Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf německé AfD Bystroň: Merkelová osobností roku? Proč ne, to byl i Hitler

Petr Bystroň
 (Autor: Blesk/ Zbyněk Pecák)
Autor: Vera Renovica - 
23. prosince 2015
05:00

Šéfuje bavorské organizaci Alternativy pro Německo (AfD). Petr Bystroň (42) je však rodilý Čech, který se k našim západním sousedům dostal jako uprchlík. Svoji kritiku kancléřky Angely Merkelové (61) za příliš otevřenou náruč migrantům i tak nepovažuje za paradox. Proč, vysvětlil ve studiu Blesku.

Jeho rodiče emigrovali roku 1987, kdy Bystroňovi bylo šestnáct. „Mě nejvíce překvapilo, že nás Němci za prvé strčili do uprchlického tábora, za druhé nám zakázali pracovat, za třetí jsme museli rok na náklady německých daňových poplatníků čekat na výsledek azylového řízení,“ vzpomíná.

Už tehdy si údajně uvědomil systémové chyby německé uprchlické politiky. Dnes argumentuje číslem. Začlenit jednoho migranta prý Německo stojí 35 tisíc eur (945 tisíc korun). „Víc než to nám vadí pokrytectví Schäubleho (německý ministr financí, pozn. red.) či Merkelové, když říkají, že se to nebude platit z daní,“ říká politik. Příliv migrantů navíc není řešením pro trh práce, protože, jak tvrdí, jde v některých případech i o lidi zcela negramotné.

Proč nemá Petr Bystroň rád Angelu Merkelovou? Podívejte se na celé Studio Blesk:
Video Studio Blesk s Petrem Bystroněm - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jeho strana, která je častována přízviskem „populistická“ prý není proti uprchlíkům, jen jí vadí způsob, jakým Berlín řeší krizi. „My kritizujeme Angelu Merkelovou za to, že otevřela hranice a nechala nekontrolovaně proudit lidi nejen do Německa, do Evropy,“ míní Bystroň.

Angela Merkelová osobností roku? To byl i Hitler, konstatuje Bystroň

Navíc podle něj ani není zvláštní poctou, že byla Merkelová americkým časopisem TIME prohlášena za osobnost roku. „Když se podíváte, kdo jiný byl zvolen, tak tento rok to byl Donald Trump a šéf Islámského státu. Ani jeden ani druhý nejsou morální ikony. No, a když se podíváte do historie, tak osobností roku byl zvolen i Adolf Hitler či Josef Stalin, takže to se zařadila Merkelová v podstatě dobře,“ zaútočil.

Video se připravuje ...
Další videa