Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš školil s novou profilovkou. A bič na podnikatele nezarazil ani Kalousek

Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš s partnerkou Monikou (vlevo) a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek
Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš s partnerkou Monikou (vlevo) a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek  (Autor: Twitter - Andrej Babiš a ČTK)
Autor: zst - 
22. prosince 2015
11:40

Na poslední chvíli zkoušela pravicová opozice ve sněmovně zarazit novou povinnost kontrolních hlášeních k DPH. Ta mají platit už od 1. ledna, ODS a TOP 09 chtěly ale účinnost zákona o rok odložit, podnikatelé podle ní nejsou připraveni. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) považuje informační kampaň za dostatečnou a odhaduje přínos do státní kasy 10 miliard korun, a to už příští rok. Na sociální síť Twitter si dal navíc novou profilovou fotografii s partnerkou Monikou v andělském aranžmá.

„Každý rok proteče přes stát 1724 miliard na DPH, ta díra je 80 miliard,“ prohlásil na tiskové konferenci před začátkem úterní mimořádné schůze sněmovny ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„My tady máme organizovaný zločin, který organizuje karuselové obchody, ten nás okrádá,“ dodal své oblíbené varování šéf hnutí ANO. Kontrolní hlášení by mělo do státní kasy podle Babiše přinést už příští rok odhadem 10 miliard korun.

Ministrova náměstkyně Simona Hornochová dodala, že problém je v systému, kdy DPH odvádí někdo jiný, než ji platí. „Je to stejné jako situace ‚tady máš stokorunu, ale není pro tebe, dones ji na finanční úřad‘,“ popsala průběh náměstkyně, která se mimo jiné řadu měsíců pere i za systém online pokladen (EET).

Opozice zuří, bude to prý konec obchodního tajemství

„Kontrolní hlášení je zbytečné obtěžování poctivých podnikatelů. Stát bude získávat informace, které nepotřebuje. Bude znát každou fakturu, tedy i cenovou politiku firem platících DPH. Fakticky tak končí obchodní tajemství,“ argumentoval šéf ODS Petr Fiala.

„Kontrolní hlášení je mimořádná koncentrace obchodně citlivých informací, které mohou být kdykoli zneužity státně-oligarchickou mocí či ve prospěch konkurence. Zcela nevyvážená práva a povinnosti mezi státem a občanem vyplývající z tohoto zákona pak jenom potvrzují tyto obavy a demonstrují aroganci moci,“ říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Opozice navíc tvrdí, že podnikatelé nejsou připraveni. Podle Babiše ale o všem věděli včas, zákon už je prý znám řadu měsíců.

„Chtěli bychom odložit jeho účinnost, protože ten rok ministerstvo nevyužilo dobře. Maximálně čtvrtina podnikatelů je na tuto novou povinnost připravena,“ dodal Fiala na plénu.

„První kontrolní hlášení se bude odevzdávat kdy? Vítězný únor 2016…“ rýpnul si s dokazem na minulost také předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Odložení podporují některé profesní organizace. Skupina senátorů chce přezkoumat zákon od Ústavního soudu.

„Životnost karuselové firmy je v průměru 24 dní, tedy kratší, než jedno období kontrolních hlášení,“ poznamenal k problematice ve sněmovně na tiskové konferenci také Radomil Bábek z Asociace podnikatelů a manažerů.

Jednání poslanců skončilo po sérii vystoupení hlavních představitelů opozice a hnutí ANO. Program, tedy skutečnou debatu o posunutí kontrolních hlášení, vládní koalice zamítla. Povinnost od 1. ledna je tak definitivní. Mimořádná schůze začala v 10 hodin, skončila v půl dvanácté.

Zákon odhlasovala loni pohodlná většina poslanců

Vrácený návrh o zavedení kontrolních hlášení k DPH vrácený Senátem odhlasovali poslanci přesně před rokem, 22. prosince 2014. Změny, které senátoři navrhli, sněmovna odsouhlasila 137 hlasy. Proti byla pouze TOP 09 a ODS, další opoziční strany (KSČM, Úsvit) byly pro.

abyss ( 23. prosince 2015 19:37 )

Co je důvodem pro kontrolní hlášení, to je každému v praxi aspoň trochu zběhlému člověku jasné, to co píšeš ty to rozhodně není. Ke kontrolnímu hlášení EET, nikoli nějakou pokladnu, s kterou si EET pleteš, skutečně potřeba není. Ale k zavedení EET je kontrolní hlášení nutné. Docela by mě zajímalo, jestli máš vůbec tušení, že náklady na pořízení EET pro živnostníky a podnikatele se pohybují od 11tisíc do 50tisíc a docela by mě zajímala tvoje představa za jak dlouho že se tahle investice člověku vrátí přes odpisy z daní a kolik že se mu z ní ve skutečnosti vrátí. Taky by mě zajímala tvoje představa o "návratnosti" každoměsíčních nákladů na provoz EET, o kterých se Babiš jaksi opomenul zmínit, stejně jako o zatížení trojnásobkem současného papírování bez jakékoliv kompenzace. Stát nechce nic, Babiš chce, a co chce je jasné. Že je EET jen opruz, který ničemu nezamezí, do státní kasy nepřinese nic, spíš jí hodně odlehčí náklady na zřízení a výplatami soc. dávek pro všechny zkrachovalé a jejich zaměstnance, to už se prokázalo v Chorvatsku, kde po zavedení EET stoupla nezaměstnanost na víc jak 12% a ceny všeho stouply o 30-60%. Proti Babišovi byla a stále je vedena hromada žalob, před kterými utekl do politky a které se přes jím koupená média ven nedostanou.

alenam ( 23. prosince 2015 18:43 )

Tvoje naivita skutečně dosahuje nebeských výšin když věříš takové trapné nalejvárně Jen tak mimochodem, Agrofest je stále Babišův a že se o jeho profit stará perfektně, to je zcela jasné z trojnásobku nárůstu zisku od doby kdy se vecpal přes tupý ovce do politiky.

rumungro ( 23. prosince 2015 16:27 )

Hlavním důvodem pro kontrolní hlášení je vychytat podvodníky,kteří nárokují neoprávněně DPH nazpět.Stát nezajímají příjmy a výdaje do 10.000,tzn.že na drobny položky stačí malý daňový doklat (nemusí být faktura).Tady asi existuje možnost dělit větší částku.Tyto drobny částky se dávají při kont.hĺášení pod jednu položku,pro maly firmy je to brnkačka.Ke kontrolnímu hlášení pokladnu nepotřebujete,protože se faktury přes ni nepĺatí,navíc pokud si ji pořídíte,můžete si ji odepsat z daní.Je to o tom,že stát chce zamezit podvodům s DPH.K Agrofertu-pokud se někdo domnívá,že profituje z Babiše,že kontroly nejsou resp.jsou,ale podplaceny,tak je naivní.Má tolik nepřátel mezi kriminálníky,novináři i politiky,že sebemenší mínus by rozmázli ve vykřičník.

aluman ( 23. prosince 2015 13:31 )

Zase tak jedno mu to není. Je to základ pro EET a na zavedení EET trhou těžké peníze jak jeho firmy, tak firmy " já na bráchu". Zakázky na veškerou práci kolem EET už má, samozřejmě bez řádného výběrového řízení, všechny zadané. A až díky EET teprve získá zcela kompletní informace k absolutnímu ovládnutí ekonomiky celé země.

abzk ( 23. prosince 2015 12:12 )

Já tomu moc nevěřim. Potáhne se to čert ví jak dlouho a Babišovi stačí aby to fungovalo měsíc, dva, a má veškerý informace v kupě a co se s tím jeho zákonem bude dít dál, už mu je putna.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa