Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanův muž chladí horké řecké hlavy: Ať si velvyslanec užije svátky doma

Autor: zst - 
23. prosince 2015
10:10

Diplomatickou bouři rozpoutalo úterní rozhodnutí Řecka odvolat z Prahy dočasně svého velvyslance. Ten musel na konzultace do Athén poté, co prezident Miloš Zeman vyčetl Řecku jeho zadluženost. Reakce překvapila nejen hlavu státu, ale také vládu a Zemanova šéfa zahraničního odboru a bývalého velvyslance Hynka Kmoníčka. Kmoníček přišel s ironickou reakcí a přiznal, že Řekové si u něj byli už předtím stěžovat.

Neobvyklý krok balkánské země okomentoval ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Kmoníček se špetkou ironie. Sám bývalý velvyslanec při OSN v New Yorku, později pak v Indii nebo Nepálu, a zkušený diplomat se prý těší na návrat svého řeckého kolegy Panayotise Sarrise do Prahy.

Kmoníček zároveň dodal, že řecký velvyslanec u něj byl osobně v nedávné době protestovat proti výrokům jak prezidenta Miloše Zemana, tak ministra financí Andreje Babiše (ANO). Athénám údajně vadily výroky na téma přijetí eura, které padly po schůzce prezidenta s politiky a odborníky na zámku v Lánech. Písemně si prý ale Řekové nestěžovali.

„Česko by mělo přijmout společnou evropskou měnu euro, a to pokud možno první den poté, co z eurozóny odejde Řecko,“ řekl český prezident v rozhovoru pro slovenskou tiskovou agenturu TASR, který zveřejnil portál Sme.sk 15. prosince. Zeman dodal, že závidí Slovensku, že už v eurozóně je.

Nebyl to ale zdaleka první výrok s podobným obsahem. Kriticky se k Řecku kvůli dluhům stavěl český prezident od vypuknutí tamní dluhové krize a podporu už tehdy našel právě u ministra financí Babiše. Není tedy jasné, proč Řekové podrážděně reagovali až nyní.

Šéf diplomatů Zaorálek bude „žehlit“ po telefonu

Na balkánskou stranu se přidal čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle něj by se měl Zeman za svá slova omluvit, protože nikdo se nenechá rád urážet, i když jde o hlavu jiného státu. To jeho kolega Jiří Pospíšil, europoslanec za TOP 09, má jasno. „Kritika Řecka ano, ale nikoli způsobem, který povede k diplomatickým roztržkám,“ napsal bývalý ministr spravedlnosti na sociální síti.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil gesto za zbytečné a Řeky za otloukánky.

"Řecko je dnes vděčný evropský otloukánek. Bylo jím během finanční krize, i když ji nezpůsobilo. Je jím během migrační...

Zveřejnil(a) Bohuslav Sobotka dne 22. prosinec 2015

Roztržku komentoval také další z europoslanců Pavel Telička. „Takové rozdělující výroky, jaké pronesl prezident Zeman, navíc k naprosto neaktuálním tématům, mají zásadní negativní dopad na akceschopnost EU,“ uvedl na svém webu.

Spor se bude snažit urovnat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který si má ve středu kolem 14 hodin po telefonu vyříkat věci se svým řeckým protějškem Nikosem Kotziasem.

erikcom ( 23. prosince 2015 14:50 )

řekove zdražte čechům pobyty,taxi v hotelech ap

paulawilde ( 23. prosince 2015 11:22 )

Pan Zeman samozřejmě není neomylný, ale v tomto případě je jeho názor velmi blízko pravdě.

kenguru ( 23. prosince 2015 10:41 )

Hlavně ,že pan Sobotka má v kalhotách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa