Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Armáda se chystá na nejhorší: Za 460 miliard nakoupí i děla a vrtulníky

Autor: val, ČTK - 
22. prosince 2015
20:33

Kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci čekají českou armádu nemalé výdaje. Do roku 2025, včetně výdajů za letošek, si naplánovala útraty zhruba za 460 miliard korun. Asi 150 miliard půjde na rozvojové projekty, tedy na nákup techniky, munice nebo vybavení. Zbytek peněz půjde na běžné výdaje nebo na zaplacení vojáků.

O armádních výdajích pojednává Koncepce výstavby armády (KVAČR) do roku 2025, kterou v pondělí schválila česká vláda. Počítá mimo jiné s nákupem bitevních vrtulníků, středních transportních letadel nebo pásových bojových vozidel a děl. 

Materiál reaguje na vývoj bezpečnostního prostředí nebo dlouhodobé podfinancování armády. „ČR a její evropští spojenci se nacházejí v nejhorší bezpečnostní situaci za posledních 20 let. Mezistátní vojenský konflikt v Evropě bezprostředně ohrožující bezpečnostní zájmy ČR nelze v současnosti vyloučit,“ upozorňuje dokument. Konflikt podle vedení armády může vzniknout neočekávaně a velmi rychle.

I tomu má odpovídat další vývoj české armády. Měla by proto už v míru mít k dispozici potřebné „lidské zálohy“ i materiální rezervy. Koncepce předpokládá, že do roku 2020 by měla být armáda stabilizována po letech předchozích finančních škrtů, do roku 2025 by se pak mělo české vojsko podstatně rozvinout. Vedení armády ale zároveň přiznává, že některé záměry bude kvůli současným finančním analýzám možné uskutečnit až po roce 2025.

Právě zajištění dostatku peněz považuje KVAČR za klíčové. Česko se sice vstupem do NATO zavázalo k vyčlenění dvou procent HDP pro potřeby obrany, v současné době se ale rozpočet ministerstva obrany pohybuje kolem jednoho procenta. Vládní koalice se dohodla, že do roku 2020 by na obranný rozpočet mělo jít 1,4 procenta HDP. V takovém případě koncepce předpokládá, že v roce 2020 by ministerstvo obrany mělo při každoročním dvouprocentním růstu české ekonomiky k dispozici 72,86 miliardy korun.

zadnice ( 23. prosince 2015 11:22 )

Nařídil Obama a Angela pro "posílení" NATO???????

hr0p ( 22. prosince 2015 23:47 )

k cemu nase armada potrebuje dela? vzdyt z nich krom cviceni naposledy vystrelili mozna tak za 30ti lete valky.. a to kdovi jestli...

santikxauz ( 22. prosince 2015 23:24 )

Kdyby aspoň armáda chránila náš stát,ale ona chrání zájmy USA.

dyskrymynaclja ( 22. prosince 2015 20:46 )

Nakoupil bych za bilion vzducholodě a od Kalouska padáky k nim.Kdyby byla třetí světová válka,tak to bude trvat několik hodin a nezůstane kámen na kameni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa