Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Invaze uprchlíků a matky teroristů. Za Sobotkův zneužitý Twitter padlo trestní oznámení

Autor: Zuzana Štíchová - 
23. prosince 2015
14:00

Zatímco dohlížel na odvoz poslední munice z areálu ve Vrběticích, přišel premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o kontrolu nad svým účtem na sociální síti Twitter. A moc nad ním nezískal ani do středečního odpoledne. Hesly „Kdo podporuje uprchlíky, podporuje terorismus“ nebo „Pravdoláskonenávist“ mu profil zahltila pravděpodobně skupina nacionalistů. Úřad vlády už podal ve věci trestní oznámení.

Zhruba půl hodiny se na Twitteru předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) objevovaly protimigrantské slogany označující uprchlíky za invazní armádu a vyzývající k ozbrojenému boji s nimi.

Premiéru Sobotkovi domoobránci ukradli účet na Twitteru. Premiéru Sobotkovi domoobránci ukradli účet na Twitteru. | Twitter Bohuslava Sobotky

Kolem desáté hodiny ráno stačil ještě Bohuslav Sobotka upozornit, že z Vrbětic odjel poslední kamion s municí. Během pokračující návštěvy muničního areálu se ale jeho „followeři“ asi nestačili divit. Někdo se profilu zmocnil krátce poté a jeho „poselství“ prozatím skončilo před tři čtvrtě na jedenáct.

Premiérův Twitter se stal terčem útoku hackerů. Premiérův Twitter se stal terčem útoku hackerů. | Twitter Bohuslava Sobotky

Hackeři zvládli dokonce i jednoduché protimigrantské fráze v angličtině. „White revolution now,“ napsali například. Změnili také popisek profilu. Místo „Předseda vlády a sociální demokrat“ se objevilo „Dluhoslav Sralbotka - vlastizrádce“. Profil sleduje 8596 lidí.

Facebook ministerského předsedy funguje standardně.

"Pokud můj Twitter napadají neonacisté, pak to beru jako důkaz toho, že svoji práci dělám dobře. Přeji krásné Vánoce vš...

Zveřejnil(a) Bohuslav Sobotka dne 23. prosinec 2015

Sobotka podá trestní oznámení

Premiér si ale nechce nechat nic líbit a Úřad vlády už ve středu odpoledne podal trestní oznámení. „Twitterový účet premiéra @SlavekSobotka byl napaden hackery. Situaci aktuálně řešíme a snažíme se tento útok zastavit,“ komentoval situaci vládní mluvčí Martin Ayrer.

Blesk.cz oslovil přes veřejně dostupné kontakty také organizaci, které hackeři dělali reklamu. Ta odmítá, že by za útokem stála.

„Napadení twitteru premiéra Sobotky v žádném případě není akcí organizátorů Národní domobrany ČR, činnost Národní domobrany ČR je plně v souladu s platnými zákony ČR. V případě porušení zákona je úkolem Policie ČR viníky najít, zjistit motiv jejich jednání a shromáždit potřebné důkazy,“ napsal David Buchtela jménem organizace.

japos22 ( 23. prosince 2015 19:55 )

Na Sobotku už se vaří voda

rumungro ( 23. prosince 2015 18:41 )

Tak nám ho vraťte,nějaká starší zásoba rumu se tady ještě najde.

rumungro ( 23. prosince 2015 14:10 )

Spíš ale jeho manželka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa