Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kubera jde do boje o Hrad: Milošovi už jsem to oznámil, zvedl palec, pak ztuhl

Autor: Zuzana Štíchová - 
29. prosince 2015
05:00

Je jedním z nejoblíbenějších senátorů, předsedá senátorskému klubu ODS, a šéfuje Teplicím. Jaroslav Kubera sám sebe označuje jako „Homo politicus“ a coby náruživý kuřák bojuje proti zákazu kouření v restauracích. V rozhovoru pro Blesk.cz byla ale řeč především o jeho kandidatuře na prezidenta, reakci prezidenta Miloše Zemana či o vedení Prahy v podání Adriany Krnáčové (ANO).

V čele Teplic stojíte už velmi dlouho, jste stále spokojen? Nebo zvažujete třeba post hejtmana? Částečně žertem jste zmiňoval i kandidaturu na prezidenta, říkal jste, že pokud nebudou vhodní kandidáti...

To já vždycky podávám žertem, ale já už jsem to oznámil Milošovi, když tady byl na návštěvě teď naposledy. Byli jsme s ním na obědě (prezident Miloš Zeman navštívil Ústecký kraj 7.–9. prosince, pozn. red.).

Co na to prezident Zeman říkal?

On zvedl palec nahoru jako „výborně“, když jsem mu řekl, že do toho půjdu proti němu, a smál se. My se známe hodně dlouho. Pak jsem se ho zeptal, jestli mě podpoří v druhém kole, to už úsměv ztuhl a legrace přestala. Na to už neřekl nic.

Máte už nějakou podporu?

Jo, na mě se obracejí podnikatelé, které třeba ani neznám. Na jednom jejich fóru jsem potkal Buzkovou (bývalou ministryni školství Petru Buzkovou z ČSSD, pozn. red.). A ta mi řekla, že jsem její nejoblíbenější senátor. Tak to mě úplně srazilo k barovému pultu, protože v době jejího úřadování my jsme byli názoroví nepřátelé. Ona měla blbý nápady. Ale bylo to milé. Každopádně někdy není důležité vyhrát, ale nedovolit, aby vyhrál někdo jinej.

Pražská radnice řeší novou koalici. S Krnáčovou bude veselo, předpovídal Kubera

Když jsme u těch žen v politice. Vy jste v minulosti prohlásil, že s Adrianou Krnáčovou v čele Prahy to bude velká zábava. Jak nyní hodnotíte její působení?

Já jí říkám Krnda, známe se ještě z doby, kdy byla velkou bojovnicí proti korupci. Ona na to nemá, fakt ne, a to nemyslím ve zlém.

Dalo se jí nějak poradit? Nebo není ten typ člověka, který by mohl vést město...

Podle mě není ten typ a hlavně to není její parketa. Každej má k něčemu větší dispozice a k něčemu menší. A Praha, to je malá země. Je to ďábelská kombinace toho minulého vedení, takovej Hulinský ten jí vždycky vočůrá, a toho nového... Ona to taky nemá lehké.

Předvánoční senátní shon se letos nekonal přesto, že řada vládou slibovaných zákonů se letos nestihla. Senát dokonce ani nesvolal mimořádnou schůzi, jak se to v minulých letech občas stávalo. Které klíčové normy se podle Vás nestihly?

Já to řeknu jinak, je škoda i toho, co se stihlo.

A co je škoda, že se stihlo?

Skoro všechno. Oni jsou úplně fascinovaní pokutama, zákazama a regulacema. To je banda bláznů. Kalouskovi to teď musí hrozně posloužit. Až bude argumentovat u toho Ústavního soudu, že blokuje sněmovnu, tak já mu poradím, ať mu někdo spočítá, kolik se letos přijalo zákonů. To je jak únor 1948. Takže ona se sněmovna zablokovala sama.

Kam by tedy vláda měla upírat svou snahu podle Vás?

Tahle vláda toho není schopná. Ale kdybych já do toho mohl mluvit, tak první zákon by se jmenoval „zákon o zákazu zákazů“. Každý, kdo by chtěl do nějakého zákona vložit slovo „zákaz“, tak by musel prokázat, že to není možné řešit jinak.

Arabové v Teplicích? Bublina zvětšující se směrem od města

V souvislosti s migrační krizí se často přetřásali lázeňští hosté z muslimských zemí, kteří do Teplic jezdí. Problémy byly například kolem hluku a nepořádku. Jak to aktuálně vypadá?

Teď je absolutní klid. Dětem začala škola a odjely, právě ony byly příčinou největších problémů. U nich doma už je navíc přijatelné počasí. Bylo to celé trošku nafouklé, ten problém je jednoduchý – na malém místě bylo moc lidí a to by bylo jedno, kdyby tam byli fandové fotbalu nebo kdokoli jiný, ten problém by nastal vždycky.

Situace se tedy nehoršila s tím, jak vzrostl strach Čechů z uprchlíků?

Vůbec ne, protestujících tu bylo vždycky tak dvacet, a když přijel Okamura, tak musel mít čokla z půjčovny. (Tomio Okamura se připojil k průvodu pejskařů protestujících proti Arabům letos v červenci. Podle svých slov měl psa od kamarádky, pozn. red.) Geometricky se to nafukuje se vzdáleností od Teplic. Hrůza by byla jedině, kdyby v Kuvajtu bylo „arabské jaro“, to by mohl být problém, že by se někteří nevrátili domů.

Zajímali se o Vaše zkušenosti s muslimy v poslední době třeba další starostové a primátoři?

Nikoho to nezajímalo. To spíš já to vždycky vyprovokuju – říkám, že na rozdíl od nás oni jsou nepřipraveni.

Stíháte vedle povinností v politice také něco jiného?

Kolegové jsou především doktoři, to můžete mít jakoukoliv nemoc a to je dobrý. Já mám ve Valdštejnské zahradě celou ordinaci, od gynekologa přes očaře, tam jsou všichni (smích). Já jsem takový blázen, takovej Homo politicus, já čtu každý den všechny deníky, které vycházejí v České republice v papírové podobě. To už není normální (smích). Bohužel teď nemám čas na knížky, což mě štve.

stacho ( 21. ledna 2016 07:42 )

Kubera Kubera sežere tě tubera.

schelly ( 31. prosince 2015 19:59 )

Ale už mu volali podnikatelé, které ani nezná. No co by se od ODS=Okrádající darmožroutský spolek,taky mohlo očekávat jiného, že? Ehm

hejhej ( 30. prosince 2015 13:57 )

Kubera prezident ?????? Jenom jako vtip. Jemu nestačí, že je starostou, senátorem, pořád má málo. Za ty prachy co bere měl dát Teplice do pořádku, aby tam muslimové nes.rali po chodnících a nedělali bordel.

gabreta ( 30. prosince 2015 01:44 )

Proč musí všechny pohromy ods*rat tenhle státeček??

dzambulka007 ( 30. prosince 2015 01:08 )

Miloš je nejlepší prezident na světě a ty mu můžeš jenom závidět, nulo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa