvolal. Jedním z důvodů bylo podle Wagenknechta také to, že poslal do Bruselu negativní audit systému na čerpání evropských dotací, který provozuje ministerstvo pro místní rozvoj. Andrej Babiš se o tom dozvěděl až později, protože auditorský orgán je nezávislý. Wagenknecht se ale kvůli tomu dostal do sporu nejen se svým šéfem, ale také s ministryní Karlou Šlechtovou (za ANO).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa