Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volno místo neschopenky a odměny k výročí: Ježíšek Sobotka nadělil úředníkům

Autor: ČTK, zst - 
22. prosince 2015
16:22

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předáci tří odborových svazů podepsali dnes vůbec první vyšší kolektivní dohodu pro zaměstnance ve státní službě. Díky ní budou mít pracovníci nárok na pět dnů placeného zdravotního volna a zvláštní odměny při pracovních i životních výročích ze státního rozpočtu. Dokument, který platí od 1. ledna do konce roku, jim zaručuje také vyjednávání o dalším růstu platů.

Vyšší kolektivní dohoda obsahovala tři sporné body. Odbory požadovaly navýšení tarifů ve státní službě o 25 procent, šest dnů zdravotního volna a odměny z peněz na mzdy ze státního rozpočtu. Kabinet původně souhlasil se čtyřmi zdravotními dny a částí odměn z fondu kulturních a sociálních potřeb, přidání odmítl.

"Vláda umožnila podpis, když v pondělí schválila kompromis. Jsem rád, že jsme k němu dospěli," uvedl dnes Sobotka. Podle něj budou mít státní zaměstnanci takzvaných sickdays (dnů zdravotního volna) tedy pět a odměny poputují z mzdových prostředků.

"Bilance roku 2015: Vláda zlepšuje odměňování zaměstnanců veřejného sektoru. Od 1. listopadu letošního roku jsme...

Zveřejnil(a) Bohuslav Sobotka dne 22. prosinec 2015

Odbory od navýšení platů ve státní službě o 25 procent nyní ustoupily. O úpravě výdělků chtějí s kabinetem ale začít vyjednávat hned v lednu. Vyšší kolektivní dohoda počítá s tím, že se vyjednávání o zvýšení platů uskuteční každý rok.

Vyšší kolektivní dohodu dnes podepsali předáci odborů státních orgánů a organizací, školských a zdravotnických. Šéfka svazu civilních zaměstnanců armády k dokumentu svůj podpis připojí dodatečně. Smlouva kryje podle Sobotky na 69 tisíc zaměstnanců ve státní službě.

bobobo ( 22. prosince 2015 20:39 )

výsměch pracujícím lidem

samatha08 ( 22. prosince 2015 18:52 )

A to jsi ještě neviděl ty tupouny, co na ten úřad chodí. Samý mistr světa podnikatel, smradlavá socka a podobná verbež, která si tam chodí honit svoje ego a hádat se.

tgbg ( 22. prosince 2015 18:50 )

Tak to už začalo i u nás. Řecký příklad je nakažlivý. Doufám, že Sobotka co nejdříve začne úředníkům rozdávat odměny za včasný příchod do práce a úředníci půjdou do důchodu v 45 letech.

ceslo ( 22. prosince 2015 18:00 )

To se mu rozdávají peníze po Kalouskovi! Sám byl nejhorší ministr financí.Babiš-keci,keci,keci a skutek utek

JanekSulc ( 22. prosince 2015 17:58 )

Dobytek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa